fbpx
Posle porođaja

Vezivanje za novorođenče i pomešana osećanja

Vezivanje za novorođenu bebu

Dok neke mame govore o trenutnoj, bezuslovnoj ljubavi koju osete kada prvi put vide svoju bebu, druge baš i nemaju taj osećaj istog trenutka, već su ima pomešana osećanja straha i zbunjenosti. Vezivanje za novorođenče se nekada ne dešava baš u prvom trenutku. 

Preovlađujuća slika u društvu je upravo ta da majka oseti neizmernu ljubav istog trenutka kada ugleda svoju bebu, ali to se u stvarnosti dogodi u samo 40% slučajeva. Za više od polovine majki osećaj vezivanja traje malo duže i nije magičan momenat koji se dogodi u trenutku. (Izvor)

Rođenje deteta, sam čin porođaja, kao i oporavak od istog, mogu biti ne baš lepo iskustvo, posebno ako na porođaju postoje komplikacije ili se žena porodila carskim rezom. Ako nikada niste imali priliku da provodite dosta vrеmеna oko novorođenčeta, a kamoli da u potpunosti budete odgovorni za brigu jеdnе, anksioznost i brigе o svemu što radite mogu da ugroze vaš odnos i uživanje prеvišе. Odnos sa detetom, u vašem slučaju, nijе toliko različit od svih ostalih odnosa – možе potrajati i proći mnogo intеrakcija osеćanja da bi se vеzanost razvila i sazrela.

Boravak u porodilištu

Tretmani koji se praktikuju u našim bolnicama negativno doprinose vezivanju majke i deteta. U mnogim zemljama praktikuje se da se novorođenče istog trenutka po rođenju stavi majci na grudi, da samo nađe dojku i tada se ostvaruje prvi podoj, a tek onda se beba nosi dalje na obradu i pregled.

Dojenje je nakon nošenja bebe u stomaku najbliži, najprirodniji i najbolji način da se majka i dete povežu i nastave vezu koju su vremenom stvorili. Beba se tako oseća zaštićenom, a majka joj i dalje daje ono najbolje od sebe.

Takođe, ono što sputava majke da uživaju, kada je u pitanju boravak u porodilištu u Srbiji, je što je u većini porodilišta beba ili odvojena od majke i donose je na svaka tri sata. U međuvremenu joj je često dato adaptirano mleko, pa nije dovoljno zainteresovana da bude podojena, a majka još uvek nije sigurna kako pritom da pristupi dojenju.

Druga krajnost je da je beba sve vreme sa majkom u sobi, ali je kod nas u porodilištima loše to što osoblje bolnice često nije dovoljno na usluzi majci i ne pomaže da se međusobni odnos ostvari na kvalitetan način. Takođe, pri ovom vidu smeštaja se ne savetuje da više od dve bebe budu u istoj prostoriji sa majkama, jer je nemoguće da majke mogu da odmore, ako više beba plače tokom celog dana i noći.

Uspešnost dojenja i postoporođajna depresija

Nemojte se osećati krivom ako vam bude neprijatno u prvom trenutku da stavite svoju dugoočekivanu bebu na grudi. Dajte sebi malo vremena, jer je to situaciju na koju treba vremena da se oboje naviknete. Kroz nekoliko nedelja, nećete svoj život više moći da zamislite bez svog čeda, čak ni na par sati.

Pročitajte još: Lepota dojenja!

Ako i posle izvesnog vremena budete osećali izvesnu nelagodnost ili čak odbojnost prema bebi, nezavisno od toga da li se tako osećate samo prilikom dojenja ili i inače, možda patite od postporođajne depresije. Čak 10% majki pati od ovog oblika depresije, izazvanog naglim hormonalnim promenama. Porеd produžеnog osеćanja ambivalеntnosti o majčinstvu, pratеći simptomi uključuju nеsanicu, anksioznost, promеnе u apеtitu, i misli na štetu sebi i vašojbеbi.

Vezivanje za novorođenče i pomešana osećanja nakon porođaja

Čak i kada mislite da ćete biti najsrećnija osoba na svetu kada dobijete dete, uobičajeno je da vas zatekne i mali osećaj razočarenja. Ovo nećete želeti nikome da kažete verovatno. Ali, za početak, proveli ste devet meseci zamišljajući kako će beba izgledati i sada kada je ovde – vi shvatate da ne izgleda ni upola kao u vašoj mašti.

Roditelji beba koje se rode prevremeno ili sa nekim zdravstvenim problemom su posebno osetljivi na ova osećanja kada beba dođe na svet. Ali i roditelji zdrave dece vrlo često tako izgledaju. vezivanje za novorođenče

U svakom slučaju, imate divnu bebu i razloga na pretek za slavlje. Retko ko govori o ovom fenomenu, ali je to sve savršeno normalno i ljudski. Daklе, ako vaša radost jе obojеna sa malo žaljеnja, nе osеća krivim. Dajte sebi malo prostora i vremena da se naviknete i shvatite kakav blagoslov imate.

Najbolji savet za sve majke je da slušaju svoj instinkt, pre nego patronažnu sestru, babicu, majku, sestru, svekrvu, drugaricu ili komšinicu. Samo dok sebi ponavljaju da one najbolje znaju šta je najbolje za bebu i tako i rade, beba će biti namirena na pravi način.

Ne ograničavajte se satovima, datumima i drugim ljudima! Uživajte sa svojom bebom, a sve što treba je da nju slušate i pratite!

Save

Save

Related Articles

Back to top button