fbpx
Nega trudniceTrudnoća

Tamne fleke u trudnoći: Problemi sa pigmentacijom u trudnoći

Hormonske promene često dovode do toga da se pojave tamne fleke u trudnoći u vidu hiperpigmentacije. Svi pričaju o trudničkom sjaju, a malo ko priča o tamnim mrljama i promenama na koži koje nisu prijatne. Zašto se ovo dešava i da li prolazi posle trudnoće?

Hiperpigmentacija u trudnoći

Pigmentacija kože se dešava pod dejstvom melanina koji daje glavni ton koži. Kolagen i krvni sudovi takođe mogu imati uticaj na izgled kože, kao i genetika, zagađenje vazduha, starenje i drugi faktori okruženja. Kakve se sve promene boje kože mogu videti kod trudnica:

  1. LINEA NEGRA – Tamna linija koja se javlja horizontalno na stomaku tokom trudnoće, naziva se linea negra. Javlja se zbog porasta MSH hormona koji se povećava u trudnoći. Dobra vest je da nestaje nakon porođaja. Postoji „bapska priča“ da kada se linea negra javi celom dužinom nosite dečaka, a kada se javlja samo do pupka, nosite devojčicu.
  2. MELAZMA – Jedna od najčešćih pojava promene pigmenta u trudnoći je melazma. Na licu se pojavljuju tamnije mrlje, najčešće na jagodicama, čelu ili gornjoj usni. Ona može biti uzrokovana hormonskim promenama, a pre svega povećanjem estrogena i progesterona, koji podstiče stvaranje melanina. Sunčanje će dodatno pogoršati ovo stanje.
  3. POTAMNJIVANJE MLADEŽA – Zbog povećanja melanina, mladeži i pege u trudnoći mogu da postanu izraženiji i tamniji u trudnoći. Ovo stanje sa pegama obično se vraća na staro najviše posle par meseci nakon trudnoće.
pege u trudnoci
Photo by shahin khalaji on Unsplash

Kako sprečiti tamne fleke u trudnoći?

Ne treba previše brinuti ako se jave tamne fleke u trudnoći. Ovo stanje je samo privremeno i nije razlog za razmišljanje o nekim invanzivnim metodama. Svakako je mnogo toga zabranjeno ili nije preporučljivo u trudnoći. Postoje neke stvari koje možete da uradite kako bi smanjili rizik da se pojave tamne fleke u trudnoći:

  • ZAŠTITA OD SUNCA je važna i kada niste u drugom stanju, a posebno tada. Vodite računa da ne provodite previše vremena na suncu, da svakodnevno koristite kremu sa visokim SPF-om i da je redovno iznova nanosite. Nosite odeću koja prekriva veći deo tela, šešir i izbegavajte da boravite na suncu kada je najjače.

Koža je u trudnoći mnogo osetljivija i lakše ćete dobiti opekotine nego što je to inače slučaj.

  • KORISTITE SERUM ZA LICE koji je odobren u trudnoći. Mogu vam pomoći glikolna, mlečna ili azelainska kiselina koje neće nauditi bebu. U trudnoći bi trebalo da izbegavate serume koji sadrže retinoide i hidrohinone zbog potencijalnih opasnosti.
  • HIDRATACIJA može održati zdrav izgled vaše kože. U trudnoći je koža sklona tome da se peruta i bude isušena, te je tako lakše da dođe do oštećenja. Blago hidrantna krema će pomoći, kao i unos dovoljne količine vode. Koža koja je pravilno hidrirana će proći kroz manje vidljive promene.
  • IZBEGAVAJTE SVE ŠTO MOŽE DA IRITIRA – Obzirom da je koža trudnica osetljivija nego inače, lako može doći do oštećenja prilikom upotrebe pilinga koji ste ranije koristili ili parfema koji ste već stavljali. Da biste smanjili mogućnost iritacije i izbegli pojavu alergije, koristite samo blaga sredstva.
  • ODLOŽITE HEMIJSKE PROCEDURE – Većina hemijskih procedura nije dokazano bezbedna u trudnoći. Iskusni dermatolozi uglavnom predlažu da sa tretmanima kao što su laserska terapija ili hemijski piling sačekate do završetka trudnoće, a nekada i do završetka dojenja.
fleke i pege u trudnoci
Photo by Erik Mclean on Unsplash

Iako vam se to možda čini kao predug period, dajte sebi i bebi vremena da presložite prioritete. Veoma je moguće da će promene proći kako su se i pojavile – bez većih problema i intervencija.

Nega posle porođaja

Posle porođaja će se hormoni lagano vraćati u normalu. Period oporavka je za sve različitog tempa, ali postoje neke stvari koje se menjaju odnosno vraćaju u sličnim intervalima. Pročitajte: Oporavak posle porođaja od 1. dana do 6 meseci

Nastavite da negujete svoje telo i lice i posle porođaja nekim blagim kremama i losionima. Obavezno koristite sredstvo za zaštitu od sunca. (Nije tema, ali je zgodan momenat da napomenemo da se bebama mlađim od 6 meseci ne savetuje mazanje krema sa zaštitnim faktorom, već treba izbegavati izlaganje suncu.)

Objavljen: 23. oktobar 2023. godine, ažuriran: 23. april 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button