fbpx
Zdravlje deteta

Hormonska terapija zbog nedostatka hormona rasta

Kako se daje hormonska terapija zbog nedostatka hormona rasta? Na koji način se ovaj nedostatak leči? Ko sme da prima ovu terapiju i da li ona ima neželjena dejstva?

Kako se najčešće leči nedostatak hormona rasta?

Najčešći oblik lečenja hormona rasta i kod dece i kod odraslih je ubrizgavanje hormona rasta.

Hormona rasta je poznat kao somatotropin. On podstiče rast, ali i razmnožavanje ćelija. Više o nedostatku hormona rasta pročitajte OVDE!

hormon rasta
Hormonska terapija zbog nedostatka hormona rasta – Photo by Jessica Rockowitz on Unsplash

Kada lekar prepiše hormon rasta, uglavnom se on dozira na dnevnom nivou. U zavisnosti od težine stanja, moguće je da će biti potrebne injekcije hormona rasta. Prvih meseci, očekivano je da kontrole kod endokrinologa budu na svakih četiri do osam nedelja, kako bi on mogao da prati da li se stanje popravlja. On će raditi analize krvi i proveravati da li postoji napredak, kako bi utvrdio da li je potrebno promeniti doziranje hormona rasta.

Uz analize krvi, periodično se proverava rezultat holestrola, glukoze u krvi i gustina kostiju. Provera šećera u krvi je veoma važna jer hormon rasta može uticati na lučenje insulina.

Ukoliko se nedostatak hormona rasta ne leči, i kod dece i kod odraslih, on može uticati na pojavu povišenog holesterola i osteoporoze.

Injekcije hormona rasta se daju u kućnim uslovima. Nema potrebe za odlascima kod lekara svakodnevno. Roditelji deteta ili sam pacijent će biti obučeni kako da sami daju potrebne doze.

Deca koja počnu da uzimaju hormona rasta, obično najviše porastu tokom prve godine. U prvoj godini terapije hormonom rasta, oni mogu da porastu 10 i više centimetara. Tokom naredne dve godine, godišnji rast bi trebalo da bude više od 7 centimetara godišnje. Nakon toga, stopa rasta počinje da se smanjuje.

dete
Photo by David Straight on Unsplash

Koliko je hormonska terapija zbog nedostatka hormona rasta bezbedna?

Injekcije hormona rasta su bezbedne za one koji smeju da ih koriste i kojima to lekar prepiše. Ukoliko je dete zdravo, nema bojazni od mogućih komplikacija.

Neželjena dejstva zbog terapije hormonom rasta

Neželjena dejstva su retka, a mogu biti oticanje, omamljenost, bolovi u zglobovima i mišićima. Može se dogoditi da se ovi simptomi jave kada je prevelika doza koja je propisana. Ukoliko vam se neki od ovih simptoma javi, obratite se svom endokrinologu. On će promeniti dozu i prilagoditi je vama. Nakon toga bi i neželjena dejstva trebalo da prestanu.

Ko ne sme da prima injekcije hormona rasta?

Ljudi koji imaju tumor, višestruke povrede, ozbiljnu bolest i probleme sa disanjem ne bi trebalo da uzimaju injekcije hormona rasta.

Drugi tretmani nedostatka hormona rasta

Pored osnovne terapije, ne postoje lekovi koji mogu da pomognu. Zdrave navike, kao što su uravnotežena balansirana ishrana i redovno vežbanje su takođe važni. Oni ne mogu sami po sebi da poprave stanje, ali uz adkvatnu terapiju su značajni za dalje zdravlje pacijenta.

terapija zbog nedostatka hormona rasta
Hormonska terapija zbog nedostatka hormona rasta

Ako dete trpi podsmehe i zadirkivanje u školi, ono može imati psiholoških problema zbog svog izgleda. Važno je da se obratite psihologu. Nemojte zanemarivati važnost detetovog mentalnog razvoja. Psiholog će znati kako da i vas i dete uputi kako da se nosite sa nedostatkom hormona rasta.

Pročitajte još: Zašto može da dođe do nedostatka hormona rasta?

Image by Pexels

Objavljen: 7. oktobar 2019. godine, ažuriran: 10. april 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button