fbpx
Posle porođajaTrudnoća

Oporavak od porođaja – Od 1. nedelje do 6 meseci kasnije

Rođenje bebe je jedan od najneverovatnijih trenutaka u životu, ali usred toliko radosti ne treba zaboraviti i da postoji oporavak od porođaja i da je telu potrebno vreme da se opet oseća „normalno“. Ovo je iskustvo koje je i emocionalno, ali i fizički bilo veoma intenzivno i oporavak će trajati duži vremenski period. Svaka osoba će se oporavljati različitim tempom, a istraživanja su pokazala da većina majki nije prirpemljena na ono što ih čeka sa ličnim oporavkom.

Kako izgleda oporavak od porođaja?

Nedostatak razgovora i informacija o tome kako izgleda oporavak od porođaja, ostavlja mnoge mame zatečenim koliko intenzivan i dugotrajan proces oporavka može da bude. Mnoge mame nisu pripremljene šta im se sve može dešavati i koje su faze oporavka. (Izvor: Springer Link)

Informisanje o tome šta se dešava posle trudnoće, može da pomogne ženama da manje brinu, a više uživaju u periodu koji sledi bez obzira kakav je oporavak posle porođaja. Kada znaju šta ih čeka, bolje će se pripremiti, imati veće samopouzdanje i smanjiti stres.  

Da bismo vam pomogli da uočite promene i shvatite kroz koje faze prolazi, spremili smo vodič -oporavak od porođaja iz nedelje u nedelju.

Oporavak od porođaja – prva nedelja

oporavak od porodaja

Telo posle porođaja – 1. nedelja posle porođaja

 • Prva nedelja posle porođaja je najintezivnija u svakom smislu. Samo što je prošao porođaj, tu je i briga o bebi, a ne smete zaboraviti ni na sebe. Posebno je izazovno ako ste imali epiziotomiju, carski rez ili druge komplikacije na porođaju. Vagina i karlični deo su u ovoj fazi otečeni i verovatno sa sitnim povredama, čak iako je sve prošlo perfektno i bez komplikacija.
 • Ukoliko ste imali carski rez, kako god to vama izgledalo možda i kao nešto što nije strašno, sada se oporavljate od veoma velike operacije.
 • Lečenje vagine i perineuma će biti potrebno ako ste imali epiziotomiju ili ranu od cepanja, ali i ako niste, ovo područje je otečeno i može vas boleti. Vaginalno područje se može umiriti toplim kupkama, stavljanjem leda i pranjem nakon svakog mokrenja. Više: Nega rane od epiziotomije
 • Carski rez jeste rutinska operacije, ali je velika operacija abdomena. Trebaće vremena da se oporavite, negujete ranu, a briga o bebi može biti nešto teža. Biće potrebno da pijete medikamente kako bi smanjili bolove pri zarastanju rane. Ne brinite, lekari će vam dati lekove koji su kompatibilni sa dojenjem. Mesto reza će posle par dana prestati da vas boli, ali još veoma dugo može biti osetljivo, pa čak i bolno na svaku promenu vremena. Više: Posle carskog reza

Telo posle porođaja je prošlo brojne promene i potrebno je vreme da se organi vrate na svoje mesto.

 • Imate krvarenje koje je manje ili više obilno. Može doći i do ispadanja ugrušaka bez obzira na koji način ste se porodili. Očekujte da ovo stanje može trajati nekoliko nedelja. Više o postporođajnom krvarenju pročitajte ovde – Lohije (postporođajno krvarenje)
 • Posle porođaja možete imati veoma jake bolove, koji se mogu pogrošavati nakon svakog novog porođaja. Reč je o postporođajnim kontrakcijama čija je uloga da vrate matericu na normalnu veličinu.

Materica posle porođaja je teška 2,5 kg, a 6 nedelja kasnije biće teška samo 50 grama.

Dojenje i oporavak od porođaja

 • Bradavice i areole su bolne i verovatno su vam grudi uvećane. Telo se priprema i uči da nastavi da hrani bebu. Nemojte brinuti ako vam se čini da nemate dovoljno mleka, bebi je tokom prvih dana potrebno samo par kapi, a verovatno će sisati i na svakih sat vremena. Više od 95% mama uz adekvatnu obuku i pomoć mogu da doje svoju bebu.
 • Nekoliko dana posle porođaja, grudi će obilnije početi da se pune mlekom. Ovo će se dogoditi bez obzira da li ste planirali da dojite ili ne. Mleko počinje da se proizvodi, kada se izbaci posteljica posle porođaja i progesteron naglo padne. Kod nekih žena će doći do punoće, dok se drugima može desiti da im postane neprijatno i da se jave komplikacije. Važno je da se oslobodite viška mleka dojenjem, masažom ili izmlazanjem. ZAPAMTITE da masaža ne sme da boli. Stavljanje obloga od soka kupusa, tuširanje toplom vodom i obloge od zaleđene tetra pelene mogu da pomognu.
 • Jednocifren je procenat žena koje nisu imale problema sa početkom dojenja. Uglavnom su sve u nekom periodu imale fazu bola i fazu prilagođavanja. Obučena pomoć vam mnogo može pomoći u ovome, kao što vam je značila tokom porođaja. Nemojte se ustručavati da je potražite. Moguće da je problem samo u nekoj sitnici poput pogrešnog položaja u kom držite bebu ili lošeg bebinog hvata dojke.

Velika nužda posle porođaja

 • Mnoge žene se plaše prvog odlaska da prazne creva posle porođaja. Što zbog hemoroida, što zbog brige o koncima i rani. Istina je da se vrlo verovatno neće desiti baš ništa strašno, a da ćete vi shvatiti da ste bespotrebno brinuli. Jedna od čestih pojava posle porođaja je i opstipacija. Zatvor može da oteža prvo pražnjenje creva, pa se obratite lekaru za laksativ ako budete imali ovaj problem. Više: Odlazak u toalet posle porođaja

Izgled posle porođaja, gubitak težine i oporavak od porođaja

 • Sasvim je normalno da i dalje izgledate kao da ste u drugom stanju. Stomak posle porođaja se ne povlači preko noći i verovatno će biti kao da ste u 6. mesecu trudnoće. Materici će biti potrebno 6 nedelja da se vrati na veličinu približnu onoj pre porođaja.
 • Koža je još uvek rastegnuta i zadržava se izvesna količina tečnosti.

Na porođaju ćete izgubiti težinu bebe, plodove vode i posteljice. To je sve zajedno oko 5-7 kilograma.

 • Gubitak težine je postepen i dešava se tokom narednih nedelja. Ako ste dobili više od preporučenog broja kilograma, očekujte da će više i vremena biti potrebno da se sve vrati na staro. Dojenje može pomoći u vraćanju stare telesne težine. Kao što u trudnoći ne treba da jedete za dvoje, ni nakon porođaja nema potrebe da povećavate porcije hrane u odnosu na ono koliko biste inače jeli. Sa druge strane, ne smete ni gladovati i držati restriktivne dijete.  

Roditeljstvo – 1. nedelja posle porođaja

 • Ako ste se porodili vaginalno, verovatno ćete provesti dve noći u porodilištu, a onda idete kući. Žene koje se porode na carski rez ostaju koji dan duže. Nemojte se ustručavati da potražite savete i podršku koja vam je potrebna. Posebno ako vam je ovo prva bebe i bojite se činjenice da sa njom idete kući i da ste odgovorni za bebu. Koliko god da ste čitali o ovom periodu koji dolazi, normalno je da imate dodatna pitanja i da nije sve po šablonu kao u knjizi.
 • Bebe imaju jednostavne potrebe, ali to ne znači da se roditelji odmah moraju lako snaći. Ovo je dugo putovanje u kom se polako svi prilagođavaju jedni na druge. Doći će po promena u vašem snu, moraćete tokom noći da hranite i presvlačite bebu, a može biti teže nego što sada zvuči.
beba i mama 1

Imajte na umu da bebe nisu razmažene već su uplašene. Beba samo želi da bude ušuškana u malom i toplom prostoru i sluša šum plodove vode i otkucaje maminog srca. Prirodno je da ona želi da bude na maminim grudima i tu spava, jer će tek sa navršenih šest meseci početi da shvata da je zapravo odvojena ličnost od majke.

 • Budite fleksibilni i strpljivi i prema sebi i prema bebi. Pokušajte da ne brinete previše, već verujte svojim instinktima.
 • Telo sada doživljava velike hormonske promene i zbog toga se možete osećati raspoloženo, ushićeno, razdražljivo i plačljivo. Morate se navići na novi tempo, pa se verovatno osećate i preopterećeno. Obratite se onima kojima verujete, recite im šta vas tišti i pokušajte da odmarate kad god je moguće, pijete redovno tečnost i ne preskačete obroke.
 • Budite strpljivi prema sebi, svom telu i snalaženju u novoj ulozi. Trenutno ste u procesu lečenja i navikavanja.

Oporavak od porođaja – druga nedelja

 • Ovo je vreme kada ćete verovatno početi da se osećate bolje, ali pustite stvari da se razvijaju polako. Ako imate pitanja, obratite se stručnoj osobi.
 • Postporođajno krvarenje verovatno još uvek traje, ali se možda smanjilo. Jedan deo iscetka je sada možda žućkast i to je sasvim normalno. Moguće je da će ovo potrajati i do 6 nedelja posle porođaja.
 • Moguće je da vas muči svrab zbog zarastanja rane od epiziotomije, a možda ste primetili i da končići polako počinju da ispadaju.
 • Lekari obično savetuju da se nakon nedelju dana dođe na vađenje konaca, ali to nije pravilo. Konsultujte se sa lekarom oko svih detalja. Moguće je da je rana osetljiva, a mesto reza svrbi i utrnuto je.
 • Moguće je da ćete se sada suočiti sa valunzima i noćnim znojenjem koji pogađaju više od 30% žena tokom prvog meseca posle porođaja. Ovo se dešava zbog hormonskih promena kroz koje prolazite, ali i potrebe tela da se višak tečnosti izbaci.

Oporavak od porođaja – treća do šest nedelja posle porođaja

 • Iako vam se čini da ste upali u neki vrtlog i sve više imate utisak da ste sami sa bebom, sa druge strane, sada polako ulazite u rutinu i držite se nekih navika. Još uvek se oporavljate i nemojte se baviti napornijim aktivnostima. Vaše telo posle porođaja se navikava na novo normalno.

Trebalo je bar 6 meseci velike transformacije do porođaja, pa ne očekujte da će stvari preko noći doći na staro.

Telo posle porođaja  – od treće do 6 nedelja

 • Krvarenje posle porođaja je lagano i završiće se tokom ovog perioda. Ako je krvarenje obilno, obratite se lekaru.
 • nećete osećati dovoljno oporavljeno da imate seks. Moguće da nekim ženama koje su ušivane još uvek nisu ispali konci, ali bi to trebalo da se dogodi najkasnije do mesec dana posle porođaja. Ako konci ostanu, najbolje je da se obratite lekaru da ih ukloni, obzirom da je rana zarasla.
 • Ožiljak od carskog reza je još osetljiv i normalno je da ćete dugo imati nedostatak osećaja obzirom da su nervi presecani i da im treba vremena da se oporave.
 • Vaša materica se smanjuje, ali još možda imate stomačić koji izgleda kao da ste u drugom stanju.
beba i mama 4

Roditeljstvo – treća do šest nedelja posle porođaja

Sa bejbi bluzom se susreću mnoge mame tokom prvog meseca posle porođaja. Uobičajeno je da se osećate plačljivo i da imate česte promene raspoloženja, a ovo ne znači da ste u postporođajnoj depresiji. Mentalno zdravlje sada prolazi kroz mnoge promene kao i vaše fizičko zdravlje. Normalno je da se pod stresom, da se osećate preplavljeno i da vam povremeno nedostaje stari život. Pročitajte: Bejbi bluz ili postporođajna depresija – u čemu je razlika?

Oporavak od porođaja – od 6 nedelja do 6 meseci kasnije

Oko 40 dana, odnosno 6 nedelja posle porođaja, verovatno ćete ići na prvu kontrolu kod ginekologa. On će proveriti ožiljke, da li su prošle lohije, da li se materica smanjila na adekvatnu veličinu i daće vam smernice za dalje. Ovo je odličan trenutak da razgovarate sa lekarom o kontracepciji i drugim pitanjima koja imate.

Opadanje kose posle porođaja

 • Oko 3 meseca posle porođaja počeće da vam opada kosa i ovo je jedna od faza koje podrazumeva oporavak od porođaja. Dok će kod nekih žena to biti u manjem obimu, druge će misliti da će ostati doslovno ćelave iako se to neće desiti. Ovo je sasvim normalna pojava, koja se ne može ni sprečiti, a ni lečiti. Kako je počelo, opadanje će spontano prestati nekada i posle 2 nedelje, a najkasnije do 6 meseci posle porođaja. Više: Opadanje kose posle porođaja (VIDEO)

Oporavak od porođaja i urinarna inkontinencija

 • Telo posle porođaja nekada ne počne odmah da funkcioniše onako kako bismo mi želeli. Kao što se može javiti zatvor, može se javiti i nevoljno oticanje urina posle porođaja. Najčešće će se dešavati da mokrite kada kijate, smejete se, kašljete, vičete ili se naprežete. Do ovoga dolazi zbog slabljenja mišićnog dna, a više o tome možete pročitati ovde: Nekontrolisano mokrenje posle porođaja
 • Fekalna inkontinencija je još jedan problem sa kojim se možete susresti nakon porođaja, ali se ona ređe događa.

Menstruacija i oporavak od porođaja

 • Ako ne dojite, trebalo bi da prvu menstruaciju dobijete u prvih 6 do 12 nedelja posle porođaja. Ako dojite, do prvog ciklusa može doći u isto vreme, ali period bez ciklusa može potrajati i sve vreme dok dojite, pa makar to bilo dve godine. Nemojte brinuti, ali idite na redovne preglede.
 • Pre nego što dobijete prvu menstruaciju, razgovarajte sa lekarom o kontracepciji. Zapamtite da prvo mora doći do prve ovulacije, da biste imali menstrualno krvarenje. Znači da lako možete ostati u drugom stanju pre nego dobijete prvu menstruaciju.
 • Iako većina žena dobije dozvolu lekara da počne sa odnosima 6 nedelja posle porođaja, jedan deo žena ne oseća da su u tom trenutku spremne. Ovo je sasvim normalno, verovatno ste iscrpljeni, a libido je na veoma niskom stupnju. Dajte vremena sebi i partneru da se stvari vrate na staro. Razgovarajte sa njim i ako nemate želju jer telo posle porođaja ne izgleda kao i ranije. Ukoliko zbog dojenja imate problem sa vaginalnom suvoćom, korisitite lubrikant. Više: Seksualni odnosi nakon porođaja

Nema tačnog vremena koliko će trajati oporavak posle porođaja. Kod nekih žena će trajati 6 nedelja dok će drugima biti potrebno punih godinu dana. Neke se osećaju spremnom da ostanu u drugom stanju pre nego što prođe godinu dana, dok se druge ne osećaju spremnom ni posle više godina. Dajte svom telu vremena da se oporavi od trudnoće, porođaja, dajte sebi vremena i mentalno i fizički.

Oporavak će u mnogome zavisiti od toga kakav je bio porođaj, vaše zdravlje u trudnoći i telesna težina u trudnoći u odnosu na onu pre trudnoće. Takođe, mnogo će zavisiti i to koliko podršku i pomoć imate. Imajte na umu da će vaše telo posle porođaja možda imate više oblina, strija, da neće biti isto, ali da je to sasvim u redu.

Ceo serijal videa na temu PRVI DANI SA BEBOM možete pogledati na našem kanalu:

Objavljen: 03. decembar 2022. godine, ažuriran: 6. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button