fbpx
Dojenje

Mastitis dojke (upala dojke) – infekcija dojke

Šta je infekcija dojke (mastitis)?

Ovo zdravstveno stanje nastaje kada bakterije napadnu dojku što dovodi do upale odnosno infekcije dojke. Mastitis je ubedljivo najčešće javlja tokom dojenja, ali postoje i neke druge situacije u kojima može doći do infekcije dojke.

Važno je da imate na umu da postoje preventivne mere i stvari koje možete da preuzmete da do mastitisa ne dođe. Na primer, ova infekcija se najčešće javlja u periodu dojenja kada bradavice popucaju što omogućava bakterijama da uđu u dojku. Mlečni kanal se može zapušiti i zbog nepotpunog pražnjenja dojke ili prekomernog pritiska na dojke. Zapušeni kanali omogućavaju razmnožavanje bakterija što će dovesti do mastitisa.

Ukoliko posumnjate na neki zapušen kanal, možete pribeći toplim oblogama i masaži dojki kako bi izbegli da dođe do mastitisa. Važno je da znate da masaža ne sme da boli.

Mastitis je česta vrsta infekcije dojke i ne treba odmah paničiti, sa druge strane, važno je ne odlagati lečenje.

menstruacija i dojenje

Mastitis simptomi: Koji su simptomi mastitisa?

Osoba može da primeti inficiranu oblast na površini dojke, ali se može manifestovati i kao jak bol duboko u dojci. Ostali simtomi su:

 • dojka koja je vruća na dodir,
 • povišena temperatura,
 • simptomi nalik na grip koji uključuju osećaj umora i bolove u telu,
 • mučnina,
 • ranice na bradavici ili dojci koje ne zarastaju,
 • mogu se čak razviti i čirevi na koži iz kojih curi gnoj ili krv.
mastitis

Koje vrste mastitisa postoje?

Centralna ili subareolarna infekcija

Centralna infekcija dojke se dešava kada se mlečni kanali inficiraju i dođe do upale. Ovo se dešava ispod ili oko bradavice i areole zbog blokade koja se formira u jednom ili više mlečnih kanala. Češće su kod žena koje puše. (*1)

Ova infekcija uključuje zapaljenje područja, a može se dogoditi i skupljanje gnoja (apsces dojke), zatim fistula mlečnog kanala. Leči se antibioticima, a ako se javi apsces, moguće je da će morati i da se drenira (ovo izvodi lekar).

Granulomatozni lobularni mastitis

On uzrokuje nastanak bolne, ali nekancerogene mase u dojci. Više: karger.com

Celulitis

Ova infekcija se najčešće javlja kod žena sa velikim grudima i onih koje imaju ranije operacije dojke ili radioterapije. Može izazvati i osip koji se brzo širi ako se ne leči. Više: Cellulitis

Periferna infekcija kod žena koje nisu u laktaciji

Ova vrsta infekcije dovodi do upale i vidljivog apscesa na dojci i najčešće se javlja kod žena sa dijabetesom i onih koje puše cigarete.

Inflamatorni karcinom                                                      

Ovo je veoma retka vrsta, javlj, a se kod samo 1-5% žena koje dobiju karcinom dojke. (*2) Može dovesti do toga da dojka ostane otečena i bez boje, ponekad pravi udubljenja ili izgled dojke poput pomorandžine kore. Važno je odmah se javiti lekaru.

Kako se postavlja dijagnoza mastitis?

Lekar će dijagnozu postaviti nakon što bude pitao ženu da li doji, te da li je imala traumu dojke, operaciju ili neke tretmane na dojci. Važno je da li ima temperaturu, groznicu i umor. Nakon toga će obaviti pregled grudi. Može uzeti i bris, ako za tim postoji potreba i poslati na analizu, kako bi se utvrdila vrsta bakterije o kojoj se radi i tako prepiše adekvatan antibiotik.

Dodatni pregledi

Ako se javi potreba, lekar će tražiti i da pacijentkinja obavi dodatne preglede. Ovo se posebno radi u situacijama kada se mastitis javi, a da pacijentkinja ne doji. Neki od njih su mamografija, ultrazvuk ili biopsija dojke.

Kada žena doji, dodatni pregledi nisu potrebni i lečenje je relativno jednostavno, ali uglavnom zahteva i antibiotsku terapiju.

Lečenje mastitisa

Lečenje infekcije zavisi od uzroka i simptoma koje žena ima. Važno je da antibiotsku terapiju počnete odmah i da je ne prekidate pre vremena.

Lekar će vam prepisati antibiotike koji nisu kontraindikovani sa dojenjem.

Ukoliko se javi i apsces dojke, lekar će morati da drenira gnoj kako bi smanjio bol i otok. To se radi iglom ili malim rezom skalpelom. Pored ovoga, neophodna je i antibiotska terapija. Oni su češći kod osoba koje nisu u laktaciji ili su prekinuli laktaciju pre nekog vremena.

Kućni lekovi za infekciju dojke

Stavljanje toplih obologa će pomoći da se bolovi ublaže, kao i lekovi za bolove. Prijaće i kada beba isprazni dojke, a posle nekog vremena, kada antibiotici počnu da deluju, stvari će se polako početi dovoditi u red. Pored toga možete:

 • nositi udobnu odeću i izbegavati uske grudnjake,
 • piti puno tečnosti,
 • korišćenje toplih obloga pre i hladnih nakon podoja kako bi se smanjili bolovi. (*4)
mastitis

Ako dojite:

 • važno je da nastavite sa dojenjem i ne dozvolite da se dojka prepunjava. (Ali nemojte se ni izmuzavati ako ne osećate pritisak u dojci)
 • koristite prvo dojku u kojoj se javio mastitis da biste bili sigurni da će je beba isprazniti,
 • istuširajte se toplom vodom ili stavite toplu oblogu neposredno pred podoj,
 • pokušajte da dojite u položaju u kom će beba najlakše isprazniti dojku. (*3)

Objavljen: 7. januar 2012. godine, ažuriran: 7. januara 2024. godine

Literatura:

 1. org: Subareolar/Periareolar Infection – https://www.breastcancer.org/symptoms/benign/subareolar-periareolar-infection
 2. org: Inflammatory Breast Cancer – https://www.cancer.gov/types/breast/ibc-fact-sheet
 3. MNT: Breast Infection – https://www.medicalnewstoday.com/articles/324016
 4. NCBI: Mastitis While Breastfeeding: Prevention, the Importance of Proper Treatment, and Potential Complications – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7465810/

Photo by Jonathan Borba from Pexels

Save

Save

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button