fbpx
Razvoj deteta

Palac ili cucla – šta je bolje?

Svim bebama refleks sisanja pomaže da se smire. Ovaj refleks se gubi oko treće godine i tome će pribegavati kada god su uznemireni ili pospani. Nekada roditelji pokušavaju da bebi namentnu nešto od ova dva, nekada se bore da ne koriste ništa, a nekada bebe same biraju šta žele da koriste.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Varalica (cucla, laže, duda), palac ili dojenje kao način smirivanja bebe

Bebe nekada žele da sisaju mnogo češće nego što su gladne jer je dojenje za njih i uteha i smirenje kada je mama pored njih. One će se na ovaj način najlakše i najbolje smirivati. Međutim, nekada majke nisu u mogućnosti da budu uz bebu 24 sata prve tri godine života. Nekada već posle tri meseca majke počnu da rade, moraju da se bave drugim detetom ili iz nekog razloga moraju da odsustvuju. Onda oni koji čuvaju bebu moraju smisliti način da smire bebu. 

Provereni načini da tata smiri uplakanu bebu 

Postoje bebe koje sisaju palac još u maminom stomaku. Teško je izboriti se da beba koja sisa palac već po rođenju to prestane da radi. Postoje još neke prednosti palca naspram cucle, ali je činjenica da ćete i od jednog i drugog verovatno morati da odvikavate dete. Isto tako, činjenica je i da će dete koje nema potrebu da sisa palac teško pristati na to, već će pre prihvatiti cuclu. 

Prednosti palca u odnosu na cuclu

Glavna prednost sisanja palca je što ova deca uglavnom najmirnije spavaju i ređe se bude noću. Palac je uvek tu i neće biti potrebno da ustajete tokom noći i dodajete detetu cuclu.

Beba će sama, kada god poželi, moći da stavi prst u usta. 

Dete će prestati da sisa palac u uzrastu između tri i četiri godine, jer će do tada već naučiti druge načine da se uteši i smiri. Možda će još neko vreme nastaviti da sisa palac noću. Tokom stresnih situacija – dolazak novog člana, preseljenje, razvod roditelja, polazak u jaslice ili promena vrtića, može se dogoditi da dete ponovo počne da sisa palac. Ako očekujete neku od ovih situacija, nije dobro da tada počnete sa odvikavanjem od palca ili cucle. 

Prednosti korišćenja cucle

Ako vaše novorođenče puno plače, cucla može biti brzo i efikasno rešenje. Posebno ukoliko ne dojite bebu, onda će cucla biti nešto što je poznato da smiri dete. Dobićete i malo preko potrebnog mira i odmora.

Imajte na umu da preterano korišćenje cucle, kao i flašice kod dece starije od godinu dana može biti uzrok infekcije uha. Ovaj rizik možete smanjiti ako dete bude koristilo cuclu samo za uspavljivanje.

Smatra se da cucla pomaže u zaštiti od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS). 

palac ili cucla 2

Ads
1 2Next page

Related Articles

Back to top button