fbpx
Posle porođaja

Nošenje steznika posle porođaja

StomakNošenje steznika posle porođaja je uobičajeno u mnogim delovima sveta. Ono ne pomaže da se izgube kilogrami nagomilani tokom trudnoće, ali pomaže da se trbušni mišići koji su razvučeni i izmešteni, vrate na svoje mesto. Neki tanji modeli će učiniti i da vaša figura momentalno izgleda bolje.

Nošenje steznika može posebno da prija ženama koje su se porodile carskim rezom, jer blagim pritiskom smanjuje bolove usled iritacije reza koju stvaraju kretanje i pomeranje. Takođe pruža podršku i onim mamama koje osećaju bolove u leđima i popravlja njihovo držanje.

Treba, međutim, biti oprezan: nošenje steznika koji vas previše steže, stvara osećaj neprijatnosti ili otežava disanje može biti izuzetno štetan.

 

Steznik PINKada početi sa nošenjem i koliko često da ga nosim?

To zavisi od više faktora, vas samih, od modela steznika, vremenskih uslova i od vašeg porođaja. Neke žene ga nose već u porodilištu, a neke sačekaju da prođe mesec dana ili više od porođaja. Ukoliko je leto, verovatno će vam biti prevruće u njemu.

Biće sasvim dovoljno da ga nosite tokom osam sati dnevno, kada ste najaktivniji. Ukoliko vam prija, možete ga nositi stalno.

Treba imati na umu da ćete bolje efekte imati ukoliko počnete ranije da ga nosite, i ukoliko ga budete što više u toku dana (i noći) nosili. Nosite ga sve dok vam to prija i dok primećujete da utiče na obim vašeg struka.

Kako da procenite potrebnu veličinu?

Steznik mora da vas stegne kako bi vršio svoju funkciju, ali ne toliko da osećate neprijatnost. Biranje odgovarajuće veličine veoma je teško ukoliko ga kupujete pre porođaja, pa nije moguće da ga isprobate. Za početak, prilikom kupovine pitajte prodavca da li možete da ga zamenite za drugu veličinu, ukoliko vam ne bude odgovarao. Prilikom nabavke morate zaračunati kilograme koje ste dobili u trudnoći – između 5 i 9 kilograma će verovatno “nestati” na porođaju, ali će ostatak biti tu još neko vreme.

Koji model da kupim?

Silueta 11Neki steznici su nalik pojasu – čvrstom platnu koje se obmotava oko struka i pričvrsti čičak trakom. Njihova prednost je što ga možete više ili manje stezati i što će vam odgovarati i kada vam se obim struka smanji. Mana je što neki modeli mogu da se pomeraju na gore dok se krećete.

Silueta 12Za razliku od njih, modeli nalik bodiju koji se kopčaju između nogu ili na stomaku stoje čvrsto na mestu. Birajte onaj koji se može dodatno stezati kako se vaš stomak smanjuje. Mana je što on najčešće ne prija ženama koje su imale vaginalni porođaj, bar ne u prvih nekoliko nedelja.

Silueta 13Steznik koji ima kratke nogavice može biti vrlo udoban. Važno je, međutim, da zahvati što veći deo stomaka, odnosno da prekrije najveći deo trbušnih mišića, što na nekim modelima nije moguće pošto su suviše plitki.

Save

Ads

Related Articles

Back to top button