fbpx
Trudna samTrudnoća

Krvarenje u trudnoći: Zašto neke trudnice prokrvare

Story Highlights
 • Dok je krvarenje u ranoj trudnoći često benigno i samo se rešava, krvarenje u drugom i trećem tromesečju, pogotovo ako nije bilo istorije krvarenja do te tačke, treba uzeti ozbiljnije.

Iako je vrlo zastrašujuće, pogotovo za ženu koja je prvi put trudna, krvarenje u trudnoći je prilično često, posebno tokom prvog tromesečja. Strahove trudnice može da olakša razumevanje razloga za krvarenje, kao i informisanost o tome šta u slučaju krvarenja treba da se preduzme.

Znakovi i simptomi – krvarenje u trudnoći

Kada trudnica primeti nešto što makar izdaleka nalikuje krvi, njena prva misao je obično pobačaj. No, prema rečima ginekologa, pobačaj obično ima neke prilično specifične simptome pored samog krvarenja.

Kod nekih žena tokom tipične trudnoće, posebno u prva tri meseca kako se telo prilagođava na nivoe hormona, može da se povremeno javi sukrvičasto krvarenje. To se obično događa u vreme kad bi bila menstruacija. Ponekad žene uopšte ne shvataju da su trudne, jer krvare tačno po rasporedu. (Izvor: NHS)

Pročitajte: Komplikacije u ranoj trudnoći

Trudnica i vebanje

Pozivanje lekara

Prva stvar koju treba da učinite ako primetite da krvarite je da nazovete svog lekara. Lekar će postaviti niz pitanja kako bi utvrdio težinu problema, kao što su:

 • Koje je boje krv? Crvena znači da je sveža, smeđa znači da je stara.
 • Ima li ugrušaka ili tkiva?
 • Da li boli? Gde i koliko jako?
 • Imate li groznicu?
 • Da li je krvarenje počelo nakon polnog odnosa ili da li je odnos bio bolan?
 • Jeste li krvarili ranije u ovoj trudnoći?
 • Jeste li već bili na ultrazvučnom pregledu kojim se određuje da je trudnoća materična?

Ako je odgovor na poslednje pitanje “ne”, prvi korak je ultrazvuk jer, iako retko, krvarenje za vreme trudnoće može biti simptom i ektopične (vanmaterične) trudnoće, što može da bude opasno za zdravlje majke.

Krvarenje u prvom tromesečju

Ektopična (vanmaterična) trudnoća je neuobičajena, ali nakon što ju je odbacio, vaš lekar će pokušati da utvrdi razloge za krvarenje. Ginekolozi kažu da ponekad krvarenje nema nikakve veze sa trudnoćom uopšte, to je samo slučajnost i uzrokuje da slab grlić materice lako krvari.

Doktori primećuju da drugi razlozi za krvarenje koji su nevezani za trudnoću, uključuju:

krvarenje u trudnoci

Postoje i razlozi za krvarenje kada je ono vezano za trudnoću, ali nije nužno ozbiljan problem. To su na primer subhoriono krvarenje, što zvuči ozbiljno, ali to je samo mali ugrušak koji uzrokuje krvarenje, a zatim se odvaja bez posledica. Vrlo retko, to može da izazove pobačaj. Vaš lekar će pratiti dok ne nestane. Ostali uzroci za krvarenje u trudnoći koji se lako leče su nestabilni hormoni i infekcije grlića.

Pobačaj

Ponekad, nažalost, krvarenje u ranoj trudnoći znači da je pobačaj otpočeo. Obično, pobačaj karakteriše svetlo crveno krvarenje sa bolovima poput grčeva. Bezbolnim krvarenjima je verovatno uzrok nešto drugo.

Ginekolozi naglašavaju da se treba imati na umu da rani pobačaji nikada nisu greška majke ili uzrokovani bilo čime šta je učinila. Tu se i gotovo ništa ne može učiniti da se zaustavi pobačaj koji se javlja vrlo rano u trudnoći, iako ponekad odmor može da pomogne.

Treba podsetiti žene da se pobačaj javlja u oko 40 posto svih trudnoća, a veliki deo se javi u prvih pet nedelja.

Krvarenje kasnije u trudnoći

Dok je krvarenje u ranoj trudnoći često benigno i samo se rešava, krvarenje u trudnoći u drugom i trećem tromesečju, pogotovo ako nije bilo istorije krvarenja do te tačke, treba uzeti ozbiljnije. Bilo koje krvarenje u trudnoći tokom drugog i trećeg trimestra treba odmah javiti svom lekaru. Neki uzroci su:

krvarenje u trudnoci
Krvarenje u trudnoći
 • problem sa posteljicom: kada posteljica počine da se odvaja od materice. To se obično događa zbog traume, kao što su saobraćajna nesreća ili pad i definitivno se smatra hitnim slučajem.
 • slabost materice: grlić materice počinje da se otvara rano, što može da bude uzrok rekurentnih, kasnih pobačaja.
 • Placenta previa: u ovom položaju, posteljica počinje da pokriva grlić materice. Krvarenje u trudnoći u ovom slučaju je obično bezbolno i često se javlja nakon polnog odnosa ili napora. Ako ste sa dijagnozom ovog stanja, vrlo pažljivo ćete biti praćeni, a možda ćete biti i hospitalizovani, zavisno od težine vašeg stanja.
 • sluzni čep: ako ste blizu termina porođaja, oskudno krvarenje u trudnoći može da bude znak da je ispao sluzni čep, što je rani znak porođaja. Više: Sluzni čep

Bez obzira na količinu krvarenja i da li ima ili ne i drugih simptoma, uvek se obratite svom lekaru!

Pročitajte više: Implantacijsko krvarenje

Objavljen: 19. novembar 2011. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godineSave

Save

Save

Izvor
NHSMyClevelandClinic

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button