fbpx
Zdravlje trudnice

Lekovi u trudnoći – Koji lekovi su bezbedni u trudnoći?

Nekada se moraju piti lekovi u trudnoći. Neki nisu neophodni, ali olakšavaju trudnički period, kada se jave zdravstvene poteškoće. Koji lekovi su bezbedni u trudnoći? Šta smete da pijete samo uz konsultaciju sa lekarom, a šta je zabranjeno?

Upotreba lekova u trudnoći

Većina žena je svesna da tokom trudnoće treba da izbegavaju lekove koji nisu neophodni. Ipak, moguće je da će one tokom trudnoće patiti od manjih bolesti kao i svi drugi, a osim toga velika je verovatnoća da će patiti od simptoma povezanih sa trudnoćom, kao što su mučnina, zatvor ili gorušica. Da li trudnica treba i sme da trpi glavobolju, kašalj i prehladu?

Problem sa lekovima koje majka uzima je što oni mogu da pređu kroz placentu i ulaze u krvotok deteta. To se dešava zato što su supstance leka dovoljno male da pređu barijeru placente zajedno sa hranjivim materijama potrebnim za bebin razvoj. Uticaj koji bilo koji lek ima na razvoj deteta zavisi od samog leka i tromesečja trudnoće u kom se lek uzima.

Lekovi u trudnoći – šta sve može imati uticaja:

 • vrsta leka koji se pije,
 • način na koji se lek uzima,
 • doziranje – količina leka koji se uzima,
 • koliko se često lek pije,
 • da li se koristi sam ili u kombinaciji sa drugim lekovima,
 • gestacijsko doba trudnoće,
 • individualna reakcija fetusa i trudnice na lek,
 • drugi faktori kao što je zdravlje majke i fetusa.

Kako lek utiče na razvoj deteta?

Trimestri trudnoće su često vrlo važni. Neki lekovi u trudnoći mogu da budu opasni ako se uzimaju u prva tri meseca, a bezbedni su u drugom ili trećem trimestru, i obrnuto.

lekovi u trudnoći
Lekovi u trudnoći

Prvo tromesečje je razdoblje najvećega rizika za dete. U ovoj fazi razvijaju se organi deteta. Lekovi u trudnoći uzeti u prvom tromesečju mogu da utiču na taj razvoj i mogu dovesti do malformacija ili urođenih mana. Ako je poremećaj vrlo ozbiljan to može da izazove pobačaj.

Tokom drugog tromesečja lekovi u trudnoći mogu da ometaju razvoj bebinog nervnog sistema ili rast deteta, što se ogleda kroz niske porođajne težine.

Stručnjaci veruju da je drugo tromesečje najsigurnije razdoblje da se piju lekovi u trudnoći.

Lekovi u trudnoći uzeti u poslednja tri meseca mogu da prouzrokuju komplikacije, kao što su poteškoće sa disanjem za bebu nakon rođenja. To je zato što lek ostaje u telu bebe i nakon rođenja, a novorođenče ne može da se nosi sa lekovima u krvotoku na način na koji majka može.

Lekovi koje majka uzima mogu indirektno da utiču na dete jer ometaju okruženje unutar materice. Neki lekovi u trudnoći mogu da izazovu kontrakcije materice, smanje dotok krvi do bebe, dok drugi mogu možda da prouzrokuju prerani, odložen ili čak duži porođaj, i time svi predstavljaju opasnost za bebu.

Lekovi u trudnoći i potencijalne opasnosti po bebu:

 • ometanje pravilnog rasta i razvoja fetusa,
 • oštećenje organa bebe,
 • oštećenje posteljice koje može ugroziti fetus,
 • povećan rizik od spontanog pobačaja,
 • prevremeni porođaj.

Koji lekovi su bezbedni u trudnoći?

Odgovor je da često ne znamo. Farmaceutske kompanije retko obavljaju klinička ispitivanja ili stvarne studije svojih lekova na trudnicama. Kao rezultat toga, samo neki lekovi su odobreni za korišćenje tokom trudnoće.

Većina informacija o sigurnosti lekova u trudnoći često dolazi od praktičnog iskustva iz medicine tokom vremena. Često, kada je lek u širokoj upotrebi mnogo godina bez prouzrokovanja štetnih učinaka na trudnoću, možemo da zaključimo da nije štetan.

Informacije će takođe doći od žena koje su slučajno bile izložene leku tokom trudnoće, a i iz istraživanja na životinjama.

Dakle, za neke lekove se zna da su sigurni, dok se za druge zna da su definitivno štetni. Ali u velikom broju slučajeva nema čvrstih dokaza da se zaključi njihova sigurnost ili rizik. Ovo važi za sve lekove, bilo da su na recept ili u slobodnoj prodaji.

Kada se uzimaju bilo koji lekovi u trudnoći, to ima svoje prednosti i mane. Odluka bi, u idealnom slučaju, trebalo biti doneta od strane vašeg lekara, koji će biti u mogućnosti da izvaga prednosti pojedinih lekova za majku u odnosu na rizik koji isti lek nosi za dete. Ako prednosti prevagnu u odnosu na rizike, onda se lek može dati majci. Ako su rizici za dete preveliki, onda treba tražiti alternativne mogućnosti lečenja. Konačna odluka o uzimanju leka treba da bude vaša.

Koji su lekovi bezbedni u trudnoći?
Koji su lekovi bezbedni u trudnoći?
Ni biljni lekovi u trudnoći i suplementi nisu uvek bezbedni

Neretko se dešava da žene uzimaju na svoju ruku neke lekove ili suplemente, ali posebno često posežu za raznim domaćim, prirodnim rešenjima računajući da su oni bezbedniji nego lekovi u trudnoći. Ovo nažalost ne mora da znači uopšte da ove proizvode smete da koristite. Kod prirodnih preparata, čajeva i slično uvek imajte na umu jedno pravilo – ako za nešto pomaže, verovatno za nešto drugo odmaže, odnosno izaziva neželjene reakcije. Stoga, nemojte olako korisititi ni lekovita sredstva iz kućne radinosti.

Uvek naglasite lekaru šta sve uzimate ili ste planirali da uzimate, ako su u pitanju:

 • lekovi na recept
 • lekovi bez recepta
 • suplementi – dodaci ishrani (vitamini i minerali)
 • komplementarne terapije – biljni lekovi i čajevi

Pre početka upotrebe leka pažljivo pročitajte uputstvo koje se odnosi na trudnice i dojilje. Ako imate nedoumice oko upotrebe, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. Oprez se savetuje i za kozmetiku, pomoćna lekovita sredstva, proizvode na prirodnoj bazi, suplemente i medicinska sredstva.

Lekovi u trudnoći – ko sigurno mora da ih koristi?

Žene koje imaju postojeća zdravstvena stanja kao što su epilepsija, astma, dijabetes, poremećaji štitne žlezde i drugo moraju da koriste svoju terapiju uz nadzor lekara. Lekovi u trudnoći u ovim situacijama imaju opravdano korišćenje.

Dobro zdravlje majke je od vitalnog značaja za rast i razvoj bebe. Iz tog razloga, žene koje već imaju određena zdravstvena stanja moraju da nastave sa adekvatnim lekovima. Na primer, ako trudnica ima astmu i prestane da koristi terapiju, postoji rizik od usporavanja rasta fetusa. Kod trudnica sa epilepsijom postoji povećan rizik od napada i komplikacija za trudnicu i bebu, ako ona ne pije redovno terapiju. Moguće je da će lekar zameniti redovnu terapiju za lekove koji su bezbedniji za korišćenje tokom trudnoće.

Bolesti (kao što je akutna respiratorna infekcija kao što je pneumonija) ili komplikacije tokom trudnoće (kao što je preeklampsija) mogu se lečiti lekovima koji se izdaju na recept. Nemojte prestati sa uzimanjem ili menjati dozu propisanog leka bez znanja i saglasnosti Vašeg lekara.

Ako se ne leče, neke bolesti ili komplikacije u trudnoći mogu ugroziti zdravlje majke ili bebe, ili oboje. Razgovarajte o svim nedoumicama koje imate u vezi sa lekovima sa svojim lekarom ili babicom.

Bolesti kao što je preumonija ili preeklampsija se takođe leče lekovima koji se izdaju na recept i terapija se ne sme menjati bez preporuke lekara. Ne sme se prestati uzimati terapija “na svoju ruku”.

Lekovi u trudnoći i urođene mane bebe

Rizik za urođene mane kod bebe je oko 4%, te se ne može sa sigurnošću tvrditi da fetus nema urođenu manu čak ni ako žena ne popije nijedan lek. Većina lekova ne utiče štetno na razvoj bebe, ali postoje i lekovi koji mogu da imaju uticaj na urođene mane. Ovi lekovi se zovu TERATOGENI.

Urođene defekte kod fetusa mogu izazvati:

 • ACE inhibitori
 • DES (hormon dietilstilbestrol),
 • antagonisti angiotenzina II,
 • Izotretinoin (koristi se kao lek protiv akni),
 • Thalidomide,
 • litijum,
 • visoke doze vitamina A,
 • neki antikonvulzivni lekovi,
 • neki antibiotici,
 • muški hormoni,
 • neki lekovi protiv raka,
 • neki lekovi za određene reumatske bolesti,
 • pojedini lekovi za štitnu žlezdu,
 • Varfarin – lek za razređivanje krvi.

Važno je da napomene lekaru i koje lekove ste uzimali pre trudnoće, ali i pre nego što ste saznali da ste u drugom stanju. Na lekaru je da proceni koji lekovi u trudnoći su bezbedni za određenu trudnicu i ova terapija je individualna, ne može važiti ista terapija za veći broj trudnica.

lekovi u trudnoći
Lekovi u trudnoći

Koji lekovi su bezbedni u trudnoći?

Moguće je da će lekar nekada preporučiti upotrebu leka na kom piše da se kod trudnica koristi sa posebnim oprezom i ovo ne treba da vas brine jer lekar, kao što smo već naglasili procenjuje individualan rizik za upotrebu leka u odnosu na tu trudnicu i fetus. Odnosno na sveukupnu situaciju u kojoj se trudnica nalazi.

Lekovi u trudnoći – bezbedni i zabranjeni

Moguće je da će vas farmaceut savetovati da ne koristite nijedan lek ili da pokušate da se stpite bez njega, ako su u pitanju lekovi koji životno ne ugrožavaju ni vas ni fetus. Sa druge strane, nema razloga ni da sebi ne olakšate neke poteškoće i lagodnije prođete kroz period trudnoće, ako su ovi lekovi u trudnoći bezbedni za korišćenje. Lekovi koji se smatraju bezbednim, odnosno nose veoma mali procenat rizika tokom trudnoće su:

Lekovi protiv bolova u trudnoći

Lekovi koji se koriste protiv bolova i povišene temperature u trudnoći su na bazi paracetamola. Možete koristiti: Paracetamol, Febricet, Panadol, Eferalgan. Kod pojave glavobolje u trudnoći, preporuka je da se ona nikada ne trpi, pa je bolje da popijete neki lek. Pročitajte više: Migrena u trudnoći

Lekovi u trudnoći protiv gripa i prehlade

Ako imate prehladu u trudnoći, možete da koristite takođe lekove na bazi paracetamola ili se posavetuje sa farmaceutom oko nekog pomoćnog sredstva koje deluje na više simptoma istovremeno. Dozvoljeno je da koristite pomoćna lekovita sredstva na bazi bilja kao što su nana i kamilica, zatim koren belog sleza, te mast eukaliptusa. Možete kupiti i neko sredstvo koje je dozvoljeno i bebama.

Za inhalaciju možete koristiti bosiljak, kao i morsku vodu i fiziološki rastvor za nos. Sprejevi za nos na bazi oksimetazolina su dozvoljeni uz ograničenu dužinu korišćenja – sprej Operil P (za decu).

Lekovi za alergiju u trudnoći

Lekovu u trudnoći koji se prepisuju za alergije je neophodno da budu dozirani od strane lekara. Najbolje bi bilo da sarađuju ginekolog i alergolog. Bezbednim se smatraju feksofenadin, loratadin, difenhidramin, cetirizin.

Lekovi proti mučnine i povraćanja u trudnoći

Oko mučnine i povraćanja je često dilema da li uzimati lekove ili ne. Neki oblici povraćanja se ne mogu sanirati bez lekova i tada se prepisuju lekovi na bazi metoklopramida, kao što je Klometol, ili ondansetron (Ondasan). Pre nego što uzmete neki od ovih lekova, obavezno se posavetujte sa lekarom. Više: Povraćanje i mučnina u trudnoći – jutarnja mučnina (VIDEO)

Lekovi protiv gorušice u trudnoći

Kod gorušice se savetuje isto što i kod mučnine – pokušati sa promenama načina ishrane. Ukoliko je gorušica izrazito prisutna i otežava svakodnevno funkcionisanje, onda se savetuju lekovi – antacidi: Rupurut, Reveticon, Gelusil Lak, Gastral, Altacid. Više: Gorušica u trudnoći

Lekovi kod zatvora i hemoroida u trudnoći

Ako se javi uporan zatvor u trudnoći, onda je najbolje koristiti lokalne laksative kao što su supozitorije. Za hemoroide se takođe preporučuju supozitorije od kantariona, biljni melem i vazelin.

Lekovi za visok pritisak u trudnoći

Trudnice sa visokim pritiskom u trudnoći moraju da strogo vode računa da ne dođe do komplikacija kao što je preeklampsija. Lekar će vam prepisati lekove koji su bezbedni za trudnice, a to su Labetalol i Metildopa.

Lekovi za dijabetes u trudnoći

Najbezbednijim se u trudnoći smatra Insulin. Njega će vam prepisati lekar, a savetovaće vas i šta je potrebno da jedete i na koliko da proveravate šećer u krvi.

Lekovi za smirenje u trudnoći

U trudnoći se obično dozvoljavaju, uz strogu preporuku lekara Bensedin, Bromazepam, Valijum i Xanax. Njihova primena se odobrava onda kada lekar proceni da prevazilazi potencijalni rizik. Neka istraživanja pokazuju da lekovi u trudnoći koji se koriste za smirenje mogu povećati rizik od rascepa nepceta ako se koriste u prvom trimestru, ali to nema studija koje to jasno potvrđuju.

Pročitajte: Antibiotici u trudnoći: Da li je dozvoljeno piti antibiotike tokom trudnoće?

lekovi u trudnoći
Lekovi u trudnoći
Literatura:
 1. BetterHealth: Pregnancy – medications, alcohol and drugs – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-medication-drugs-and-alcohol
 2. International Journal of Medical Sciences: Risk and Benefit of Drug Use During Pregnancy – https://www.medsci.org/v02p0100.htm
 3. Medicines in Pregnancy – https://thewomens.r.worldssl.net/images/uploads/fact-sheets/Medicines-in-pregnancy-140219.pdf Save

Objavljen: 22. mart 2013. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button