fbpx
Trudna samTrudnoća

Putovanje u trudnoći? Šta treba da znate pre nego što krenete

Putovanje u trudnoći

Pitate se da li vi i vaš stomačić koji raste možete izdržati odmor? Putovanje u trudnoći može da bude veoma zabavno. Saznajte šta je sigurno, a šta nije i spremite se za avanturu!
Da li je vreme za vaš godišnji odmor, ili ste iznenada poželeli da uskočite na let do Kankuna? Pitate se da li možete sigurno putovati tokom trudnoće? Naravno, možete! Trudnica može putovati sigurno, udobno i sa pregršt zabave. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći na vašem putu.

Visokorozična trudnoća i putovanje

Akušeri se uglavnom slažu sa razumnim planovima za putovanje za trudnice, osim za one trudnice koje imajurizik od hipertenzije, dijabetesa, krvarenja ili istoriju pobačaja. Jako je bitno da svoje planove izložite svom doktoru, posebno ako je trudnoća visoko rizična.

PROČITAJTE: Povišen rizik za gestacijski dijabetes

putovanje u trudnoci

Tempirajte vreme putovanja u trudnoći

Drugo tromesečje trudnoće, od 14 do 28 nedelje, je optimalno vreme za putovanje. Do tada mučnina i umor iz prvog tromesečja uglavnom prođu, a telo se prilagodilo trudnoći. Isto tako, veći rizik od pobačaja koji postoji tokom prvog tromesečja se smanjio.

Putovanje u trećem tromesečju, međutim, se može pokazati neugodno, posebno zbog pritiska materice na bešiku i dodatnog rizika od prevremenog porođaja. U stvari, većina lekara se neće složiti za putovanje dalje od 100 km nakon 28. nedelje trudnoće.

Ipak, stručna mišljenja se razlikuju. Neki lekari su da, ako su trudnoće uredne, da je u redu putovati tokom trudnoće do 32.nedelje. Nakon toga, obeshrabruju duga putovanja automobilom i preporučuju da se ostaje kod kuće nakon 36 nedelje.

Saznajte više: Simptomi prevremenog porođaja

Medicinska nega za trudnice na putu

Trudnice treba da izbegavaju putovanja koji bi ih odvela daleko od kvalitetne zdravstvene ustanove i time se stvorila nemogućnost za kontrolne preglede. Takve posete lekaru treba planirati svake četiri nedelje između 10. do 30. nedelje trudnoće, posle čega se učestalost odlaska kod lekara povećava na svake dve nedelje. Sa ulaskom u 36. nedelju, većina ginekologa želi da vidi svoje pacijentkinje svake nedelje do rođenja bebe.

Trudnice bi trebalo da zakažu pregled neposredno pre polaska na put. One koje planiraju da putuju na veću udaljenost treba da nose sa sobom kopije svoje medicinske dokumentacije u svom prtljagu.

Putovanje automobilom u trudnoći

Kada putujete automobilom, postoji nekoliko smernica koje će učiniti vaše putovanje ugodnijim i sigurnijim.

  • Buduća mama uvek treba da veže pojas, postavljajući pojas preko bokova i ispod svog stomaka.
  • Treba da se zaustavlja za odlazak u toalet onoliko često koliko je potrebno, i obavezno da izađe iz automobila i prošeta desetak minuta svaka dva sata.
  • Treba da stavi jastuk pod noge i nosi čarape i cipele koje ne stežu.
  • Drži zdrave grickalice i dovoljno vode pri ruci.

Putovanje avionom u trudnoći

Putovanje avionom je predmet nesuglasica. Neki lekari podstiču trudnice da razmotre prednosti jednostavnog ostajanja kod kuće, ističući potencijalne probleme tokom putovanja. Za putovanja u inostranstvo to uključuje, na primer, nedostupnost medicinskih stručnjaka, mogućnost kontaminirane opreme, jezičke barijere i cene. Ipak, u celini, letenje je sigurno do 36. nedelje trudnoće.

Trudnoću ne treba posmatrati kao “stanje u zatvoru.” Lekari se generalno slažu sa tim stavom, ali pozivaju trudnice da budu oprezne. Zdrav razum nalaže da žene s komplikacijama utrudnoći, koje uključuju: blizance, hipertenzivnu bolest, teške mučnine, placentu previu, mogućnost prevremenog porođaja i druge probleme, ne bi trebalo da lete.

Trudnice mogu da preduzmu nekoliko koraka kako bi let bio što udobniji. Putovanje u trudnoći treba da bude uživanje. Trebalo bi da nose široku, slojevitu odeća i udobne cipele, imajući na umu da je njihova telesna temperatura viša od normalne.

Takođe bi trebalo da piju dodatnu količinu tečnosti, jer putovanje avionom može da dovede do dehidratacije. Dodatna tečnost može takođe pomoći i kod otklanjanja Braxton Hicks – lažnih kontrakcija. Trudnica treba da jede često male obroke jer tako može sprečiti hipoglikemiju (pad šećera) i mučninu. Bitno je da ima dosta mesta za noge, a može i da postavi mali jastuk ispod leđa. Preporučuje se istezanje barem svakih sat vremena kako bi se smanjio rizik od krvnih ugrušaka u nogama.

Neke avio kompanije imaju stroga pravila za odmakle trudnoće i mogu tražiti aktualnu medicinsku dokumentaciju i odobrenje lekara za put, pri kupovini karata. Dokumentacija se traži posle 28. nedelje trudnoće.

trudnoca 10
Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash
Imunizacija  kao priprema za putovanje

Prekookenski put uvek otvara pitanje vakcinisanja. Neki lekari brinu da određene vakcine mogu oštetiti fetus u razvoju i preporučuju pacijentkinjama da izbegavaju putovanje u zemlje gde se zahteva vakcinisanje.

Srećom, određene vakcine su dokazane kao sigurne, i žene u konsultaciji sa svojim lekarom mogu da se obaveste koje vakcine ne predstavljaju rizik za njih ili razvoj bebe.

Malarija u trudnoći je vrlo ozbiljna i može da rezultira mrtvorođenčetom, pobačajem ili komplikacijama. To je posebno opasno za trudnice koje putuju u određene delove Afrike, Azije, Srednje i Južne Amerike, i one treba da potraže detaljan lekarski savet.

Zdravstveno osiguranje za putovanje

Bilo da će da lete u inostranstvo ili se voze na sat vremena udaljenu planinu, trudnice treba da budu upućene oko svog zdravstvenog osiguranja pre odlaska od kuće, kako bi bile sigurne da ono pokriva prenatalne preglede i porođaj u stranim zemljama.

Lekovi tokom putovanja u trudnoći

Drugo važno razmatranje je korišćenje lekova. Mnogi lekovi se smatraju nesigurnim tokom trudnoće. S obzirom na moguć umor od puta i time umornu memoriju, bilo bi dobro da imate spisak dozvoljenih lekova pri ruci.

Paracetamol ostaje izbor za opšte bolove, dok lek kao što je dimenhidrinat (Dimigal) pomaže da se ublaži mučnina u vožnji. Važno je da proverite sa lekarom pre uzimanja bilo kojeg od lekova tokom trudnoće!

Saznajte više: Lekovi u trudnoći – Koji lekovi su bezbedni u trudnoći?

Aktivnosti na putovanju

Ako je glavni razlog putovanja da se odmorite, odredište može da priušti nove i uzbudljive aktivnosti koje deluju primamljivo.

Plivanje, hodanje, planinarenje i to umerenim tempom (i na umereno teškim stazama) su prihvatljive opcije. Međutim, ronjenje ne bi bilo dobro, na primer, zbog promene pritiska. Još jedan potencijalno opasan sport je skijanje na vodi, kojim se može izvršiti pritisak vode na vrat materice. Preporučuje se izbegavanje dugog boravka na suncu, jer potencijalno može dovesti do prevelikog zagrevanje tela. Ista opasnost postoji u korišćenju saune i tople kupke.

Ako su preduzete odgovarajuće mere opreza, putovanje tokom trudnoće može biti udobno iskustvo. Na kraju krajeva, to je zajedničko putovanje sa malom osobom koji će uskoro postati vaše središte sveta. Jednog dana ćete biti u mogućnosti da mu ispričate sve o zajedničkom putovanju u Kankun.

putovanje u trudnoci
Putovanje u trudnoći – Photo by Xavier Mouton Photographie on Unsplash

Tekst “Putovanje u trudnoći” objavljen: 2. septembar 2015. godine, ažuriran: 9. februar 2024. godine

Save

Save

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button