fbpx
Novorođenče

Grčevi kod bebe – 10 načina da ih smirite

Grčevi kod bebe su normalna pojava, ali su oni rešiv problem. Svakoj bebi možemo pomoći ukoliko smo dovoljno strpljivi u pronalaženju uzroka pojave grčeva i otklanjanju tog uzroka. Razlozi mogu biti brojni, a svakoj bebi pomaže nešto drugo. Nemojte se prvo hvatati za kapi i čajeve jer oni nisu najbolji izbor za novorođenu bebu.

kupanje bebe

10 načina za smirivanje bebinih grčeva

1. Flašica protiv grčeva kod novorođenčeta

Dojenje je najbolji izbor za novorođenče. Ipak, ako postoji neki razlog zbog kog majka nije u mogućnosti da doji bebu ili je neophodno da joj se mleko daje na flašicu, onda je važno da izaberete odgovarajuću.

Ako vaša beba pije majčino mleko na flašicu ili se hrani adaptiranim mlekom, važno je pronaći flašicu koja neće doprineti suvišnom guranju vazduha.

Cucla bi trebalo da ima rupu koja nije previše mala – beba će tako manje gutati vazduh, a više tečnost. Rupica na cucli ne treba ni da je previše velika – kako beba ne bi morala da se “davi” dok pije previše brzo.

Neke flašice su posebno dizajnirane kako bi se samnjio unos vazduha. Pojedine su zakrivljene, a pojedine imaju ventilacioni sistem, kojim se postiže hranjenje bez unosa vazduha.

Ukoliko imate problem da uspostavite laktaciju, potražite pomoć savetnice za dojenje.

grcevi kod bebe
Grčevi kod bebe

2. Držite bebu uspravno dok je hranite

Potrudite se da držite uspravno vašu bebu tokom podoja, jer ćete tako pomoći da vaše mleko ili zamenska formula lakše ’’putuju’’ u njen stomačić. Telo i bebina glava treba da budu u pravoj liniji. Ukoliko je beba sklupčana, povijena ili pogrbljena, veća je verovatnoća da će da proguta barem izvesnu količinu vazduha.

3. Vodite računa o svojoj ishrani dok dojite bebu

Ukoliko smatrate da bi vaša beba mogla da bude osetljiva na nešto u vašem mleku, eliminišite mlečne proizvode iz ishrane (mleko, sir, jogurt) u toku nekoliko nedelja. Potrebno je čak tri nedelje da se eliminišu proteini kravljeg mleka iz vašeg mleka koje beba pije.

U slučaju da to nema efekta, pokušajte da obratite pažnju koliko začinjenu hranu jedete, proizvode od žitarica, orahe, kupus, grašak, pasulj, boraniju, brokoli, beli luk, kofein i alkohol bi trebalo izbegavati. Uvodite nakon nekog vremena namirnicu po namirnicu i videćete reakcije. Ovaj sistem moze da potraje, ali svakako može i pomoći vašoj bebi. Sa navršenih 4 meseca beba bi trebalo da pije vaše mleko, a da vi više ne morate da pazite šta jedete od namirnica koje nadimaju, jer će uskoro biti spremna i sama za prvu čvrstu hranu.

4. Beba OBAVEZNO treba da podrigne

Ako bebu budete što češće dizali da podrigne, manje su šanse da će imati grčeve. Često podrigivanje će pomoći da izađe višak vazduha iz stomačića vaše bebe. Bilo bi dobro da beba podrigne izmedju dve dojke i opet na kraju. Ukoliko vazduh koji bi inače podrigivanjem izbacila ostane u njenom stomaku, kada ti mehurići dođu u creva, stvaraće joj naduvenost, grčeve i dovesti do eksplozivnih stolica. Lakše je da uspete da nađete odgovarajući položaj da podrigne, nego da se par sati mučite sa grčevima.

Bebe koje ne jedu halapljivo imaće manje problema sa grčevima, a možda neće imati uvek ni potrebu da podrignu jer će manje vazduha gutati.

5. Grčevi kod bebe i masaža 

Nežno ’’trljanje’’ stomaka, odnosno lagan pritisak može pomoći da se odganaju gasovi. Takođe, možete da stavite bebu preko vaših kolena, sa stomakom okrenutim ka dole, i da joj nežno trljate leđa.

grčevi kod bebe

6. Koristite termofor za ublažavanje grčeva kod beba

Neke bebe su u toku trajanja grčeva prosto zahvalne za osećaj toplote preko svog stomaka. Termofor napunite mlakom vodom, stavitega na svoj stomak, a bebu stavite da leži odozgo. Budite oprezni sa toplinom vode, ono što je vama toplo, može da bude prevruće za nežnu bebinu kožu.

7. Radite vežbice bebinim nogama

Stavite vašu bebu na leđa, držite njena stopla i lagano joj pomerajte nožice – praveći pokrete kao da vozi bicikl. Bilo bi dobro da to činite nekoliko puta dnevno (promena pelena je savršeno vreme za to). Ovo će pomoći da se izbaci višak gasova i da se smanje grčevi kod bebe.

8. Pustite muziku ili pevajte

Pevajte vašoj bebi, ili pokušajte sa cd-om na kojem su uspavanke, ili druge nežne melodije. Možete čak i da pronađete CD sa umirujućim zvukovima koji ih podsećaju na šum vode dok su bili u majčinom stomaku. Doduše, neki roditelji govore, da njihove bebe smiruju zvuci glasnog rock ’n’ rolla.

Zvuk fena ili usisivača je jedan od zvukova koji imprija i mogao bi da pomogne kada se jave grčevi kod bebe.

9. Vozite bebu automobilom

Mnogi roditelji su otkrili da je vožnja automobilom, ono šta smiruje njihovu bebu. Nekada će vas možda grčevi kod bebe naterati da bebu smestite u odgovarajuće auto sedište i krenite u umirujuću vožnju. U svakom slučaju, prijaće i vama i bebi promena sredine.

10. Okupajte bebu

Topla kupka usred trajanja grčeva, može da ih omete dovoljno da pomogne u opuštanju deteta. Neke bebe, takodje, vole da budu pod tušem, a posebno osećaj raspršene vode na njihovim majušnim leđima. Možda će i vaša beba uživati u ritmičkim mlazevima tople vode, isto kao i u zvukovima,koju voda proizvodi.

Photo by Dominika Roseclay

Objavljen: 19. jun 2011. godine, ažuriran: 10. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button