fbpx
Neplodnost

Uzroci neplodnosti žene – ovo je 6 najčešćih

Najčešći uzroci neplodnosti kod žene

Prema podacima iz domaćih medija, između 100.000 i 150.000 parova u Srbiji imaju problem sa sterilitetom – u proseku svaki šesti par. Statistika kaže da su u jednakom broju slučajeva „krivi“ muškarac i žena, a vrlo često se desi da je problem kombinovan, tj. da ga imaju oba partnera. U ovom slučaju što naveli šta su najčešći uzroci neplodnosti žene. 

Postoji 6 uzroka neplodnosti kod žena koji su ubedljivo najčešći i zato njihovo otkrivanje spada u rutinski deo ispitivanje infertiliteta. Evo koji su to problemi:

Endometrioza

Ćelije koje oblažu matericu i čine njen zid – endometrijum – svakog meseca se ljušte uzrokujući menstrualno krvarenje. Kod nekih žena, međutim, dogodi se da se ove ćelije implantiraju na neuobičajenim mestima u trbušnoj duplji. No, to nije kraj problema. Tkivo endometrijuma se tokom meseca menja pod uticajem hormona – tako i dolazi do krvarenja. Ali, pošto se ovo tkivo sada nalazi na nepredviđenim mestima stvarajući priraslice – na crevima, jajovodimi, jajnicima… pod uticajem hormona tu dolazi i do iritacije, krvarenja i stvaranja ožiljaka, a celokupna situacija onemogućava ili veoma otežava zatrudnjavanje.

Pročitajte više: Endometrioza i njen uticaj na plodnost

Izostanak ovulacije

Kod žena koje imaju pravilan 28-dnevni ciklus, ovulacija se otprilike događa oko 14 dana ciklusa. Tokom te prve dve nedelje pod uticajem hormona na jajnicima rastu folikuli od kojih jedan prednjači. Pred ovulaciju on narasta do oko 20mm u prečniku i onda prska, oslobađajući jajnu ćeliju koja kreće na put ka materici da bi se u jajovodima susrela sa spermatozoidima i bila oplođena. Za nekoliko dana oplođena jajna ćelija impantira se u matericu i raste mali embrion koji posle devet meseci započinje samostalni život. To je idealan slučaj.

Kod mnogih žena, međutim, iz velikog broja razloga do ovulacije ne dolazi. Najčešće se radi o hormonalnim problemima koji se mogu lečiti pravilnim izborom terapije. Postoji nekoliko načina da utvrdite da li imate ovulaciju: da odete na pregled ultrazvukom kod lekara (takozvanu folikulometriju), da pratite svoju bazalnu temperaturu, koristite tzv. LH trakice ili pratite svoju cervikalnu sluz i položaj grlića materice.

Pročitajte više: Ovulacija – kada se događa?

Loš kvalitet jajne ćelije

Žensko dete rodi se sa oko milion jajnih ćelija, a svakog meseca propada veliki broj njih. Plodnost žene konstantno opada tokom celog njenog života. Kada dođe u tridesete godine, broj jajnih ćelija koji preostane ženi je za dve trećine manji nego na početku puberteta. Uporedo sa tim i kvalitet jajnih ćelija opada jer nije svaka jajna ćelija sposobna za oplodnju. Zato sve teže dolazi do začeća, a pobačaji i razni problemi sa plodom su mnogo česći nego kod žena u dvadesetim godinama. Kvalitet jajne ćelije se teže otkriva, ali na takav problem može da sugeriše izostanak trudnoće ili česti pobačaji.

Pročitajte više o problemima sa ovarijalnom rezervom

Uzroci neplodnosti žene: Policistični jajnici

Otprilike jedna od 10 žena u reproduktivnoj dobi ima policistične jajnike, što je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti. Umesto da jedan dominantan folikul neposredno pred ovulaciju izraste i prsne oslobađajući jajnu ćeliju, kod ovih žena na jajnicima postoji veći broj manjih folikula koji ne izrastaju uzrokujući tako izostanak ovulacije. Sindrom policističnih jajnika se lako otkriva, a prate ga još neki simptoni kao što su povećana telesna težina i pojačana maljavost, mada se dešava da žena nema nikakve promene.

Pročitajte više o sindromu policističnih jajnika (PCOS)

Neprohodni jajovodi

Oko 30 odsto žena koje imaju problem da ostanu u drugom stanju, uzrok za neplodnost pronašle su u oštećenjima jajovoda ili njihovoj potpunoj neprohodnosti. Jajovodi su su cevčice duge 7 do 14 centimetara koje povezuju matericu sa jajnikom. Nakon ovulacije jajna ćelija do materice putuje kroz jajovod, a u slučaju da je došlo do oplodnje, upravo jajovodi su mesto susreta jajne ćelije i spermatozoida. Ukoliko su jajovodi oštećeni ili neprohodni, spajanje spermatozoida i jajne ćelije je onemogućeno, pa do trudnoće ne može doći.

Pročitajte više o problemima sa prohodnošću jajovoda

„Alergija“ na spermu – antispermatozoidna antitela

uzroci neplodnosti žene

Oko dva do pet odsto žena ima problem s „alergijom na spermu“, kako to ponegde lekari nazivaju.  Radi se o tome da se kod nekih parova razvijaju takozvana antispermatozoidna antitela. Ovo je imunološka reakcija ženinog organizma na spermu pa ono počinje da proizvodi pomenuta antitela. Ona su tada prisutna u krvotoku ali i u vaginalnom sekretu, materici i jajovodima i nakon odnosa sa partnerom, ona se lepe na površinu spermatozoida. Time smanjuju brzinu kretanja spermatozoida i pokretljivost, uzrokujući problem sa začećem.

Antispermatozoidna antitela mogu se javiti i kod muškarca, kada su ona obično posledica infekcije ili povrede. Izazivaju slepljivanje spermatozoida i po istom mehanizmu kao i kod žene sprečavaju začeće.

Pročitajte više o “alegiji” na spermu

Osim nabrojanih problema, u jednom broju slučajeva se problem sa neplodnošću ne može objasniti. To su oni slučajevi kada lekari tvrde da je sve u redu – samo ne dolazi do trudnoće.

Isto tako vrlo često su problemi kombinovani – ne samo da se mogu javiti istovremeno kod oba partnera, već  i jedna žena može imati više ovih problema, kao na primer policistične jajnike koji često uzrokuju izostanak ovulacije, te dodatno i neprohodnost jajovoda.

Save

Related Articles

Back to top button