fbpx
Dojenje

Analiza majčinog mleka i rak dojke

Skorija istraživanja su pokazala da se može vršiti analiza majčinog mleka i rak dojke se može uočiti u nekim ćelijama izolovanim u mleku koje su se pokazale živim.

Istraživači su do sada pretpostavljali da su ćelije tumora koje se mogu naći u majčinom mleku mrtve ili umiruće, ali jedna nova studija je pokazala da su žive i da se mogu izolovati i proučavati.

Da li se analizom majčinog mleka mogu utvrditi ćelije raka dojke?

Genetska analiza ćelija iz majčinog mleka pokazala je da postoje dve populacije ćelija i da nije isto kao kod miševa gde je ranije rađena analiza i utvrđena je samo jedna grupa ćelija. (1)

Po prvi put se pojavljuje mogućnost da se pruži uvid u ove ćelije i eventualnu mogućnost da dojenje zaštiti pojedine žene. Zaštitni efekat dojenja i njegovi benefiti su odavno poznati, ali mehanizmi kako se dešava zaštita od karcinoma su do sada bili nejasni.(2)

Dosadašnja istraživanja kod miševa su sugerisale na promene u tkivu dojke koje se javlja tokom dojenja i štiti  ženu od pojave karcinoma, ali je to bilo teško istražiti jer je veoma mali procenat žena koje rade biospsiju tkiva dojki tokom laktacije.

Tokom dojenja neke od ćelija sa površine mlečnih žlezda unutar dojke se izbacuju u samo majčino mleko. Iako nije bilo jasno koliko bi uvida mogle da pruže ove ćelije, jer su naučnici ranije mislili da one umiru ili su već mrtve, nedavna studija je pokazala da ostaju da žive u mleku i da se mogu izolovati. Ovu studije je nedavno radio tim Kembridž instituta za matične ćelije i Odeljenje za farmakologiju Univerziteta Kembridž u Velikoj Britaniji.(3)

U svoj radu, „Nejčr Komunikejšns“(4)  je izložio nalaze analizirajući ove ćelije dojke po prvi put. Trenutna istraživanja sugerišu vezu između dojenja i smanjenog rizika od raka dojke. Nije odgovoreno na sva pitanja kako to utiče na različite grupe žena i različite vrste raka dojke. Za sada se smatra da ovulacija i hormonske promene i promene ćelija u dojkama mogu igrati veliku ulogu.

Analiza majčinog mleka i rak dojke
Analiza majčinog mleka i rak dojke

Analiza majčinog mleka i rak dojke: Epigenetske promene

Kod devet žena koje su dojile manje od godinu dana su izolovane ćelije dojke, kako bi se utvrdilo kako se geni aktiviraju kod onih koji doje u odnosu na one koje ne doje. Ove ćelije dojilja su upoređene sa ćelijama žena koje su imali estetsku operaciju smanjivanja grudi. Oblik genetske analize nazvan jednoćelijsko sekvenciranje RNK pokazao je gene koji povećavaju svoju ekspresiju tokom laktacije u vezi sa metabolizmom i skladištenjem masnih kiselina, transportom cinka, sekrecijom i imunološkim odgovorom. (5)  

Istraživanje je otkrilo i da postoje dve različite populacije ćelija odgovorne za stvaranje majčinog mleka kod dojilja, za razliku od jedne vrste koja je do sada otkrivena kod miševa. Jedna od ovih vrsta ćelija ima visok nivo ekspresije gena koji su odgovorni za imuni odgovor koji je ranije bio povezan sa ćelijama dojke.

Istraživači pretpostavljaju da ćelije dojke u ljudskom mleku mogu imati ulogu u pomaganju imunološkom sistemu dojene bebe da se nauči. Nadaju se da će im ove ćelije pomoći i da razumeju kako se tačno proizvodi mleko i zašto neke žene imaju poteškoće sa laktacijom, kako bi se lakše primenile strategije poboljšanja količina mleka kod dojilja.

Analiza majčinog mleka i rak dojke
Analiza majčinog mleka i rak dojke
Literatura:
  1. Cell: An Epigenetic Memory of Pregnancy in the Mouse Mammary Gland – https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(15)00390-3
  2. JCN: Breastfeeding and the prevention of breast cancer: a retrospective review of clinical historieshttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocn.12368
  3. MNT: Breast cells in breastmilk are alive and may offer insights into breast cancer – https://www.medicalnewstoday.com/articles/breast-cells-in-breastmilk-are-alive-and-may-offer-insights-into-breast-cancer
  4. Nature Communications:Transcriptional changes in the mammary gland during lactation revealed by single cell sequencing of cells from human milk – https://www.nature.com/articles/s41467-021-27895-0
  5. EMM: Single-cell RNA sequencing technologies and bioinformatics pipelines – https://www.nature.com/articles/s12276-018-0071-8

Objavljen: 8. februar 2022. godine, ažuriran: 17. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button