fbpx
Zdravlje trudnice

Povraćanje i mučnina u trudnoći – jutarnja mučnina (VIDEO)

Jutarnja mučnina može početi već u petoj ili šestoj nedelji trudnoće. Uvrežen je naziv jutarnja mučnina, ali se ona zapravo može javiti u bilo koje doba dana. Jedna nova studija, rađena u junu 2020. godine tvrdi da je termin “jutarnja mučnina” obmanjujući, te da ga treba zameniti sa terminom “mučnina i bolest u trudnoći”.

Mučnina i povraćanje u trudnoći 

Neke žene imaju problem sa mučninom tokom cele trudnoće. Srećom kod većine ova pojava prolazi već na početku drugog trimestra. Dobra vest je da postoje mnogi načini kojima možete da ublažite jutarnju mučninu. Pored kreveta držite krekere i vodu. Zamolite partnera da vam prinese jogurt, parče hleba ili keks da pojedete pre nego što i pokušate da ustanete iz kreveta.

Jutarnja mučnina je najgora na prazan stomak. Možda će vam pomoći i da pijete čaj od đumbira ili vodu sa limunom. Odličan lek za mučninu je da uz krevet imate tablete vitamina B, koje mogu drastično umanjiti mučninu.

Pre nego što pribegnete bilo kojoj od ovih metoda, konsultujte se sa svojim lekarom. Pojedine vrste bilja i čajeva nisu dozvoljene u trudnoći.

Mučnina u trudnoći može se javiti kao:

Vomitus matutinus – jutarnja mučnina

Jutarnja mučnina sa povremenim povraćanjem se često javlja već od 6. nedelje trudnoće. Smatra se i jednim od znakova trudnoće. Nije bolest i ovakva trudnoća se ne smatra rizičnom. Ovaj oblik mučnina nestaje do kraja prvog tromesečja.

Lečenje jutarnje mučnine 

Nije potrebno posebno lečenje. Trudnicama se preporučuju dodatne tablete kompleksa vitamina B, kao i doručak pre ustajanja iz kreveta. Treba uzimati često male obroke, jer se mučnina obično javlja kada je želudac prazan. Tečnost pijte u malim gutljajima i razmacima, nikako pre obroka, isključivo neposredno posle ili između obroka. Više o ishrani u trudnoći!

Emesis gravidarum – povraćanje trudnice

Ovo je bolest koja se karakteriše povraćanjem svakoga dana, ali trudnica ipak uspeva da zadrži i određenu količinu tečnosti i hrane, te joj zdravlje nije ugroženo. Povraćanje koje se događa nekoliko puta dnevno prolazi najčešće do kraja prvog tromesečja, čak i ukoliko se ne leči. 

Povraćanje u trudnoći – kako se leči?

Ukoliko stanje počne da se pogoršava, trudnicu treba lečiti i po potrebi hospitalizovati. Mimo ishrane, koja treba da bude ista kao kod jutarnjih mučnina, daje se i terapija klometolom. Klometol se u ovakvim slučajevima uzima dva puta dnevno po pola tablete (uobičajena doza klometola je 3×1, pa ne brinite da će ovako mala doza ugroziti plod).

Hyperemezis gravidarum – prekomerno povraćanje trudnice

Pod prekomernim povraćanjem se podrazumeva kada trudnica povraća sve što pojede i/ili popije, nekada i do 20 puta dnevno. Vremenom počinje da biva malaksala, sklona nesvesticama, slabi i počinje da gubi težinu. Ovakvim stanjem, javljaju se degenerativne promene na bubrezima, srcu i jetri, jer dolazi do nedostatka vitamina, aminokiselina i remećenja metabolizma. 

Izgled trudnice – usne su joj ispucale, a jezik je obložen, dah miriše na aceton. Bleda je i mršava, koža je suva, često sa izraženom žuticom. Ima nizak krvni pritisak i ubrzan puls. Vremenom se javlja i povišena telesna temperatura.

Lečenje prekomernog povraćanja trudnice

Ako se ne leči, može doći do spontanog pobačaja ili smrti ploda, a može doći i do smrti trudnice ako joj se ne pomogne. Retki su slučajevi čak i prekida trudnoće u današnje vreme.

Lečenje je bolničko, kroz infuziju se nadoknađuju izgubljena tečnost, vitamini i elektroliti. Nagon za povraćanjem se otklanja Stametilom. Prvo se daje u obliku čepića, a onda i tableta u dozi 5-10mg, 2 do 3 puta dnevno. Terapija se nastavlja još neko vreme po prestanku povraćanja.

Neretko se uključuje i psiholog koji razgovara sa trudnicom o strahu koji ima od trudnoće, a koga često nije svesna.

Nova istraživanja su pokazala da je trudnička mučnina usko povezana sa centrom za ravnotežu, koji je takođe odgovoran za mučninu tokom bolesti vožnje i morsku bolest. Dakle, ukoliko imate problem sa dugim putovanjima, velika je verovatnoća da ćete imati problem i sa mučninom tokom trudnoće. (Izvor: NCBI)

Mučnine su češće i kod žena koje su inače imale problem sa mučninom:

 • tokom prethodne trudnoće,
 • ako je u pitanju višeplodna trudnoća,
 • kod žena koje su imale mučninu zbog migrene,
 • kod žena kojima su pilule za kontracepciju izazivale mučninu,
 • i kod onih koji imaju mučninu tokom vožnje.

Tačan uzrok ovog stanja nije poznat, mada neke studije pokazuju da se najčešće javljaju u tri slučaja:

 • Kod mladih majki,
 • Gojaznih žena i
 • U prvoj trudnoći.

Da li je normalno povraćanje sluzi u trudnoći?

Osim izbacivanja hrane, kod trudnica se može dogoditi i povraćanje sluzi. Razlog tome verovatno leži u činjenici da trudnice proizvode više sluzi nego ostali ljudi. Nekada se može dogoditi da one tu sluz i povrate, ali to nije razlog za paniku odmah.

Mnoge trudnice kažu da ima služi u sadržaju koji povrate, ali to nije razlog za brigu. Posebno su trudnice koje imaju rinitis u trudnoći sklone tome da imaju više sluzi koja se može naći u sadržaju koji povrate.

Imajte na umu se između 70 i 80% žena suoči sa mučninom u trudnoći, a čak 50% trudnica povraća. Izvor: BMC Iako vam je povraćanje zamorno, ono je uglavnom znak zdrave trudnoće. Istaživanja su pokazala da žene koje se suočavaju sa mučninama imaju manje šanse da pobace.

Možda brinete da li je to zapravo žuč što izbacujete. Žuč je žuta ili zelenkasta i obično je gušća i želatinastija. Samo po sebi povraćanje sluzi nije razlog da se zabrinete i obratite lekaru. Ali ako imate simptome preteranog povraćanja, onda to ipak učinite.

Ukoliko je povraćanje sluzi praćeno bolom u sinusima, drugim znacima infekcije i temperaturom, onda se treba obratiti lekaru. Krv u sluzi i ekstreman bol su razlog da se obratite lekaru, takođe.

Hrana i mučnina u trudnoći

Šta možete da uradite da pomognete sebi kada se javlja jutarnja mučnina?

Neki od načina da se reši problem jutarnje mučnine su i: pravilna ishrana, joga za trudnice, meditacija i tehnike upravljanja stresom.

Probajte da jedete manje obroke i što češće. Nekim trudnicama prija da jedu i nemaju mučninu samo dok žvaću. Sa druge strane, verovatano ne želite da dobijete previše kilograma tokom trudnoće, kako ne biste rizikovali problem sa gestacijskim dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom i drugim problemima.

Stoga je važno da vodite računa o tome što jedete. Nemojte preterivati sa nezdravom hranom i grickalicama. Unosite manje količine zdravih, pažljivo planiranih obroka, raspoređenih tokom celog dana.

Pijte po malo čaja od đumbira, nekim pomaže i da nose flašicu sa kiselom vodom uz sebe i tokom celog dana piju po malo.

jutarnja mučnina

Izbegavajte hranu koja nadima (grašak, pasulj, boraniju, kupus), začinjenu hranu (uključujući hranu sa alevom paprikom, vegetom i sličnim začinima), kao i masnu, prženu i brzu hranu.

Možda vam mogu pomoći:

 • krekeri, grisine ili slane perece,
 • sisanje mentol bombona,
 • sirovi bademi (nemojte ih uzimati više od jedne šake dnevno),
 • mirisanje aromatičnih ulja citrusa ili nane.

Hospitalizacija će pomoći da se nadoknadi gubitak tečnosti kroz infuziju, kako bi se nadoknadili elektroliti koji se gube povraćanjem. Dobro bi bilo da obavezno nastavite da pijete i dodatne vitamine, kako bi nadoknadili određene hranljive materije koje su potrebne bebi.

Povraćanje ne utiče na razvoj bebe, pa nemojte brinuti. Osim u ekstremnim slučajevima kod teške dehidratacije majke.

“Često se spominjalo kako mučnina ukazuje na zdravu trudnoću, ali nisu postojali dokazi za tu tvrdnju”, kaže autorka studije, dr Stefani Hinkl. “Naša studija procenjuje simptome najranije trudnoće i potvrđuje da postoji veza između pojave mučnine i povraćanja sa nižim rizikom od gubitka trudnoće.”

Da li postoji tačan recept protiv mučnine u trudnoći?

Nažalost ne postoji. Rađeno je 41 istraživanje koje je obuhvatilo čak 5449 trudnica. One su trudničku mučninu pokušale da reše pomoću akupresure, akustimulacije, akupunkture, zatim biljaka poput kamilice, đumbira, ulja limuna i limete, te vitamina B6 i lekova protiv mučnine.
Od svega ovoga, upotreba proizvoda od đumbira se donekle pokazala efikasnom. Akupunktura je pokazala ograničeno delovanje dok se akupresura i akustimulacija nisu pokazale delotvornim.

Vitamin B6 i lekovi protiv mučnine nisu imali dovoljno opsežna istraživanja da bi se pokazalo jasno definisanim šta je efikasno i u kojoj meri. Stoga se i dalje ne može tvrditi šta je tačno efikasno u rešavanju problema sa jutarnjim mučninama. Ovo ne znači da je sve neefikasno, već da ne postoji univerzalni recept, kao ni preparat ili lek koji 100% pomaže svakoj trudnici.

Kako su se sa mučninom kroz svoje trudnoće snalazile Milena i Tamara, urednice portala Demetra, pogledajte u videu:

Objavljen: 6. marta 2012. godine, ažuriran: 1. juna 2024. godine

:aiua.ndg.1 12arm. arm. 6 arm.Save

Izvor
NIHScienceScience DailyPubMedWebMD

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button