fbpx
Blizanačka trudnoća

Blizanačka trudnoća – sve što treba znati

Blizanačka trudnoća je uvek specifičnija od trudnoće sa jednim plodom, ali ne mora nužno biti komplikovanija. Oko 3% trudnoća su blizanačke, s tim da se taj broj poslednjih decenija povećava zbog pomeranja starosne granice trudnoća i sve većeg broja trudnoća ostvarenih vantelesnom oplodnjom.

Postoje dve vrste blizanaca: dvojajčani i jednojajčani. Dvojajčani blizanci se razvijaju iz dve jajne ćelije i dva spermatozoida i mogu biti različiti, dok jednojajčani ili identični blizanci nastaju kada se prepolovi jajna ćelija. Oko 70% blizanačkih trudnoća su dvojajčani blizanci.

Veća je verovatnoća da će neko očekivati blizance, ako je u porodici već bilo slučajeva blizanačke trudnoće.

Kako izgleda blizanačka trudnoća?

Simptomi trudnoće su intenzivniji sa blizancima, a komplikacije češće, bez obzira na starost trudnice i to da li je pomoću vantelesne ili prirodnim putem ostala u drugom stanju. Blizanačka trudnoća ne znači sama po sebi i predstojeći carski rez, već je vaginalni porođaj često moguć bez većih problema.

Verovatno ćete prilikom ultrazvučnog pregleda saznati da nosite blizance. Veoma retko se događa da lekar ne primeti drugi plod već na prvom pregledu, posebno na sadašnjim savremenim ultrazvučnim aparatima. Nivo Beta HCG je takođe viši kod onih žena koje nose blizance. U drugom tromesečju ćete verovaatno moći da saznate i pol beba ako su dobro pozicionirane. 

Klasifikacija – blizanačka trudnoća:

 1. Monozigotski i dizigotski blizanci

Monozigotni, jednojajčani ili identični blizanci nastaju iz jednog zigota – oplođenog jajeta koje se deli na dva dela stvarajući 2 genetski identična blizanca.

Dizigotni ili dvojajčani blizanci potiču iz dve odvojene jajne ćelije i nisu genetski međusobno sličniji od ostalih braća i sestara. 

2. Monohorionski i dihorionski blizanci

Neki blizanci dele jednu placentu, a drugi ne. Blizanci koji dele placentu su monohorionski, dok su oni koji je ne dele – dihorionski. Dihorionski blizanci imaju svako svoju placentu koja ga hrani u majčinom stomaku.

3. Monoamnionski i diamnionski blizanci

Ovaj termin se koristi da naglasi da li blizanci dele amnionsku kesu ili ne. Vrsta blizanačke trudnoće može uticati na to da li postoji rizik od komplikacija ili ne.

Razlike između blizanačke trudnoće i trudnoće sa jednim plodom

Simptomi koji se javljaju u trudnoći kod blizanačke se obično javljaju ranije i mogu biti izraženiji zbog višeg nivoa Beta HCG:

 • Jutarnja mučnina se ranije javlja i obično duže traje, nekada i do samog kraja trudnoće – Jutarnja mučnina (VIDEO)
 • Kiselina i gorušica su češći jer stomak pritiska dijafragmu, što dovodi do bola  u stomaku i nedostatka vazduha. Probajte da češće jedete manje obroka i ne sedite dugo u istom položaju. – pročitajte i druge savete za borbu protiv gorušice
 • Bolovi u leđima – izraženiji su kod višeplodne trudnoće – više o bolnim leđima;
 • Proširene vene se često javljaju kod trudnica sa više beba, pa izbegavajte da duže vreme hodate ili stojite. Ukoliko je potrebno nosite čarape za trudnice – pročitajte: Proširene vene u trudnoći
 • Anemija je česta, pa će vam lekar, na osnovu labaratorijskih analiza, prepisati dodatne preparate gvožđa i folne kiseline. Pročitajte: Anemija u trudnoći
trudnoca u cetrdessetim godinama

Da li je blizanačka trudnoća rizična?

Blizanačka trudnoća je zahtevnija i rizik i komplikacije su nešto češće. Uobičajene komplikacije su:

 • Prevremeni porođaj – Više od 50% blizanačkih trudnoća se završi pre 37 nedelja trudnoće (*1, 2) i ovo je najčešća komplikacija. Može se javiti zbog toga što bebe više nemaju mesta ili su počeli da se javljaju neki drugi problemi.
 • Preeklampsija – stanje koje uzrokuje nagli rast pritiska, zajedno sa drugim simptomima i može zahtevati hitnu medicinsku pomoć, hospitalizaciju i izazivanje porođaja pre vremena. Više: Preeklampsija
 • Gestacijski dijabetes je oblik dijabetesa vezan za trudnoću. Ukoliko se javi, a trudnica ne povede računa o ishrani i nivou glikemije, može izazvati komplikacije i kod nje i fetusa. Više: Gestacijski dijabetes
 • Sindrom nestajućeg blizanca – Ovo se dešava kada jedan blizanac ne preživi u materici i telo ga delimično ili potpuno apsorbuje. Nekada izgleda kao da jedan fetus nestaje. Prema istraživanju iz 2021. godine, ovo se javlja u čak 36% blizanačkih trudnoća. Nekada se javlja u ranoj fazi, pa žena i ne zna da je nosila blizance. (*3)
 • Retko, ali se dešava da jedan blizanac tokom trudnoće premine, a drugi se rodi živ. 

Bez obzira što blizanačka trudnoća nosi izvesne rizike, imajte na umu da ih nosi i svaka druga trudnoća, a da se oni ne moraju nužno dešavati. Postoji nekoliko načina da smanjite rizik od komplikacija, posebno kada je u pitanju gestacijski dijabetes. 

Blizanačka trudnoća i kontrola kod lekara

U Srbiji se trudnoća uglavnom češće kontroliše nego što je to standard u svetu gde uglavnom imate samo 3 ultrazvučna pregleda tokom cele trudnoće, pa samim tim blizanačka neće puno odstupati. Verovatno će lekar preglede zakazivati na svakih 4 do 6 nedelja.

Osim toga, prilikom svakog pregleda, lekar će tražiti i uvek nove rezultate krvne slike, kako bi pratili nivo gvožđa i šećera glukoze, kao i druge parametre.

Važno je da povedete računa o tome šta jedete. To što se radi o višeplodnoj trudnoći, vremenom jeste razlog za više kalorija, ali svakako ne onoliko koliko neke trudnice jedu. Trudnoća ne znači da treba da jedete za dvoje. Izbor hrane je ono na šta treba obratiti pažnju. Trudite se da se hranite što zdravije, posebno ako morate da imate određeni režim ishrane.  

Radite vežbe jačanja mišića i kičme, zbog dodatne težine koju sada nosite. Oko 3 puta po 45-50 minuta nedeljno je idealno da vežbate u blizanačkoj trudnoći. (*4)

računanje nedelja i meseci trudnoće

Blizanačka trudnoća i porođaj

Porođaj u blizanačkoj trudnoći se može razlikovati zbog toga što će možda biti prevremen ili će se odvijati na carski rez.

Indukovan i prevremen porođaj u blizanačkoj trudnoći

Više od 50% blizanaca se rađa ranije. Kod nekih se ovo dešava spontano, a kod drugih trudnica će lekar proceniti da treba da indukuje porođaj pre vremena. Na primer, ukoliko nastavak trudnoće predstavlja rizik po majku ili neku od beba.

Indukovan porođaj može spasiti živote trudnice ili jedne od beba, ali može zahtevati da beba neko vreme provede u inkubatoru ili da bude transportovana na Institut za neonatologiju. Čak i ako nisu prevremeno rođene, bebe blizanci mogu imati malu težinu na rođenju.      

Prirodan porođaj u blizanačkoj trudnoći 

Blizanačka trudnoća nije samo po sebi indikacija za porođaj carskim rezom. Istraživanje iz 2021. godine (*5) preporučuje vaginalni porođaj u slučajevima kada su oba fetusa sa glavom na dole i kada nema pretećih bezbednosnih problema.

Obzirom da je carski rez ozbiljna operacija koja uključuje presecanje više slojeva tkiva i da je oporavak mnogo duži i zahtevniji, a i rizik od komlikacija posle carskog reza je veći, uvek se prirodni porođaj preporučuje kao bolja opcija. 

Trend porođaja na carski rez koji je vladao poslednjih godina bi trebalo da jenjava, ali je jedino objašnjenje koje stručnjaci imaju to da pacijentkinje nisu dovoljno upoznate sa svim rizikama i vremenom oporavka koje je potrebno posle porođaja carskim rezom  u odnosu na vaginalni porođaj. 

Blizanačka trudnoća je jedno divno iskustvo, koje je nalik na druge trudnoće i ne mora nužno značiti da će biti nekih komplikacija. 

Objavljen: 7. marta 2014. godine, ažuriran: 5. aprila 2024. godine

blizanačka trudnoća
Blizanačka trudnoća

Literatura:

 1. ACOG: Multiple Pregnancy – https://www.acog.org/womens-health/faqs/multiple-pregnancy
 2. CDC: Preterm birth – https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pretermbirth.htm
 3. NCBI: Vanishing Twin Sydnrime – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563220/
 4. NCBI: Twin Pregnancy – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493200/
 5. NIH: A randomized trial of planned cesarean or vaginal delivery for twin pregnancy – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24088091/

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button