fbpx
Dojenje

Dojenje za početnice

Spremili smo mini vodič za dojenje za početnice koji je samo uvod u sve što vas čeka kada je dojenje u pitanju, ali ima za cilj i da vam približi koliko je dojenje lepo i važno za vas i vašu bebu.

Mnoge trudnice i porodilje priču o dojenju počinju sa: ”Ako budem imala dovoljno mleka”. Ovo je potpuno pogrešno. Svaki put kada pomislite da li ćete moći da dojite bebu, setite se da ste je upravo na jedan način hranili 9 meseci, da ste dobili svoju živu, zdravu i lepu bebu i da nema razloga da vaše telo sada ne nastavi da je hrani samo na drugi način. 

U današnje vreme, informacije o dojenju su svuda dostupne. Možete se informisati na pripremama za trudnice, specijalizovanim radionicama koje drže savetnice za dojenje, zatim putem interneta, flajera i različitih grupa na društvenim mrežama. Ipak, obzirom da je zabrinjavajuće mali procenat žena koje doje svoju bebu, posebno kada je reč o prvom detetu, ovakav priručnik se čini neophodan.  

Zapamtite da 19 od 20 žena ima dovoljno mleka za svoju bebu. Sve ostalo je stvar informisanja, tehnike, vaše želje i volje i/ili pomoći stručnog lica.

Šta treba da znate o dojenju ako iščekujete prvu bebu?  

Ako planirate da dojite svoju bebu, znajte da je to najbolja stvar koju možete da joj priuštite u prvim mesecima života. 

dojenje za početnike
Dojenje za početnike

Veoma je važno da se dobro pripremite za dojenje. Pročitajte sve što možete o tome, posebno probleme sa kojima su se suočile žene, koje su nakon toga uspešno dojile najmanje 6 meseci. Potrudite se i da partnera upoznate sa tim kako bi znao šta vas čeka i mogao da vam pomogne. Ne bi bilo loše i da posetite neku radionicu ili pogledate online snimke o pripremi za dojenje. 

Možda vam sada sve izgleda lako i prirodno, što i jeste, ali prve nedelje nikome ne idu baš glatko. Nekim ženama će biti lakše, ali i one su prošle kroz period bolova, ragada, pečenja i drugih problema svaki put, ma koliko dece da imaju.  

Prvo mleko, kolostrum, je prozirno do narandžaste boje i prepuno je antitela i imunoglobulina koji su dragoceni za vašu bebu. 

Ako vam ne ide baš glatko, nemojte biti obeshrabreni, već potražite pomoć. Mnogi se suočavaju sa tim problemima i samo je važno da budete uporni i raspitate se kako da se što lakše uhodate.  

Dojenje na početku verovatno neće ići glatko, svim mamama treba vremena da nauče da doje bebu, kao i da dojenje prestane da bude stres, samo treba istrajati u prvom periodu. 

1 2Next page

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button