fbpx
Deca-oldVaspitanje

Ponašanje deteta za stolom – Šta treba naučiti dete

Ponašanje deteta za stolom često ide iz krajnosti u krajnost – između krutog i strogog vaspitanja i toga da se dete ponaša potpuno neprimereno. Ne pričamo o bebama, već o tome da deca školskog uzrasta treba da imaju određene manire za stolom. Šta bi trebalo da naučite dete kada je ponašanje za stolom u pitanju?

Ponašanje deteta za stolom u školskom uzrastu

Počnite da učite dete manirima za stolom i obroci će biti prijatni i zabavni za celu porodicu, ali i za ostale koji će obroku prisustvovati. Neretko se deca školskog uzrasta ponašaju vrlo neprijatno za stolom i remete ceo razred tokom školskih obroka. Važno je ohrabriti dete, ali i naučiti pristojnosti. Postavite realna očekivanja i budite strpljivi dok detetu novi maniri ne pređu u rutinu.

ponasanje deteta za stolom 1

Kako da dete nauči manire za stolom?

Decu koja su krenula u školu treba naučiti neke osnove finih manira. Do sada dete verovatno zna da pre nego što priđe stolu treba da ostavi svoje igračke, lepo odloži i knjige, a zatim opere ruke pre nego što priđe stolu.

Noge treba da su ispred stolice, a ne na stolici, da se stolica ne naginje napred i da govori „hvala“ i „molim“ prilikom serviranja hrane. Takođe treba da koristi pribor umesto da jede prstima kada je to potrebno, ali i da na fin način pita da li može da napusti sto i svoj pribor odloži na kuhinjski pult ili u sudoperu.

U ovom uzrastu dete može da prihvati i neke manire odraslih za stolom:

  • da stavi salvetu u krilo i njom obriše usta kada je to potrebno,
  • da sačeka da svi sipaju hranu pre nego što počne da jede,
  • da samo lepo komentariše o hrani i ne govori ništa o hrani koju ne voli da jede,
  • da ne mljacka, ne srče glasno, ne žvaće otvorenih usta i jede samo male zalogaje hrane,
  • da koristi nož i viljušku kada seče svoju hranu.
  • Takođe treba da zna i koji se pribor za šta koristi – koja kašika služi sa supu, a koja kašičica za kolače i torte. (Izvor: BabyCenter)

Pomozite detetu tako što ćete načeti neke lepe teme za zajedničkim obrokom i razgovarati o proteklom danu ili nečemu što ste tog dana zanimljivo saznali i naučili. Obrok treba da je prijatna i lepa porodična rutina u kojoj uživa cela porodica.

Deca gledaju roditelje kao primer. Ne vredi da im pričate i savetujete ih, ako im dajete potpuno suprotan primer ili se i sami ne pridržavate izrečenog. Izbegavajte rasprave i svađe za stolom. Lepo objasnite detetu šta bi trebalo reći i uraditi. Kažite „molim te, da li možeš da odneseš ovu činiju“ i „hvala“ kada nešto doda. Nemojte razgovarati telefonom i čitati vesti dok sedite za stolom, ako vam smeta kada dete to radi.

Pokažite mu da lepo ponašanje deteta za stolom podrazumeva da poštuje druge.

Doslednost će pomoći da se navika usvoji. Nije dovoljno da jednom pokažete detetu primerom ili mu objasnite, a da se i sami ne ponašate tako uobičajeno. Postavite realna očekivanja i imajte na umu da je dete ipak samo dete. Ne treba ni da preterujete sa pohvalama, pa da dete bude u centru pažnje tokom svakog obroka i da se izgubi osnovni smisao zajedničkog obedovanja.

ponasanje deteta za stolom 2
Šta kada se dete ponaša loše za stolom?

Dete je u osnovnoj školi dovoljno staro da razume da za stolom postoje određena pravila koja ste postavili i koja se podrazumevaju. Kada se dete ponaša loše za stolom, ljubazno ga posle opomene zamolite da se udalji i nemojte mu dozvoliti da naknadno završi obrok. Objasnite mu da se takvo ponašanje neće tolerisati i da pokuša da se ponaša adekvatno tokom narednog obroka.

Ako obroci protiču u prijatnoj atmosferi, kada uživate u hrani i razgovarate, veća je verovatnoća i da će dete želeti da bude deo tih obroka i da će se ponašanje deteta za stolom popraviti, kao i njegov odnos prema hrani.

Kako da dete nauči manire za stolom i koja pravila treba da zna u ovom uzrastu?

Porodice su različite, pa su i uobičajena ponašanja za stolom različita u različitim kulturama. Neke porodice će zahtevati formalnije oblačenje, dok je drugim sasvim u redu da se jede i u kušaćim kostimima. Treba uzeti u obzir i da se radi o detetu, te mu treba dati i malo slobode. Kako da dete nauči manire za stolom zavisi i od toga kako će ih doživljavati. Zapravo maniri su samo pažljivo ponašanje prema drugima i kao takve će ih deca voleti.

Jedno od loših pravila je očekivanje da dete pojede sve što mu servirate. Ako želite da dete nauči da se kontroliše i sluša svoje telo, onda mu dozvolite da prestane onda kada oseti da više nije gladno. Neka jede male porcije koje će dopunjavati.

Deca nemaju puno strpljenja za stolom, pa ako stariji planiraju da se upuste u dugu diskusiju, nema smisla terati ga da sedi dok svi ne završe. Pustite ga da se igra i napusti sto onog momenta kada završi obrok, ali ne i da svaki čas ustaje i vraća se da i dalje jede. Bolje je da ga naučite da zatraži izvinjenje kada završi i želi da se udalji od stola.

Ponašanje deteta za stolom u restoranu

Prvo je važno da se dete nauči ponašanju za stolom kod kuće. Ukoliko dete to nije naučilo, ne možete očekivati da zna da se ponaša u restoranu i na javnom mestu. Pre odlaska, razgovarajte sa detetom o tome šta može da očekuje i objasnite mu da drugi ljudi ne vole da ih niko ometa tokom obroka.

Bilo bi dobro da, ukoliko sami birate, to bude restoran u kome je manja gužva ili ležernija atmosfera. Ako češće odlazite, možda možete i da poručite obroke telefonom unapred, kako se ne bi unervozilo dok čeka. Dete treba da je gradno, ali ne previše i do tačke kada počinje da ima tantrume (ako je malo).

ponasanje deteta za stolom

Koristite vreme u restoranu da učite dete kako se čita jelovnik, kako izgleda okruženje, kako se ostavlja pribor nakon završenog obroka i to će ga animirati i zaokupiti mu pažnju na neko vreme.

Nemojte vikati na dete u javnosti i prekorevati ga ako ponašanje deteta za stolom u restoranu nije adekvatno. Ostavite to za vreme kod kuće i kada ste sami.

Ako slučajno uznemirava druge goste, napustite restoran bez pompe i objasnite detetu da niste mogli da ostanete duže zbog neprihvatljivog ponašanja. (Izvor: AAP)

Objavljen: 20. septembar 2022. godine, ažuriran: 23. februar 2024. godine

Ads
Izvor
AAPNemours FoundationAAP

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button