fbpx
Kalendar razvoja deteta

DVE GODINE (24 meseca 1. nedelja) – Kalendar razvoja deteta

24 meseca 1. nedelja – Dvogodišnje dete je veoma bučno. Ono burno reaguje na sve oko sebe i nekada će vam se činiti da prečesto plače. Deca u ovom uzrastu su veoma glasna i upadljiva. Daju sve od sebe da privuku pažnju, a uglavnom još uvek nemaju dovoljno razvijen govor da bi mogli rečenicama da to dočaraju.

Dete ima dve godine (24 meseca 1. nedelja)

Dvogodišnjaci su bučni u svakom smislu. Oni su prepuni emocija koje pokazuju na svakom koraku. Često se osećaju loše jer ne mogu da objasne šta žele i šta im je potrebno, a sa druge strane su previše radoznali da bi ih pažnja dugo držala na jednom mestu.

Dete staro dve godine će ići okolo, ispitivati sve oko sebe, mlatarati rukama, jasno stavljati do znanja šta mu se dopada, a šta ne. Kolena će mu uglavnom biti izubijana, a neretko se može videti i koja čvoruga na glavi. Najmanja sitnica može izazvati krokodilske suze.

dete 5
Photo by Charlein Gracia on Unsplash

Najteža godina je upravo prošla, ne brinite!

Ako se plašite kako ćete dalje sa svojim čedom. Ne bojte se. Jedna od najizazovnijih godina u gajenju deteta je upravo ona koja je prošla. Dvogodišnjaci su ipak malo mirniji, više vole da se igraju, duže su zainteresovani za istu stvar i počinju tečno da pričaju što u mnogome olakšava stvari.

Dete sada ima više samopouzdanja, bolje može da proceni kome će pokloniti poverenje, više pokazuje interesovanja za drugu decu. Samostalno će više nego ranije želeti i umeti da se igra.

Dvogodišnjaci su i dalje veoma radoznali, ali do sada su usvojili neka pravila pa je svakodnevnica jednostavnija.

Deca u ovom uzrastu i dalje pokušavaju da pomere granice, to će raditi još mnogo godina. Ipak, sada im je važno i da udovolje vašoj želji da budu dobri. Već su dovoljno porasli da budu saradljivi ponekad. Držite se rutine i doslednosti jer će tako i njima biti lakše da funkcionišu i nauče pravila.

Ako jednog dana detetu dozvolite slatkiš umesto obroka ili da legne kasnije od uobičajenog vremena, ono će očekivati da uvek može tako. Ne možete očekivati da malo dete zna šta su izuzeci i ljutiti se kada posle ne poštuje pravila.

Dvogodišnjaci i osećanje tuge – 24 meseca 1. nedelja

Dozvolite detetu da ponekad bude nesrećno. To, naravno, ne znači da treba decu prepustiti i ne brinuti o njima. Ali važno je da ne skačete odmah da dete učinite srećnim tako što ćete mu pustiti crtani, kupiti igračku ili dati slatkiš. Tugovanje je sastavni deo života i dete mora da nauči da se samo izbori sa ovim osećajem.

Kada pokušavate da pobedite nesreću, detetu šaljete poruku da nije u redu biti tužan.

Dobro je da dete izražava svoje emocije. Nemojte se zbog toga brinuti, niti pokušavajte da smirite svoje dete čim se oglasi po svaku cenu. Izražavanje emocija je zdrav proces, čak i kada je tuga u pitanju. Nemojte sputavati dete.

dete 9
Photo by Leo Rivas on Unsplash

Šta roditelj može da uradi da detetu da pomogne dvogodišnjem detetu kada je tužno?

Pomozite detetu da razume i objasni svoja osećanja

Na primer, recite: “Znam da si ljuta na mamu jer ti danas nisam dozvolila da kupiš taj slatkiš.” Ili “Razumem da plačeš i da si tužan jer danas ne možemo da idemo napolje.”

Dozvolite detetu da se isprazni

Ako dete ima napad histerije i plača, dozvolite mu da se “isprazni” tako što će udarati jastuk rukama ili nogama. To nije neprihvatljivo ponašanje.

Kalendar razvoja deteta 24 MESECA 1. NEDELJA
24 meseca 1. nedelja

Dajte detetu do znanja da i vi imate ista osećanja

Pokažite detetu da i vi patite. Na primer: “I meni je žao što je kuca morala da ode svojoj kući.”

Saznajte više: Kalendar razvoja deteta – perceptivne sposobnosti

Tekst “24 meseca 1. nedelja” objavljen: 13. septembar 2019. godine, ažuriran: 15. maja 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button