fbpx
TrudnoćaVantelesna oplodnja

Vantelesna oplodnja nakon 50. godine

Često se pitamo koja je to gornja granica žene za rađanje deteta? Neki bi rekli da je to indvidualna odluka, neki da je pak najbolje roditi dete pre 30. godine ili čak ranije. Složićemo se da je ženin organizam najzdraviji u ranom reproduktivnom dobu, između 25. i 30. godine života, ali i da u današnjem društvu većina žena i parova nema realne uslove za formiranje porodice.

Svedoci smo i da je mnogo socijalnih faktora koji utiču na ovu temu i na sve veći problem parova koji se suočavaju sa sterilitetom.

O tome kakav je odgovor nauke na ovo pitanje i kako ovoj temi pristupka zakonski okvir u Grčkoj, dobili smo više informacija od klinike Newlife IVF Greece, iz Soluna. 

Izmena zakona i vantelesna oplodnja nakon 50. godine

Reforme koje su u skorije vreme nastupile u Grčkoj kada je reč o potpomognutoj oplodnji su optimistične, s obzirom da je granica za žene koje žele da se podvrgnu tretmanu vantelesne oplodnje pomerena je na 54 godine. Ovo pomeranje starosne granice i izmena zakonskog okvira usledili su zbog sledećih faktora:

  • Žena može da se ostvari u reproduktivnom smislu do 54. godine.
  • U današnje vreme, ubrzani ritam života utiče na to da sve više žena planira porodicu u poodmaklom reproduktivnom dobu. U skladu sa Nacionalnim zavodom za statistiku Grčke, u period između 2010-2014, više od 400 Grkinja se porodilo nakon 50-e. U 2010. godini ovih žena je bilo 92, u 2011. broj je pao na 72, u 2012. bilo ih je 83, a u 2014. njih 66.

Stoga je u Grčkoj sada moguće da se žene između 50. i 54. godine starosti  ostvare kao majke kroz tretmane potpomognute oplodnje, nakon dobijanja odobrenja od strane Nacionalne uprave Grčke za biomedicinski potpomognutu oplodnju.

beba

Šta znači “Tretman nakon 50-e”

Sada, kada je zakonski okvir modernizovan, akcenat se stavlja na biološko-naučni aspekt ovako važne reforme.

Kao što je opšte poznato, činjenica je da se rezerva jajnih ćelija kod žena sa godinama smanjuje. Kvalitet jajnika sa vremenom opada, a uzimajući u obzir visoki rizik kada je reč o hormozomskim anomalijama koje mogu nastupiti zbog poodmaklih godina žene (npr. sindrom Down), prirodno začeće i trudnoća su teško ostvarivi. Međutim, to ne znači da žena ne može ostati u drugom stanju nakon 50.

Najsavremenija tehnologija i konstantan razvoj u domenu asistirane reprodukcije, daju priliku ženama u poodmaklom reproduktivnom dobu, da uspešno na svet donesu decu, čak i u slučaju da su ušle u menopauzu.

Ključ je u pripremi

Za ženu koja pokušava da zatrudni, čak i u slučaju prirodnog začeća, dobro zdravstveno stanje igra značajnu ulogu za tok celokupnog procesa. Posebno, žene u poodmaklom reproduktivnom dobu koje se spremaju za VTO tretman, moraju izvršiti pripremu svog tela, u cilju smanjivanja rizika koji postoje usled godina. Ova priprema se odnosi na zdrav način života i ishrane, na kontrolu telesne težine, regulaciju sekundarnih zdravstvenih pitanja i slično.

Da sumiramo, uz pomoć zakonskih reformi, grčki zakonski okvir se prilagodio potrebama modernog društva, pa se žene mogu podvrgnuti tretmanima biomedicinski potpomognute oplodnje, radi ostvarivanja porodice, sve do 54. godine. Štaviše, donacija jajnih ćelija  je tu da osnaži novu realnost, jer predstavlja najbolji i najbezbedniji način da žene nakon 50-e da imaju dete.

Ono što je vredno pažnje i predstavlja suštinsku promenu je činjenica da kada se razvoj potpomognute reprodukcije i modernizacija zakonskog okvira spoje, rađaju se nove prilike. Na klinici Newlife IVF Greece, spremni smo i voljni da vam pružimo podršku na putu ka ostvarivanju u ulozi roditelja.

Zakažite besplatne konsultacije

Za više informacija o organizaciji tretmana u klinici Newlife i za zakazivanje besplatne medicinske konsultacije molimo da nas kontaktirate putem linka KONSULTACIJE.

vantelesna oplodnja nakon 50. godine
Vantelesna oplodnja nakon 50. godine

Klinika Newlife IVF Greece će boraviti u radnoj poseti Beogradu 24. i 25. septembra, a biće i učesnik na Festivalu potpomognute oplodnje 25. septembra, u Hotelu Inn na Novom Beogradu, što će ujedno biti prilika da upoznate deo njihovog tima uživo i dobijete savet od specijaliste reproduktivne medicine, Dr Athanasiosa Pantelisa.

  • Članak Vantelesna oplodnja posle 50. godine rađen je u saradnji sa klinikom Newlife IVF Greece iz Soluna
  • Objavljen: 8. septembra 2022. godine, ažuriran: 24. februara 2024. godine

Ads

Related Articles

Back to top button