fbpx
Porođaj

Simptomi prevremenog porođaja

Trudnice se veoma često pitaju da li će umeti da prepoznaju ako se jave simptomi prevremenog porođaja. Iznenadni porođaj se ne dešava tek tako, već trudnica zna da treba da pazi i da joj preti prevremeni porođaj zbog nekog od faktora rizika.

Koji su simptomi prevremenog porođaja?

Nazovite svog lekara odmah ako imate bilo koji od sledećih simptoma pre 37. nedelje trudnoće:

  •  Više vaginalnog iscetka nego obično.
  •  Promene u vrsti sekreta – ako curi vodenasta tečnost ili iscedak postane vodenast, sluzav ili krvav (čak i ako je roze ili samo prošaran sa krvlju).
  •  Vaginalno krvarenje.
  •  Bolovi u trbuhu, kao menstrualni grčevi ili više od četiri kontrakcije za sat vremena (čak i ako ne bole).
  •  Osećaj pritiska u području karlice (osećaj da beba gura prema dole).
  •  Bol nisko u leđima, pogotovo ako je nejasan ili ritmičan ili ako niste prethodno imali takve bolove.
prevremeni porodaj - Simptomi prevremenog porođaja
Simptomi prevremenog porođaja – Photo by Ignacio Campo on Unsplash

Ovi simptomi mogu da budu zbunjujući jer neki od njih, kao što je bol u krstima često tokom trudnoće i sporadične rane kontrakcije, mogu da budu Braxton Hicks kontrakcije.

Ali uvek je bolje biti siguran nego zažaliti, pa nazovite lekara odmah, ako ste se susreli sa nečim neobičnim u bilo kojem trenutku tokom trudnoće. Da bi uhvatili sve potencijalne probleme na vreme, nije loša ideja da se upoznate sa simptomima koje nikada ne biste trebali da ignorišete tokom trudnoće.

Šta će se dogoditi ako mi je otpočeo prevremeni porođaj?

Ako imate znake prevremenog porođaja ili mislite da vam curi plodova voda, nazovite lekara, koji će verovatno tražiti da idete u bolnicu na daljnju procenu. Pratiće kontrakcije i nadzirati otkucaje bebe, i bićete pregledani kako bi videli da li je vodenjak probijen. Urin će biti proveren na znakove infekcije a takođe mogu biti uzeti cervikalni i vaginalni bris.

Ako vodenjak nije prokidan, lekar će ispitati stanje vašeg grlića materice. Uradiće vam ultrazvuk kako bi proverili količinu amnionske tečnosti i potvrdili bebin rast, gestacijsku dob i položaj.

Ako su svi testovi negativni, nema rupture vodenjaka, cerviks nije dilatiran nakon nekoliko sati praćenja, vaše kontrakcije su oslabile i vi i vaša beba delujete zdravo, verovatno ćete biti poslati kući.

Iako svaki lekar vodi proceduru malo drugačije, postoje neke opšte smernice.

prevremeni porođaj
Photo by Alexander Grey on Unsplash

Nedelja trudnoće i porođaj

Ako ste manje od 34 nedelja trudni i utvrdili su da ste u prevremenom porođaju, vodenjak je netaknut, otkucaji bebinog srca su ohrabrujući, a vi nemate znake infekcije materice ili druge probleme (kao što su teška preeklampsija ili znakovi problema sa posteljicom), lekar će verovatno pokušati da odgodi porođaj. Verovatno će vam dati lekove da pokušaju da zaustave kontrakcije dovoljno dug period tako da se bebi mogu dati kortikosteroidi za ubrzin razvoj pluća.

Ako vam je vodenjak pukao pre 37. nedelje, ali nisu krenule kontrakcije, lekarska ekipa može da odluči ili da podstakne porođaj ili može da odluči da se čeka, nadajući se da će „kupiti“ više vremena bebi za sazrevanje. To zavisi od toga koliko je stara trudnoća i da li postoji bilo koji znak infekcije ili drugih razloga da će bebi biti bolje da se odmah rodi. U svakom slučaju, dobićete antibiotike kako bi se zaštitili od infekcije.

Ako ste trudni 34 ili više nedelja verovatno će vam biti izazvan porođaj ili urađen carski rez.

Ako ste između 32. do 34. nedelje trudnoće, amnionska tečnost će biti testirana kako bi videli da li su pluća vaše bebe zrela. (Detetova pluća su među poslednjim organima koji sazru.) Ako ispitivanje pokaže da su bebi pluća zrela, indukovaće vam porođaj ili, ako je potrebno, uraditi carski rez.

Sa druge strane, ako ste između 32 do 34 nedelji trudni i analiza amnionske tečnosti pokazuje da bebina pluća još nisu zrela, ili ste između 24. i 32. nedelje trudnoće, preporuka je da se čeka sa porođajem osim ako postoji jasan razlog za to.

simptomi prevremenog porođaja

Svrha čekanja je da se detetu da više vremena za sazrevanje. Loša strana toga je veći rizik od infekcije. Ali, u ranoj gestacijskoj dobi, prednosti čekanja obično nadmašuju rizike neposredne indukcije ili carskog reza.

Dok se čeka, dobićete antibiotike za smanjenje rizika od drugih infekcija i kao pomoć produživanja trajanja vaše trudnoće. Takođe ćete primiti kortikosteroide po protokolu kako bi ubrzali razvoj pluća bebe.

Vi i vaša beba ćete biti pažljivo praćeni tokom tog vremena. Naravno, ako se razviju simptomi infekcije ili postoje druge znaci da beba nije u redu, biće vam izazvan porođaj ili urađen carski rez.

Ako niste dostigli još 24. nedelju trudnoće, ni antibiotici za prevenciju ni kortikosteroide se ne preporučuju. Vaš lekar će vas posavetovati o prognozama za vašu bebu.

Objavljen: 24. maj 2012. godine, ažuriran: 28. maj 2024. godine

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button