fbpx
Dojenje

Koliko često treba dojiti bebu?

Koliko često treba dojiti bebu je sigurno jedno od najčešćih pitanja vezano za dojenje.

Pravi odgovor na to koliko često treba dojiti ne postoji. Bebe su svaka za sebe (čak i deca od istih roditelja) i svaka ima neki svoj ritam. Neke vole da sisaju sve vreme (čini vam se da su 24 sata na dojci), dok druge sisaju samo kad im “nametnete” to.

cesto dojiti

Tokom prvih nedelja, beba će vero verovatno želeti da sisa svako malo. To može biti na svaka dva sata pa i manje. To vam se može činiti puno. A nije neverovatno da ćete se zapitate da li je beba gladna kad tako često traži.

Ono što treba imati na umu jeste da se majčino mleko prosečno svari za sat i po do dva. I činjenicu broj dva – da je bebin želudac od veličine višnje u prva 2-3 dana života, do veličine kokošijeg jajeta kada je stara mesec dana, te je očekivano da se želudac i brzo napuni i brzo isprazni.

Pa onda koliko često treba dojiti?

Ako gledamo na dojenje kao isključivo nutritivnu ulogu, odnosno, da beba na taj način jede, možemo doći u iskušenje da korigujemo unose. To često rezultira odlukom roditelja da tzv. uobroče bebu.

Ipak, znajući da je dojenje mnogo više od tog nutritivnog dela, ovakvo postupanje može da oteža dojenje i čak utiče negativno na celu laktaciju.

koliko cesto treba dojiti

Za bebe najmanjeg uzrasta bitno je da imaju bar 10 do 12 pa i više podoja u 24 sata. Tako smo sigurni da je i unos mleka adekvatan, ali i da je stimulacija nove proizvodnje dobra. Razmak između tih podoja nije niti je potrebno da bude podjednak.

Šta utiče na to koliko često treba dojiti?

Odgovor na ovo pitanje je poznavanje motiva zašto sve beba želi da sisa. Pored onog nutritivnog dela sa jelom, ne smemo zanemariti i da će beba sisanjem zadovoljiti i žeđ. Ali i mnoge nenutritivne potrebe – potreba za kontaktom sa mamom, uspavljivanje, smanjivanje bolnosti (boli stomak,rastu zubići), smanjivanje tenzije iz različitih razloga.

Milena Kostić, savetnica za dojenje

(objavljeno 10.1.2016., uređeno 9.1.2024.)Save

Related Articles

Back to top button