fbpx
TrudnoćaZdravlje trudnice

Vaginalne infekcije u trudnoći

Vaginalne infekcije u trudnoći su jedan iz izvora zabrinutosti trudnica. Dodatno ih uznemirava to što se kod određenog broja one češće pojavljuju, a opcije lečenja su ograničene. Šta raditi ako se jave vaginalne infekcije u trudnoći i kako ih lečiti?

linija na stomaku u trudnoci
Photo by Daniel Reche

Vaginalne infekcije u trudnoći

Treba imati u vidu da se vaginalne infekcije veoma česte i da pogađaju čak 3 od 4 žene nekada u životu. One su uobičajena bolest i pre ili kasnije ćete se verovatno suočiti sa njima. Naravno, u trudnoći žene obično više vode računa o svom zdravlju, paze šta jedu i žele da njihova beba bude zdrava, pa ih i ovakva infekcija znatno uznemirava. Pročitajte: Kako da prepoznate najčešće vaginalne infekcije?

Vaginalne infekcije dovode do iritacije, pojave iscetka i intenzivnog svraba u vagini i vulvi. Mnoge žene se suočavaju sa ponavljajućim epizodama, a izvestan broj trudnica se žali na vaginalne infekcije u trudnoći koje ih prate od početka, pa sve do samog porođaja. Ženama koje imaju problem sa infekcijama koje se ponavljaju potrebno je produženo lečenje, stalna nega i adekvatna preventiva.

Zašto se javlja vaginalna infekcija u trudnoći?

Vaginalne infekcije mogu biti posledica različitih faktora u trudnoći, te je važno da utvrdite uzrok pre svega. Nakon toga se podrazumeva da ćete pristupiti lečenju infekcije. Neki od uzroka mogu biti:

trudnoca 9
Image by Jennifer Bayers from Pixabay

  • Slabiji imunitet – Normalno je da se lakše razboljevate kada imate lošiji imunitet. Kod trudnica se često događa da usled trudnoće bude smanjena sposobnost da se telo bori protiv infekcija. Samim tim, lakše će doći i do toga da dobijete vaginalnu infekciju.
  • Bakterijska vaginoza – Prekomerni rast bakterija koje i inače žive u vagini može da dovede to toga da imate problem. Neophodno je odmah lečiti bakterijsku vaginozu kako ne bi dovela do prevremenog porođaja.
  • Hormonske promene u trudnoći – Trudnoća izaziva hormonske promene koje za posledicu imaju i promenu pH vagine, a to dovodi do većih šansi da dobijete vaginalnu infekciju.
  • Izostanak adekvatne higijene – Loša higijena može da izazove vaginalnu infekciju bilo da ste u drugom stanju ili ne. Pravilna ženska higijena je ključ u spečavanju infekcija.

Kako se leči vaginalna infekcija tokom trudnoće?

Obzirom da je trudnoća specifično stanje i potrebna je posebna briga, a broj lekova koji su dozvoljeni je ograničen, veoma je važno da se obratite lekaru za savet i terapiju. Lekar će utvrditi o čemu se tačno radi i prepisati vam adekvatnu terapiju. Ona može da uključuje sve ili neke od sledećih saveta:

  1. Održavanje pravilne higijene – Lekar će vam pre svega reći da je adekvatna higijena neophodna što podrazumeva pranje blagim sapunom bez dodatnih parfema i čistom vodom. Trebalo bi da izbegavate korišćenje irigatora i sličnog, odnosno svako ispiranje vagine kako ne biste poremetili prirodnu ravnotežu. Nosite pamučni donji veš i izbegvajte uske tkanine koje nisu od pamuka.
  2. Dovoljno se hidrirajte – Dehidratacija može da ugrozi i vaš imuni sistem, stoga je važno da unosite adekvatnu količinu vode. Voda može da pomogne u prevenciji urinarnih i vaginalnih infekcija, kao i da pomogne da se spiraju toksini. Ovo je posebno važno imajući u vidu da nekada vaginalne infekcije mogu biti posledica infekcija urinarnog trakta.
  3. Držite se zdrave ishrane – Da, verovali ili ne, ali uravnotežena ishrana i te kako ima uticaja na pojavu vaginalnih infekcija u trudnoći. Ona doprinosi boljem opštem zdravlju i pomaže da imamo bolji imunitet. Pored toga, prekomeran unos šećera može da dovede do pojave kandidijaze, kada se savetuje posebna ishrana. Pročitajte: Kandida i ishrana: Ishrana kod kandide
  4. Lekovi – Ginekolog će vam prepisati antifungalne kreme, vagitorije ili mast za gljivičnu infekciju, odnosno antibiotsku terapiju za bakterijsku infekciju. Obavezno se pridržavajte propisanih doza i lečite prema uputstvu.
  5. Važno je da imate bezbedne intimne odnose te bi bilo najbolje da tokom trudnoće koristite kondom i smanjite rizik od seksualno prenosivih infekcija.

Vaginalne infekcije u trudnoći mogu da utiču na bebu i potencijalno dovedu do rizika kao što je prevremeni porođaj, mala težina bebe na rođenju ili do infekcije bebe. Zato je veoma važno da lečite nastalu infekciju i potrudite se da preduzmete preventivne mere kako ne bi došlo do nove infekcije.

vaginalne infekcije u trudnoci
Image by Boris Gonzalez from Pixabay

Objavljen: 27. novembar 2023. godine, ažuriran: 9. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button