fbpx
Igra

Beba u avionu: Na putovanju avionom sa bebom

Mnoge mame se plaše kako će se beba u avionu snaći i ponašati. Onda imaju paniku šta ako beba bude plakala, pa njima bude neprijatno, ali bi da izbegnu put automobilom. Avion je svakako najkonfornije prevozno sredstvo jer se na željenu destinaciju stiže brzo. Ipak, imajte u vidu i nekada sate čekanja na aerodromima, kao i to da ne možete da birate vreme polaska i povratka, pa često deci i ovaj tip prevoza bude gotovo podjednako naporan.

Putovanje avionom je za mnoge roditelje i u teoriji nemoguća misija, razmišljaju kako će beba početi da plače, da će paničiti zbog zapušenih ušiju, da neće biti prostora da joj se promeni pelena i svašta nešto. Nemojte unapred toliko brinuti, nema razloga da sve bude baš komplikovano i da zbog toga odustanete od ovog vida putovanja.

Beba u avionu prvi put

Putovanje avionom sa bebom prvi put je nešto čega će se roditelji sećati kao i prve hrane, prvog odlaska u vrtić i prvih koraka. Niko, pa čak ni beba, ne zna kakve će biti njene reakcije kada prvi put poleti avionom. Uz malo planiranja proći ćete kroz to sa bebom, a ko zna, možda će ona baš i uživati u letu, pa ćete shvatiti da ste bespotrebno brinuli.

Za većinu dece koja su zdrava i rođena u terminu, putovanje avionom sa bebom je prikladno. Dr Džej Hoker, pedijatar klinike Mejo, predlaže da uzmete u obzir neke stvari:

 • Koliko je beba stara i da li je zdrava? Verovatno većina pedijatara neće podržati ideju za let sa bebom ubrzo nakon njenog rođenja. Posebno od početka pandemije, a znajući da su bebe mlađe od 1 godine sklonije razvoju teškog oblika u odnosu na stariju decu. Ako je beba bolesna ili ima neko zdravstveno stanje nemojte leteti dok vam lekar to ne odobri.
 • Obzirom da beba reaguje zbog promena pritiska u ušima, trebalo bi da preduzmete mere da ih minimizirate. Ako je beba imala infekciju uha ili operaciju, sačekajte najmanje dve nedelje pre leta i tražite odobrenje lekara za putovanje avionom sa bebom.
 • Nivo buke u avionu je visok pa razmislite prilikom leta, a posebno prilikom poletanja, pa bi možda mogli da razmislite o korišćenju pamučnih čepića za uši ili slušalica koje smanjuju nivo buke.
 • Obzirom da je nivo vazduškog pritiska u kabini tokom leta niži nego na kopnu, ova privremena promena neće predstavljati problem za zdravu bebu, ali prevremeno rođenim bebama može izazvati smetnje. Let sa bebom u avionu koja ima hronične probleme sa srcem, plućima, gornjim disajnim putevima može da izazove probleme.

Kako se pripremiti za let sa bebom?

Ne postoji način da bebu sve pripremite unapred, ali ako putujete sa malim detetom ili detetom koje već ide u osnovnu školu, planiranje unapred ide mnogo lakše. Ako se radi o detetu koje nije baš mala beba, razgovarajte sa njim unapred kako biste mogli da ga pripremite na stvari koje će se tokom leta događati i koji bi mogli da zabrinu dete.

avion 1

Ukoliko mislite da će se dete brinuti, možete kod kuće da odglumite kompletan let tako što ćete vrata korisititi kao detektor za metal, a kartonsku kutiju i peškir kao pokretnu traku i rendgenski snimak. Stolice postavite kao sedišta u avionu i glumite da se zakopčavate. Deci će biti zabavno, a kada dođu na let, te stvari će im biti donekle poznate. (Izvor: CNTraveler)

Beba i avion: Šta spakovati?

Ako vam je ovo prvi put da letite sa bebom, nosićete znatno više predmeta nego ranije. Napravite detaljnu listu stavki koje treba da ponesete, ne zaboravite auto sedište, ako je dozvoljeno u avionu i/ili kolica. Mnogi modeli lakših kolica mogu sa vama u avion. Napravite listu ostalih stvari koje nosite, proverite da li ste sve što vam je potrebno, a dozvoljeno poneli sa sobom u ručnom prtljagu.

U torbu stavite dovoljno vlažnih maramica, pelena, adaptirano mleko ili drugu hranu, ako je potrebna za bebu s tim da planirajte da može da se dogodi kašnjenje leta od sat ili dva, a nekada i više, pa obezbedite dovoljnu količinu koja za let sa bebom. Najbolje je da hrane imate i za više od toga jer postoje brojne nepredviđene situacije sa kojima se možete suočiti, kao i mogućnost da se prtljag izgubi. Ponesite sredstvo za dezinfekciju ruku, a ako beba koristi dudu, onda i lanac za nju. Mnogo bolja opcija nego da gledate kako cucla pada na pod aviona.

Probajte da bebi ili malom detetu date novu igračku u avionu. Sakrijte je negde i dajte da je otvori u avionu. Zadržaće pažnju oko nje taman toliko da prekratite vreme leta. Malim bebama ne trebaju nove igračke, samo mama da da bebi da sisa kada je potrebno ili flašica sa mlekom i duda. Neko ko će je nositi i animirati i to je sve.

Razmislite i o tome da sebi spakujete rezervnu majicu i helanke za putovanje avionom sa bebom. Bebu ćete možda uspeti lako da presvučete ako bljucne ili možda i ne morate, ali vama bi moglo da smeta da sedite ceo let i dok stignete na destinaciju u majici na koju je beba bljucnula ili povratila.

Beba i avion: Čekanje na aerodromu sa bebom

Dođite ranije na aerodrom kako biste imali više vremena da se prijavite i prođete obezbeđenje, te da se ukrcate na avion. Proverite unapred na koji način i koliko adaptiranog mleka je dozvoljeno da unesete sa sobom u avion. Beba u avionu će možda morati da jede i neku kašicu ili drugu tečnost, ako let dugo traje, pa se dobro raspitajte.

Roditelji se često pitaju da li treba među prvima da uđu na let. Sa malom bebom, to je dobar izbor da na miru upakujete i sve stvari koje nosite sa sobom. Ali ako imate dete koje je veoma aktivno, računajte da će morati da provede u tom slučaju bar 30 do 45 minuta duže, pa je možda bolje da malo pričekate na ukrcavanje.

Na putovanju avionom sa bebom: Pritisak u ušima pri poletanju i sletanju aviona

Najlakši način da olakšate bebi pritisak u ušima tokom sletanja i poletanja jeste da joj date da sisa ili da pije iz flašice. Druga opcija je da korisiti dudu. Za stariju decu je rešenje da nešto piju ili da im date žvakaću gumu.

avion 2

Evo šta kažu iskusne mame koje su kroz sve ovo već prošle i – preživele:

beba u avionu

Šta da kod kuće pripremite za putovanje avionom: 

 • Kada budete rezervisali kartu, tražite da budete u prvom redu. Uvek ima više mesta za noge a obezbedićete da vam se niko ne naginje nad sedištem i nad bebom.
 • Razmislite o tome da batalite torbu za pelene, sve može stati u ranac. Ako putujete samo sa bebom, potrebne su vam obe ruke.
 • Avio karte i druga dokumenta i novac nosite u torbici okačenoj oko vrata. Sve vam je pri ruci i nema šanse da mu se nešto dogodi.
 • Ne zaboravote da obučete brushalter za dojilje i bluzu koja se lako raskopčava na grudima kako bi lakše dojili bebu bez skidanja.
 • Spakujte po jednu pelenu za svaki sat vremena leta ukoliko je beba baš mala. Nemojte rizikovati da razmišljate da li ćete imati dovoljno pelena za ceo put.
 • Spakujte papirne obloge kojima ćete prekriti sto za presvlačenje bebe. Svakako ćete želeti da bebu spuštate na nešto veoma čisto. Ako stavljate običnu platnenu pelenu, trebaće vam previše njih. Zašto da teglite?

 Na aerodromu sa bebom

 • Prihvatajte svaku ponudu za pomoć i prolazak preko reda. Putujete sa malim detetom i naravno da treba da vas prve puste da uđete u avion i smestite se.
 • Pomoć vam je potrebna i ako u avion ulazite sa kolicima. Zatražite od nekog od članova posade da vam pomogne.
 • Razmislite i o sasvim suprotnoj opciji: ostanite što duže na aerodromu kako bi prošla gužva. Kada svi sednu ušetajte sa bebom u naručju.

 

U avionu sa bebom:

 • Ako se beba dosađuje – šetajte. Prolaz u avionu je uzak i možda neće svi putnici biti oduševljeni, ali ako je to ono što smiruje vašu bebu – samo napred.
 • Za zaglušene uši bebe ništa ne pomaže tako dobro kao jelo – najbolje sisanje koje će bebu umiriti i možda uspavati.
 • Ako želite da dogrejete bočicu sa mlekom, iskoristite vaše telo za to. Stavite je između butina i držite koliko je potrebno. Mame kažu da je za veliku flašicu potrebno maksimalno sat vremena.
 • Izvadite igračkicu koju ste kupili baš za putovanje avionom – nešto što će bebi bar na kratko zaokupiti pažnju pošto je prvi put vidi. To će vam obezbediti malo mira i odmora.
 • Mnoge bebe brujanje motora uspavljuje. Nadajmo se da ćete biti te sreće.
beba u avionu
Na putovanju avionom sa bebom

Pročitajte i:

Datum objave: 29. 05. 2013. godine, ažuriran 5. januar 2024. godine

Izvor
HealthyChildren.orgMayoClinicVeryWellFamilyHeathline

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button