fbpx
TrudnoćaZdravlje trudnice

Gestacijski dijabetes – Dijabetes u trudnoći

Jedno od čestih zdrastvenih problema u trudnoći je gestacijski dijabetes. To je dijabetes koji se javlja prvi put u trudnoći i zahteva praćenje šećera u krvi što je češće moguće, kao i stalni nadzor lekara.

Šta je dijabetes?

Dijabetes je zdravstveno stanje u kojem telo ne može da proizvede dovoljno insulina ili ne može normalno da koristi insulin. Insulin je hormon koji pomaže šećeru iz krvi da uđe u ćelije tela kako bi se koristio kao gorivo. Ako šećer ne uspeva da uđe u ćelije, on se nakuplja u krvi i dolazi do visokog nivoa šećera što može da izazove razne probleme. U ranoj trudnoći visok nivo šećera u krvi može da dovede do urođenih mana.

Vrste dijabetesa:

 1. Dijabetes tip 1 – Ovo je autoimuni poremećaj, pročitajte više: Dijabetes tip 1
 2. Dijabetes tip 2 – Do njega dolazi kada telo ne proizvodi dovoljno insulina da ga normalno koristi i nije autoimuna bolest. Više: Faktori rizika za dijabetes tip 2
 3. Gestacijski dijabetes – Stanje u kom nivo glukoze u krvi raste uz druge simptome dijabetesa, a javlja se tokom trudnoće kod žena koje ranije nisu imale dijabetes. Do njega dolazi u 3-9% trudnoća. (*1)
vezbanje u trudnoci 1

Šta je gestacijski dijabetes i kako nastaje?

Dijabetes u trudnoći nastaje kada telo ne može da proizvede dovoljno insulina tokom trudnoće. Obzirom da, dok ste u drugom stanju, vaše telo proizvodi veće količine različitih hormona, ali dolazi i do povećanja telesne težine, ove promene mogu da dovedu do toga da telo ne radi efikasno kao ranije. Ovo stanje se naziva insulinska rezistencija i sve trudnice je u izvesnoj meri imaju u poodmakloj trudnoći. Međutim, ima žena koje sa njom sreću i pre nego što ostanu u drugom stanju. One počinju trudnoću sa povećanom potrebom za insulinom i veća je verovatnoća da će dobiti gestacijski dijabetes.

Koji su faktori rizika za dijabetes u trudnoći?

Veća je verovatnoća da trudnica dobije gestacijski dijabetes ako:

 • ima prekomernu telesnu težinu pre trudnoće ili se ugoji više od preporučenog u trudnoći,
 • ima predijabetes,
 • ukoliko neko u porodici ima dijabetes ili je ranije imala gestacijski dijabetes,
 • ima sindrom policističnih jajnika ili drugo zdravstveno stanje koje je povezano sa insulinom,
 • ima povišen krvni pritisak ili povišen holesterol ili problem sa srčanim oboljenjima,
 • ranije je rodila bebu od 4,5 kg i više,
 • ranije je imala spontani pobačaj ili je rodila mrtvorođenu bebu,
 • ima više od 25 godina.

Zašto je značajno držati glukozu pod kontrolom u trudnoći?

Skokovi šećera u krvi (smanjenje ili povećanje nivoa) mogu da dovedu do komplikacija koje utiču ne samo na zdravlje majke, već i deteta. Beba je obično krupnija, ima višak plodove vode i porođaj je samim tim zakomplikovan, često se izvodi carskim rezom. Takođe, i mama i beba su u riziku da kasnije u životu obole od dijabetesa. Beba može odmah nakon porođaja imati prenizak nivo šećera, kao i druge probleme.

masturbacija i depresija
Simptomi gestacijskog dijabetesa

Obično nema simptoma da je povišen nivo glukoze u krvi tokom trudnoće, te se ovo stanje uviđa prilikom testiranja. Kod nekih žena se javljaju: česta žeđ, potreba da često mokri, suva usta i umor. Ali, ovo su simptomi koje inače imaju trudnice, pa ih je teško pripisati samo ovom zdravstvenom stanju.

Kako se leči gestacijski dijabetes?

U lečenju dijabetesa, koriste se 2 vrste terapije: oralni hipoglikemijski lekovi i insulinska terapija. Koja će biti propisana, zavisi od procene lekara. Ono što je bitno je da terapiju uzimate redovno, ne preskačući doze!

Kako trudnoća odmiče, možda će biti korigovana terapija. Može da se dogodi da lekar proceni da mora da se pređe na insulinsku terapiju, ako je do tada korišćena samo oralna terapija ili da se doza insulina promeni.

Zdrava, izbalansirana ishrana koja uključuje namirnice sa niskim glikemijskim indeksom nužna je da se nivo šećera održi pod kontrolom. Obavezno konsultujte svog lekara ili nutricionistu za savete u prehrambenim navikama. Oni vam mogu pomoći da stvorite odgovarajući plan obroka koji će biti prikladan za ovo stanje. Nekad je dovoljno i samo izmeniti neke navike u ishrani, pa da se gestacijski dijabetes drži pod kontrolom, bez dodatne terapije.

Nemojte zaboraviti da svakodnevno vežbanje i fizička aktivnost mogu da pomognu u smanjenju visokih nivoa glukoze tako što čine ćelije osetljivije na dejstvo insulina i time olakšavaju unos glukoze u ćeliju. Naravno, uvek se prvo konsultujte sa svojim lekarom da li su vam vežbe odobrene! Više: Trudnoća i vežbanje: Kako vežbanje u trudnoći utiče na zdravlje i vežbe za 1. trimestar?

I na kraju, ne propuštajte svoje prenatalne preglede. Tako će vaš lekar biti u mogućnosti da adekvatno prati stanje i vas i bebe. Gestacijski dijabetes kod većine spontano prolazi oko 6 nedelja nakon trudnoće. Pročitajte i kako se analizom krvi otkriva gestacijski dijabetes.

Objavljen: 10. jun 2013. godine, ažuriran: 21. januar 2024. godine

gestacijski dijabetes
Literatura:
 1. University of Rochester: Diabetes During Pregnancy
 2. CDC: Gestational Diabetes – https://www.cdc.gov/diabetes/basics/gestational.html
 3. ADA: Prenatal Care – https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes/prenatal-care
 4. WebMD: Gestational diabetes – https://www.webmd.com/diabetes/gestational-diabetes

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button