fbpx
Spontani pobačaj

Trudnoća nakon dugog iščekivanja

Trudnoća nakon dugog iščekivanja nosi sa sobom posebne strepnje i dileme. Posle višegodišnjeg iščekivanja, brojnih razočarenja, pomešanih besa, tuga i očaja, mnogi parovi se uplaše kada na testu ugledaju i tu drugu crticu.

izmlazanje elektricnom pumpicom
Photo by Bia Octavia on Unsplash

Trudnoća posle neplodnosti ili spontanog pobačaja

Trudnoća nakon dugog iščekivanja: Strah od dve crtice na testu

Ako su već prolazili kroz spontani pobačaj, ovi parovi znaju da još uvek ne mogu da se raduju, a opet nema razloga ni da negativno gledaju na stvari. Pozitivno razmišljanje je pola posla.
Ako ste dugo čekali da ugledate drugu crticu i bezbroj puta, čak i pre vremena radili test koji je pokazivao samo jednu, sada verovatno ne možete da poverujete da je došao dan da vidite drugu crtu. Nekima je teško da poveruju da se to konačno desilo i pitaju se: šta sada?

dugo cekana trudnoca

Uživajte u trudnoći

Sujeverje i strah su najveći neprijatelji uživanja u trudnoći i pozitivnog ishoda. Ako se upetljate u misli tipa: ”ako naglas izgovorimo, prekinuće se”, ”nećemo da se radujemo do 12. nedelje”, ”nećemo ništa da kupujemo dok se ne rodi”, samo širite negativne vibracije oko sebe. Takvim načinom razmišljanja samo doprinosite da budete pod stresom.

Briga za dete NIKADA neće prestati! Pozitivna mantra da će sve biti ok pomaže kako vama, tako i bebi da se pravilno razvija. To ne znači da treba da budete neodgovorni i ne pazite šta radite, jedete ili pijete, već da bebe vole srećne mame. Saznajte više: Pozitivne misli privlače pozitivne stvari?

Uživajte u svakom danu trudnoće, čak i ako imate mučnine ili ste pospani. Sve će to proći zarad višeg cilja. Nemojte odlagati da uživate u trudničkim danima, jer će vam kasnije biti žao. Kupujte garderobicu, razmišljajte kako ćete je oblačiti bebi, šta ćete sa njom raditi. Vodite dnevnik trudnoće u koji ćete beležiti preglede i svoja osećanja i misli.

Odnos sa ljudima iz okruženja

Verovatno ćete se pitati kada i kome da kažete da ste u drugom stanju. Na vama je odluka  o tome.

Ako imate prijatelje koji imaju isti problem, nemojte se ustručavati da im kažete. Samim tim što ste prolazili zajedno kroz sve do sada, njih vaša trudnoća neće učiniti ljubomornim, već će im biti nova nada da će i oni dočekati isto i veoma će se iskreno obradovati.

Razgovarajte sa partnerom o svom strahu i osećanjima. On sigurno ima podjednaku dilemu da li da se raduje, kao i vi.

Roditelji koji dobiju dete posle dužeg čekanja, osećaju ogromnu zahvalnost za roditeljstvo. Takvi parovi znaju da nisu lako ostvarili trudnoću i obično lakše prolaze kroz sve što ih čeka u narednom periodu, a neretko ih to drži i tokom narednih godina života.Save

Trudnoća nakon dugog iščekivanja
Photo by Arno Smit on Unsplash

Objavljen: 3. aprila 2012. godine, ažuriran: 14. maja 2024. godine

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button