fbpx
Dojenje

Dojenje za početnice

Spremili smo mini vodič za dojenje za početnice koji je samo uvod u sve što vas čeka kada je dojenje u pitanju, ali ima za cilj i da vam približi koliko je dojenje lepo i važno za vas i vašu bebu.

Mnoge trudnice i porodilje priču o dojenju počinju sa: ”Ako budem imala dovoljno mleka”. Ovo je potpuno pogrešno. Svaki put kada pomislite da li ćete moći da dojite bebu, setite se da ste je upravo na jedan način hranili 9 meseci, da ste dobili svoju živu, zdravu i lepu bebu i da nema razloga da vaše telo sada ne nastavi da je hrani samo na drugi način. 

U današnje vreme, informacije o dojenju su svuda dostupne. Možete se informisati na pripremama za trudnice, specijalizovanim radionicama koje drže savetnice za dojenje, zatim putem interneta, flajera i različitih grupa na društvenim mrežama. Ipak, obzirom da je zabrinjavajuće mali procenat žena koje doje svoju bebu, posebno kada je reč o prvom detetu, ovakav priručnik se čini neophodan.  

Zapamtite da 19 od 20 žena ima dovoljno mleka za svoju bebu. Sve ostalo je stvar informisanja, tehnike, vaše želje i volje i/ili pomoći stručnog lica.

Šta treba da znate o dojenju ako iščekujete prvu bebu?  

Ako planirate da dojite svoju bebu, znajte da je to najbolja stvar koju možete da joj priuštite u prvim mesecima života. 

dojenje za početnike
Dojenje za početnike

Veoma je važno da se dobro pripremite za dojenje. Pročitajte sve što možete o tome, posebno probleme sa kojima su se suočile žene, koje su nakon toga uspešno dojile najmanje 6 meseci. Potrudite se i da partnera upoznate sa tim kako bi znao šta vas čeka i mogao da vam pomogne. Ne bi bilo loše i da posetite neku radionicu ili pogledate online snimke o pripremi za dojenje. 

Možda vam sada sve izgleda lako i prirodno, što i jeste, ali prve nedelje nikome ne idu baš glatko. Nekim ženama će biti lakše, ali i one su prošle kroz period bolova, ragada, pečenja i drugih problema svaki put, ma koliko dece da imaju.  

Prvo mleko, kolostrum, je prozirno do narandžaste boje i prepuno je antitela i imunoglobulina koji su dragoceni za vašu bebu. 

Ako vam ne ide baš glatko, nemojte biti obeshrabreni, već potražite pomoć. Mnogi se suočavaju sa tim problemima i samo je važno da budete uporni i raspitate se kako da se što lakše uhodate.  

Dojenje na početku verovatno neće ići glatko, svim mamama treba vremena da nauče da doje bebu, kao i da dojenje prestane da bude stres, samo treba istrajati u prvom periodu. 

Zašto je majčino mleko najbolja hrana?  

  • Mleko majke je potpuna hrana koja sadrži najmanje 400 hranljivih materija, kao i hormone i imunoglobulin koji se bore za imunitet deteta, a kojih nema u mlečnoj formuli. Njegov sastav se prilagođava potrebama vaše bebe tokom njenog rasta. 
  • Dojenje poboljšava kognitivni razvoj deteta. 
  • Majka i beba koja sisa su posebno povezane. 
  • Bebe koje su isključivo dojene od rođenja imaju bolji imunitet i biće manje bolesne tokom prve godine života. A manje su šanse i da imaju problema sa bolestima kao što su: gastroenteritis, pneumonija, bronhitis i upale uha
  • Dojena deca imaju manje šanse da imaju problem sa ozbiljnijim oblicima ekcema, atopijskim dermatitisom. 
  • Dugoročno posmatrano, odrasli koji su dojeni kao bebe imaju niži krvni pritisak, niži nivo holesterola, manji rizik od gojaznosti i dijabetesa tip 2.
  • Majka koja doji će se brže oporaviti od porođaja (kontrakcije koje se nakon porođaja javljaju tokom dojenja bebe pomažu da se materica skupi i vrati u pređašnje stanje), kao i da brže vrati telesnu težinu od pre trudnoće
  • Majka, dugoročno gledano, od dojenje ima benefite i u vidu: značajno smanjenog rizika od raka dojke i raka jajnika, smanjen rizik od pojave dijabetesa tip 2
dojenje za početnice

Dojenje za početnice – kako da započnem dojenje?  

Nemojte da vas obeshrabre u porodilištu pričom da li imate/nemate mleka. Svakoj majci će mleko krenuti nakon porođaja, nekoj spontano, a neke će morati da bebu stave na grudi i ona će stimulisati pokretanje mleka. U razvijenim zemljama, majci se beba na grudi stavlja odmah nakon rođenja i tada se ostvaruje prvi podoj.  

Bebin želudac je prvih dana veličine trešnje i u njega staje jedna do dve kašičice mleka. Toliko će i vaše grudi moći da proizvedu. Nema potrebe da se bebi daje dohrana. 

Imajte u vidu da podoj može trajati između 5 i 40 minuta te se smestite udobno. U početku će vam se činiti da beba sisa svaki čas. I zaista, želeće vašu blizinu, kao i prethodnih meseci. Bebin mali želudac će brzo variti mleko i dok navrši nedelju dana, već će biti veličine loptice za stoni tenis, a vaše grudi će proizvoditi 50 mililitra po podoju.  

Dojenje ne treba da vas boli. Ako se to dogodi, pažljivo stavite mali prst između bebinih usana i bradavice, izvadite dojku, pa pokušajte ponovo da namestite bebu.  

Koliko dugo ću dojiti bebu? 

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje u prvih šest meseci života, a nakon toga nastavak dojenja uz postepeno uvođenje čvrste hrane sve do bebinog prvog rođendana. Dojenjem do prvog rođendana se smanjuje rizik od pojave dijabetesa tip 1 i celijakije.

dojenje za početnice
Dojenje za početnice – Photo by Wren Meinberg on Unsplash

Većina majki ima cilj da doji najmanje 3 do 12 meseci dok se neke odlučuju i za dojenje tokom druge godine bebinog života – produženo dojenje. Sve zavisi od individualnih mogućnosti i vaših i bebinih potreba.  

Objavljen: 15. septembar 2017. godine, ažuriran: 13. maj 2024. godine

Photo by Cleyder Duque from Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button