fbpx
Dojenje

Izmlazanje mleka rukom

Jedna od stvari koju bi većina trudnica trebalo da nauči do porođaja je upravo izmlazanje mleka rukom. Ovo će vam biti preko potrebno u prvim danima nakon porođaja, ako beba ne bude uz vas 24 sata. Ako budete znali da se izmlazate, ne samo da ćete moći da povećate proizvodnju mleka, već ćete izbeći i eventualni rizik od mastitisa. 

Neke majke sve vreme dok doje praktikuju samo izmlazanje mleka rukom, kao najpraktičnije, dok druge nisu vične tome i mnogo se bolje snalaze sa pumpicom. Najbolje je da beba sisa na zahtev, a da izmlazanje praktikujete samo da biste olakšali preteranu napetost u grudima. Možete i izmlazati mleko za korišćenje, ako ste odsutni, da beba ne bi bila uskraćena za najkvalitetniju hranu koju u tom trenutku može da dobije. 

dojenje1
Foto: Canva/Demetra

Zašto prednost treba da ima izmlazanje mleka rukom u odnosu na korišćenje pumpice?

Kontakt koža na kožu sa korišćenjem ruke podstiče refleks izbacivanja mleka (refleks otpuštanja). Majke uglavnom više mleka uspeju da izmuzu samo rukom ili kombinacijom ručnom i izmlazanja pumpicom, nego kada koriste samo pumpicu.

Izmlazanje mleka rukom ne zahteva posebnu opremu i besplatno je, a to možete raditi gde god da se nalazite i u hitnim slučajevima. Jednostavno je i besplatno. Stoga će vam ova veština veoma dobro doći i vrlo je verovatno da ćete nekada doći u situaciju da vam je potrebna. 

Izmlazanje mleka rukom može biti posebno korisno ako je potrebno da izmuzete kolostrum krajem trudnoće ili tokom prvih dana posle porođaja. Više o prenatalnoj ekspresiji kolostruma – laleche.org

Kako izmuzavati mleko rukom iz grudi?

Kada jednom uspete da izmlazate sopstveno mleko, vrlo brzo ćete savladati tu veštinu. Trik je da pritisnete mlečne kanale iza bradavice. Ako budete pritiskali samu bradavicu, mleko neće ići, a vas će sve boleti. 

Breastfeeding
Izmlazanje mleka rukom – BruceBlaus, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Za uspešno izmuzavanje rukom, najbolje je da pratite sledeće uputstvo:

  • Operite ruke pre početka. Pronađite široku čašicu u koju će ići mleko. Prethodno sterilišite tu posudu. Nisu pogodne flašice sa uskim grlom, već samo sa širokim ili posudice namenjene za čuvanje mleka.
  • Budite u toploj i mirnoj prostoriji. Još bolje ako pre izuzavanja možete da se istuširate toplom vodom ili držite par minuta topao peškir. Možete i da prvo malo masirajte grudi, guranjem nadole prema bradavici, a onda počnite.
  • Stavite mali prst ispod grudi, oslonjen na rebro, a ostale prste raširite tako da podupirete dojku. Palac postavite iznad dojke, 3-4 centimetra iza bradavice.
  • Podesite prste tako da su kažiprst i palac jedan nasuprot drugom i prave slovo C na dojci.
  • Zapamtite: Mleko dolazi iz središnjeg dela dojke te palac i kažiprst ne treba da budu na areoli ili tik uz bradavicu. Postavite ih na mesto gde se završava areola (tamni deo oko bradavice).
  • Pritisnite istovremeno palac i kažiprst, ne prejako, ali ni previše nežno, a zatim ih oslobodite. Trudite se da sve vreme palac i kažiprst držite u istoj poziciji jedan u odnosu na drugi. Ponavljajte postupak iznova i iznova.

Izmlazanje mleka rukom

Ako vam još nije krenulo mleko, držanjem ritma (ne previše agresivno i bolno), ubrzo ćete videti prve kapi kolostruma koje će se pojaviti. Budite strpljivi jer do prve kapi može proći nekoliko minuta.

Nekada je potrebno da prođe određeno vreme da bi se stekla praksa, a prvih dana je bebi dovoljno i par kapi mleka po obroku s obzirom da joj je želudac veličine lešnika.

Izmlazanje mleka rukom
Izmlazanje mleka rukom

Ako mleko staje, pokušajte da promenite položaj i malo okrenite ruku da pokušate da izmuzete još mleka. Ponavljate postupak menjajući i dojke sve dok mleko ne stane ili ne izmuzete onoliko koliko želite.

Nekim ženama je lakše da celom šakom pritiskaju dojku, a neke moraju da drže dojku nešto bliže bradavici. Sve je individualno u zavisnosti od građe žene i ne može se predvideti u milimetar. Nemojte prelaziti rukom preko dojke unazad jer tako vraćate mleko. Ovo je metod koji se ne primenjuje ako pokušavate da izmlazate mleko. 

Izlmazanje mleka rukom ne treba da izaziva nelagodnost, bol ili modrice. Bilo kakav osećaj bola ili nelagodnosti prilikom izmlazanja ili dojenja znači da nešto nije u redu. Konsultujte savetnicu za dojenje pre nego što vam se pojave ragade.

Video koji vam može biti od pomoći je OVDE.

Objavljen: 22. januar 2017. godine, ažuriran: 29. marta 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button