fbpx
Zdravlje trudnice

Proširene vene u trudnoći

Problem sa venama u trudnoći

Mnoge žene tokom trudnoće imaju problem sa proširenim venama. Dok će se taj problem nekim ženama razviti tek u trudnoći, postoje i one koje su ga imale i ranije, ali im se tokom trudnoće samo dodatno razvio. Naravno, nemaju sve trudnice ovaj problem.

prosirene vene u trudnoci

Proširene vene javljaju se kao posledica povećanog niova krvi u telu, a u kombinaciji sa pritiskom materice na vene u donjoj polovini tela. Pritisak iz materice zapravo dovodi do oticanja krvnih sudova nogu i proširenih vena.

Ovaj problem se može javiti i na drugim mestima osim nogu. Povećanjem težine i veličine materice, povećava se pritisak na male vene u vagini i oko rektuma.

Prošireni krvni sudovi oko rektuma zovu se hemoroidi. Hemoroidi za vreme trudnoće nisu retka pojava, povezani su sa bolom, svrabom i krvarenjem.

Hemoroidi mogu biti unutrašnji i spoljašnji. Na sreću, većina krema i masti će ovu neprijatnost učiniti podnošljivom. Konsultujte se sa lekarom koji je preparat dozvoljen da koristite u trudnoći.

Problem sa hemoroidima obično napreduje sa trudnoćom i vremenom postaje sve veći. Prilikom naprezanja na porođaju, hemoroidi se tek onda mogu pojaviti. Dobra vest je većina ovih hemoroida nestaje ubrzo nakon što se beba rodi.

Može li se nešto preduzeti pre pojave proširenih vena u trudnoći?

Iako nema garancije, postoje stvari koje možete uraditi kako biste smanjili rizik od pojave proširenih vena.

  • Prva stvar o kojoj bi trebalo da razmislite je da investirate u par kvalitetnih čarapa za vene, prilagođenih za trudnice. Medicinska pomoć u vidu čarapa je odlična za održavanje odgovarajuće cirkulacije u nogama i pomažu u sprečavanju pojave proširenih vena. Takođe, smanjuju bol već postojećih vena i sprečavaju da se stanje pogorša.
  • Vežba nije preporučljiva kod ovih problema i što više budete stojali na nogama, veća je verovatnoća da ćete imati probleme sa nogama. Ukoliko radite posao koji zahteva da puno sedite ili stojite, potrudite se da s vremena na vreme prošetate, kako biste ubrzali cirkulaciju. Ipak, postoje vežbe koje je dozvoljeno raditi, konsultujte se sa stručnjakom.
  • Kada god možete, dignite noge i pomerajte prste na njima, kako biste ubrzali cirkulaciju. Ako ste kod kuće, uvek postavite oslonac da vam noge budu podignute u ravni sa telom.
  • Nikada nemojte držati noge prekrštene.

Pojava krvnih ugrušaka

Većina proširenih vena nisu za brigu tokom trudnoće. Ipak, postoji i jedan procenat žena koji ima genetsku predispoziciju i može imati ozbiljan problem zbog mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka.

Znaci ugruška mogu biti teške i bolne noge, crveni čvorić u blizini površine kožem, otečena noga ili celo telo. Ukoliko je ugrušak blizu površine noge, to nije opasno. Ukoliko postoji opasnost da postoji ugrušak krvi u dubokim venama, lekar će vas poslati da uradite ultrazvučni pregled, kolor-dopler krvnih sudova.

Ako se ugrušak nalazi u dubokim venama, to se zove DUBOKA VENSKA TROMBOZA.

Ugrušak krvi u dubokim venama nogu je vrlo ozbiljan i može biti opasan po život. Ukoliko se oslobodi iz vene i otputuje u pluća nastaje PLUĆNA EMBOLIJA. Ovo stanje je veoma retko i ne trebate brinuti odmah o tome, ali je bitno da razgovarate sa lekarom ukoliko imate faktore rizika za ovo stanje.

Otkanjanje proširenih vena

Ukoliko problem proširenih vena ostane i nakon trudnoće, postoji niz tretmana koji ovo stanje mogu rešiti. Neke metode su više invanzivne, dok su druge manje.

Manje invazivna metoda je ubrizgavanje hemijskog rastvora u krvne sudove na problematičnom mestu, koji dovodi do smanjenja količine krvi na tom mestu i prestanka vidljivosti vene.

Invazivnija metoda je laserska terapija.

U svakom slučaju, ukoliko vene ostanu vidljive i bolne nekoliko nedelja nakon trudnoće, konsultujte se sa lekarom da li treba da preduzmete dalje korake.

Save

Save

Related Articles

Back to top button