fbpx
Igra

Odgajite pametnu bebu: Roditelj je alat za učenje

Da li možete da odgajite pametnu bebu? Na koji način roditelj može da utiče? Da li samo genetika ima uticaja ili se nešto još može učiniti?

Kako roditelji mogu da pomognu bebi u razvoju?

Stručnjaci već godinama u nazad primećuju da grupe mama razgovaraju o svojim bebama na sasvim drugačiji način nego što se to nekada radilo. One su, još dok su bebe u pelenama, u ozbiljnim razmišljanjima kako da svoje dete učine što pametnijim i sposobnijim za budući život. Da li možete da odgajite pametnu bebu?

„Kako da podstaknem bebinu radoznalost i interesovanja?“

„Kako da je naučim da ispravno razmišlja, da voli učenje i da bude ambiciozna?“

Odgajite pametnu bebu

Reklo bi se da su ovo sasvim normalne i ispravne težnje i brige jedne mame. Ali, neke idu čak toliko daleko da se već brinu o tome na koji fakultet treba upisati dete i u kojoj oblasti rada će imati najviše izgleda… To se odražava i na njihov odnos prema deci.

„Roditelji su oduvek želeli najbolje za svoju bebu, ali čini se da danas među njima ima mnogo više fokusiranih pokušaja i brige oko toga kako potpomoći bebin rast i razvoj, a ponajviše razvoj mozga“, kaže Nina O’Donel, direktorka organizacije iz Sinsinatija „Uspeh do 6. godine“. Ova organizacija ima za cilj da pomogne roditeljima da pripreme dete za uspeh u školi.

Odgajite pametnu bebu

Dr Kristofer Lukas iz Dečijeg centra na Njujorškom univerzitetu navodi da ono što se dogodi tokom prvih pet godina života, kada se mozak deteta razvija na specifičan način, ima veliki uticaj na rast i razvoj tokom ostatka života. A kako živimo u hi-tec svetu, roditelji počinju da misle kako je njihovim bebama nužno hi-tec učenje da bi uspele u životu. Međutim, ovo je vrlo daleko od istine. Pokazalo se, naime, da je na primer vrlo popularni video materijal za podučavanje beba, “Beba Ajnštajn”, dobio jako loše ocene u procenama o tome koliko efikasno pomaže razvoj bebinog mozga.

Šta više, istraživanje koje je objavljeno u naučnom časopisu Žurnal pedijatrije pokazalo je da ovaj i sav sličan “alat” za razvoj bebinog mozga ne samo da ne pomaže, već može i usporiti učenje govora bebe.

1 2Next page

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button