fbpx
Igra

Deca i vreme ispred ekrana – televizije i “smart” uređaja

Novija istraživanja, objavljena u digitalnom izdanju JAMA Pediatrics u septembru 2019. godine, pokazala su da neki načini na koje dete provodi vreme ispred ekrana mogu da utiču na njegova akademska dostignuća. (Izvor: https://jamanetwork.com)

Koliko vremena deca mogu da provode ispred ekrana mobilnih telefona, računara i televizije?

Važno je napomenuti da nije svo vreme koje se može provesti ispred ekrana štetno, kao i da nijedna od 58 različitih studija nije našla značajnu povezanost između ukupnog vremena ispred ekrana i akademaca. Studija je pokazala da gledanje televizijskog programa i igranje video-igara mogu negativno uticati na akademske rezultate koje će dete ostvariti.

Koje probleme donosi prekomerna upotreba pametnih uređaja?

Prekomerna upotreba pamenih uređaja i televizije neminovno donosi različite vrste problema koje uključuju probleme sa spavanjem, socijalizaciju, zdravstvene probleme i drugo. Sa druge strane, neophodno je da deca danas budu digitalno pismena. Roditelji bi trebalo da kanališu vreme koje će deca provesti ispred ekrana na nekvalitetan način, kao i da im usade zdrave navike u korišćenju novih tehnologija.

Nažalost, ne postoji situacija u kojoj deci možete potpuno prepustiti da sama određuju koliko će vremena provoditi ispred pametnih uređaja i televizije, kao ni za šta će ih koristiti. Roditelj mora da postavi ograničenja i nadgleda korišćenje svih uređaja. Mora da insistira na tome da ima sve šifre i pristup uređajima, makar dogovorili neko skriveno mesto na kome će se te šifre čuvati i tu ne sme biti kompromisa i popuštanja.

Idealno bi bilo da se postigne dogovor da se digitalni uređaji ne nalaze i ne koriste u spavaćoj sobi. Zdrav san je jedna od osnovnih potreba ljudi, a posebno dece. Tinejdžeri su posebno skloni tome da tokom cele noći pričaju telefonom.

Ne bi trebalo da deca gledaju televiziju ili koriste računar i mobilni telefon najmanje sat vremena pre odlaska na spavanje.

Šta je alternativa vremenu ispred ekrana?

Ekrani emituju takozvanu “plavu svetlost” koja ometa sposobnost spavanja i dodatno uznemirava. Pre spavanja bi bilo bolje da dete čita, sluša umirujuću muziku, razgovara sa roditeljima i ima toplu kupku ili tuširanje.

Tokom dana je veoma važno da svako dete, nezavisno od uzrasta, ima dovoljno fizičke aktivnosti. Nemojte sputavati decu da trče, penju se na drveće, voze bicikl, treniraju neki sport ili se fizički angažuju na drugi način. Fizička aktivnost je veoma važna, kako za njihovo zdravlje, tako i za razvoj mozga. Detetu je nepohodno minimum 60 minuta dnevno na prirodnom svetlu kako ne bi došlo do deficita vitamina D. Više…

U kući ih podstaktnite da se igraju igračkama, “lego kockama”, da crtaju, čitaju, bave se kreativnim radom ili igraju društvene igre. Veoma je dobro da dete ima neki hobi kome će posvećivati deo slobodnog vremena.

dete piški u krevet
Deca i vreme ispred ekrana

Pametni uređaji tokom obroka

Tokom jela bi trebalo da NIJEDAN član porodice ne koristi pametne uređaje i ne gleda televizijski program. Ovo se odnosi i na obroke van kuće, kao što je odlazak u goste ili restoran, kao i na porodične obroke u kući. Period tokom jela je ključan za porodično povezivanje i komunikaciju. Bilo bi lepo da se fokusirate samo na uživanje u hrani i razgovor pre i posle jela.

Pročitajte: Zašto je važno da budete zajedno za stolom?

Čitanje će uvek biti veoma važno

Dok stariji radije čitaju štampane knjige, mlađi sve više posežu za elektonskom literaturom. Ni od nje ne treba bežati, ali štampane knjige su još uvek bolja opcija za čitanje pre spavanja. Bilo kako bilo, dobro je da deca steknu naviku da listaju slikovnice, a onda i čitaju. Ovo je veština koju će savladati na dva načina:

  • tako što ćete im vi redovno čitati prvih godina, bilo pred spavanje ili preko dana;
  • tako što će gledajući vas da čitate sa uživanjem u slobodno vreme, dete shvatiti da su knjige nešto što je korisno i lepo.

Dok čitate detetu bajku, odgovarajte mu na pitanja, opisujte dodatno, smišljajte alternativne završetke i povezujte sa već pročitanim knjigama.

Ako imate tinejdžera, povremeno pročitajte knjigu koju on čita i razgovarajte o sadržaju.

uticaj interneta i televizije na rani razvoj deteta
Deca i vreme ispred ekrana

Preporuke za vreme ispred ekrana

Vreme ispred ekrana – deca do 18 meseci

  • Bebama ne bi trebalo davati da koriste mobilne telefone ni gledaju televiziju, osim ako je u pitanju video-poziv.

Vreme ispred ekrana – deca od 18 do 24 meseca

  • Stariji od godinu i po dana mogu po malo da počnu koristiti uređaju za aplikacije za učenje ili kvalitetne crtane filmove na maternjem jeziku.

Vreme ispred ekrana – deca starija od dve godine

  • Deca i tinejdžeri ne bi trebalo da ispred ekrana provode više od sat vremena dnevno. Ako imaju ispunjen dan, verovatno za duže neće ni biti vremena. Vreme ispred ekrana im možete dozvoliti tek NAKON što su završili domaće zadatke, kućne poslove i bavili se fizičkom aktivnošću na otvorenom sat vremena.
  • Nekada će se ukazati prilika da se pogleda i neki duži film, kao i da se organizuje porodični bioskop, ali to nisu svakodnevne situacije. Jednom nedeljno možete planirati veče kada ćete zajedno igrati društvene igre ili gledati neki crtani ili igrani film uz kokice. Vikendom se potrudite da par sati provedete na izletu, u lokalnom parkiću ili bar sopstvenom dvorištu.

Pogledajte: 20 najboljih dečijih filmova

Dobre strane korišćenja pametnih uređaja

vreme ispred ekrana
Deca i vreme ispred ekrana

Iako ne treba preterivati, deci nikako nije dobro potpuno uskraćivati “smart” uređaje. Naprotiv, posebno tinejdžere treba ohrabriti da kreativno koriste medije. Samo mogu imati korist od veština kao što su: kreiranje video zapisa, pravljenje animacija, savladavanje rada u “vordu” i “ekselu”, pravljenje beleški na telefonu, učenje sviranja instumenata onlajn, snimanje muzike i programiranje. U današnje vreme svašta se može uraditi putem interneta i vaše dete će biti uskraćeno za mnoga znanja, ako ga budete potpuno lišavali upotrebe uređaja.

Image by William Iven from Pixabay

Objavljen: 8. februar 2022. godine, ažuriran: 25. april 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button