fbpx
Blizanačka trudnoćaTrudnoća

Kako izgleda blizanačka trudnoća i šta da očekujete?

Mnoge žene se pitaju kako izgleda blizanačka trudnoća, čak i ako nisu u drugom stanju trenutno. Svi imaju dilemu da li se razlikuju višeplodna i trudnoća sa jednim plodom i kolike su te razlike. Pokušaćemo da vam u ovom tekstu predočimo šta da očekujete od blizanačke trudnoće.

Šta da očekujete od blizanačke trudnoće?

Sasvim je normalno da budete znatiželjni kada saznate da će vas obradovati dve bebe i da bi voleli da znate šta da očekujete od blizanačke trudnoće. Posebno treba imati na umu da je saznanje da čekate blizance gotovo uvek pomalo i šokantno. Čak i u situacijama kada imate genetsku predispoziciju ili ste išli na tretman potpomognute oplodnje, opet će biti potreban period prilagođavanja na novonastalu situaciju.

Prirodno je da brinete da može doći do izvesnih komplikacija tokom trudnoće ili porođaja, jer je to slučaj sa svim trudnicama. Imajte na umu da većina majki koje će dobiti blizance, rađa zdrave bebe i bilo kakve komplikacije, osim mogućeg carskog reza su veoma retke.

Moguće je da će vam se tokom trudnoće dogoditi da ste ranjivi, skloni anksioznosti i depresiji i to je potpuno normalno. Trudnice tokom blizanačke trudnoće teško prihvataju i promenu telesne težine i veličinu stomaka koji je često nešto veći nego kada nosite jednu bebu. Neke trudnice neće imati problem sa lošim raspoložem, ali ako se suočite sa time, razgovarajte sa svojim lekarom i obratite se stručnjaku.

Prvi dani blizanaca

Kako izgleda blizanačka trudnoća? Po čemu se višestruka trudnoća razlikuje?

Ne mora da znači da će blizanačka trudnoća biti išta drugačija od trudnoće sa jednim plodom. Često je romantičniji taj doživljaj i planiranje blizanačkih kolica, dve bebe u istoj odeći i po jedna beba kod oba roditelja u naručju. Svaka beba je sama po sebi posebna, a tek dve su pravi blagoslov.

Verovatno će lekari savetovati da nešto češće radite preglede u blizanačkoj trudnoći nego što je to slučaj kada se radi o trudnoći sa jednom bebom. U Srbiji to ne mora biti slučaj, jer privatni lekari uglavnom u svakoj trudnoći savetuju više pregleda nego što je to uobičajeno u drugim zemljama.

Tačan broj pregleda i analiza je u svakom slučaju individualan, a zavisiće od toga koliko je vaša trudnoća rizična, da li imate dodatne probleme, da li ste imali problema ranije u trudnoćama i da li blizanci dele posteljicu. Jednojajčani blizanci imaju veće šanse da imaju probleme od dvojajčanih.

Šta da očekujete od blizanačke trudnoće kada su simptomi u pitanju?

Kako izgleda blizanačka trudnoća kada su u pitanju simptomi trudnoće i da li se mogu očekivati izraženiji simptomi nego kada se radi o trudnoći sa jednom bebom? Veća je verovatnoća da ćete u trudnoći sa blizancima imati izraženiju mučninu i da će se ona javiti ranije. Takođe je veća i mogućnost da se javi krvarenje na početku trudnoće. Ako se javi jače krvarenje, važno je da se obratite lekaru jer je i verovatnoća za pobačaj nešto viša nego inače.

I ovo je jedna od stvari šta da očekujete od blizanačke trudnoće:

  • nedostatak daha u ranoj trudnoći,
  • česta gorušica i problemi sa varenjem,
  • opstipacija koja se može pogoršati ako uzimate preparate gvožđa.

Nošenje dve bebe je fizički zahtevnije, pa ćete osetiti naprezanje u mišićima i bol u leđima tokom trudnoće. Moguće je da ćete iskusiti i “čari” išijasa u trudnoći.

Šta da očekujete od blizanačke trudnoće: moguće komplikacije

Sa ovim blagoslovom ide i potreba za oprezom. Iako se blizanci uspešno rađaju svaki dan, nošenje blizanaca čini trudnoću rizičnijom i buduća majka mora da bude pod dodatnim nadzorom.

Problemi koji i inače mogu da nastanu u bilo kojoj trudnoći, u bliznačkoj trudnoći mogu da se jave ranije, s obzirom da se fiziološki odnos majke i ploda jasno razlikuje od jednostruke trudnoće. Na primer, ako žena koja nosi jednu bebu ima osećaj kako nema više mesta u njoj u osmom mesecu, zamislite šta majka koja nosi blizance mora da oseća već nakon šest meseci. Telo je preopterećeno i nastaje mogućnost da se blizanci rode prerano, jer telo veruje da nosi jednu, terminski zrelu bebu. Lekari su ti koji čine sve u pokušaju da se spreči prevremeni porođaj.

Ako očekujete blizance, možete pomoći sebi tako što ćete se upoznati sa nekim od najčešćih komplikacija koje mogu da nastanu tokom nastojanja da se odgodi prevremeni porođaj. Ovo je nekoliko stvari o kojima treba da razgovarate sa svojim lekarom:

Lekovi: možda će biti potrebno da dobijete kortikosteroide koji će pomoći u jačanju pluća uskoro rođene bebe, radi pripreme za mogući preuranjeni porođaj.

Hospitalizacija: možda će biti potrebno da provedete tokom drugog dela trudnoće određeno vreme u bolnici kako bi se bolje pratilo i vaše zdravlje i zdravlje vaše nerođene bebe.

Mirovanje: mnogi lekari savetuju mirovanje (u rasponu od samo držanja nogu uzdignutih pa do boravka u krevetu što je više moguće) ženama koje imaju višestruku trudnoće. Činjenično stanje jeste da mirovanje može da produži trajanje trudnoće. 

sta da ocekujete od blizanacke trudnoce
Kako izgleda blizanačka trudnoća?
Rizici blizanačke trudnoće

Pored prevremenog porođaja, postoje i drugi rizici. (Ovde su pobrojani neki i to ne kao razlog za strah, već samo radi podizanje svesti i podsticanja trudnica sa blizancima na oprez, za svaki slučaj.)

Prvi problem, neadekvatna podela hranjivih materija pojavljuje se kada jedan blizanac dobija više kiseonika i hrane u odnosu na drugog. Kao rezultat toga, jedan blizanac raste previše, a drugi nedovoljno. Iako možda ne zvuči tako, ovo dovodi obe bebe u opasnost, jer preopterećenje većeg blizanca može da bude podjednako opasno kao i lišavanje svega toga manjeg. Pregled ultrazvukom osigurava uvid da li deca rastu na otprilike istom nivou.

Ultrazvuk se takođe koristi da se utvrdi da li jednojajčani blizanci dele istu amnionsku membranu. Kod identičnih blizanaca postoji mogućnost da se membrana ne podeli kao i od zapetljavanja pupčane vrpce, što sve predstavlja potencijalu opasnost.

Drugi problem koji može da nastane u blizanačkoj trudnoći je preeklampsija, što uzrokuje visoki krvni pritisak, oticanje, probleme sa bubrezima, a ponekad i napade tipa epileptičnih.

Problemi sa posteljicom su, takođe, vrlo česti. Placenta previa, kad posteljica leži preko ušća materice i sprečava vaginalni porođaj, može da nastane jer postoji više placente, a manje prostora koji može da zauzme.

Odlubljivanje placente, takođe je više verovatno u ovakvoj nego u jednostrukoj trudnoći. Ovo može da prouzrokuje značajne gubitke krvi, često je potrebna transfuzija za majku, i predstavlja realnu opasnost za bebe.

Šta da očekujete u blizanačkoj trudnoći: Porođaj sa blizancima

Po završetku trudnoće novi rizici mogu da se pojavljuju, s obzirom da porođaj blizanaca može da bude težak. Nedostatak prostora u stomaku i međusobno guranje često prouzrokuje nenormalan položaj jednog ili oba blizanca. Dva takva loša (za porođaj) položaja su poprečna prezentacija, kada je beba poprečno postavljena umesto uspravno, i karlična prezentacija, kada beba stražnjicom prednjači umesto glavom. U oba slučaja porođaj je teško izvodljiv, a carski rez je sigurnija opcija.

Prolaps pupčane vrpce, što može pratiti i njeno priklještenje i time smanjenje dotoka kiseonika za bebu, je češći kod abnormalnih prezentacija i stoga je češći i kod trudnoće sa blizancima.

Imajte u vidu da trudnoća sa blizancima ne mora da bude zastrašujuće iskustvo! Važno je da zapamtite da, iako postoji više mogućnosti za komplikacije, moderna dijagnostika trudnoće i pažljivo praćenje obe bebe omogućavaju da se trudnoća završi uspešnim porođajem.

Danas su nam na raspolaganju različita prenatalna dijagnostika za praćenje trudnoće i porođaja i može se intervenisati ako je i kada to potrebno. Nošenje blizanaca je jedan od najjačih argumenata, i najboljih podsticaja, za dobru prenatalnu negu. U ovom slučaju kontrolni pregledi u trudnoći su presudni za zdrav ishod.

Blizanci se javljaju u nešto više od jedne od sto trudnoća, ali taj broj raste pošto se korišćenje lekova za neplodnosti povećava.

Šta da očekujete u blizanačkoj trudnoći – literatura:

kako izgleda blizanacka trudnoca
Kako izgleda blizanačka trudnoća?
  1. Mayo Clinic: Twin pregnancy – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/twin-pregnancy/art-20048161
  2. What to Expect: Pregnant With Twins or Multiples – https://www.whattoexpect.com/pregnancy/twins-and-multiples/
  3. BabyCentreUK: Pregnant with twins – https://www.babycentre.co.uk/a3787/pregnant-with-twins-what-to-expect Save


Objavljen: 28. jun 2015. godine, ažuriran: 23. februar 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button