fbpx
Vantelesna oplodnja

Kada je rešenje samo donirana sperma?

Kao embriolog sa pitanjem: “Kada je rešenje samo donirana sperma?” se susrećem jako često. Nekim ljudima je prilično jasno kada je potrebno da koriste spermu donora, dok nekim drugima to može predstavljati šok a čak i razočaranje.

Kada je rešenje samo donirana sperma?

Kada razmišljamo o korišćenju donirane sperme u postupku vantelesne oplodnje, to činimo iz sledećih razloga:

  • Ukoliko je isključena bilo kakva šansa da se pronađu zreli, funkcionalni spermatozoidi u ejakulatu ili u uzorku dobijenom uz pomoć biopsije testisa.
  • Kada žene bez partnera žele da dobiju dete.
  • Kada je suprugova – partnerova sperma korišćena u prethodnim pokušajima vantelesne oplodnje i rezultat nije postignut, a glavni uzrok neuspeha je kvalitet sperme.

Donirana sperma se može koristiti u više metoda vantelesne oplodnje: IVF, ICSI (mikrofertilizacija) ili IUI (inseminacija). Vrste tretmana koji će se koristiti zavisi od medicinske anamneze žene. Svaka od tehnika nudi optimalne rezultate, ali koju odabrati prvenstveno zavisi od prethonde istorije i ishoda ranijih pokušaja vantelesne oplodnje.

Ukoliko vi kao pacijenti odlučite da u postupku vantelesne oplodnje koristite doniranu spermu i mi procenimo da će vam to pružiti najveće šanse za uspešan ishod, potrudićemo se da odabir uzorka prilagodimo vaši zahtevima. Razumemo da ovo može biti izuzetno teška odluka i stoga smo tu da vam u potpunosti pružimo podršku i sve neophodne informacije pre nego što donesete konačnu odluku.

kada je rešenje samo donirana sperma

Donacija sperme u klinici Newlife IVF

Donacija sperme u Newlife IVF je u potpunosti organizovan proces. Sarađujemo sa dve međunarodne banke sperma Cryos International i European sperm Bank, kao i sa grčkom bankom sperme Cryogonia. Uzorci sperme donora iz ovih banaka u potpuno su u skladu sa evropskom zakonskom regulativom kao i grčkim zakonima. Svaki uzorak sperme poseduje sertifikat koji potvrđuje dobro zdravstveno stanje donora. Donori se biraju u skladu sa pojedinačnim kriterijumima, na osnovu krvne grupe i fizičkih karakteristika. Svaka donacija sperme je uskladu sa grčkim zakonom anonimna, što znači da i uzorci odabrani u inostranim bankama sperme moraju biti u saglasnosti sa ovim zakonskim odredbama, tj. moraju poticati od anonimnih donora.

Na raspolaganju smo vam za sva dodatna pitanja i više informacija o ovom procesu. Možete nas kontaktirati i mejlom na contact-rs@newlife-ivf.gr ili putem telefona na broj 00302310 457770.

Tekst sačinjen u saradnji sa Direktorkom embriološke laboratorije i internacinalnog odeljenja u klinici Newlife IVF Greece, gospođom Chrysa Karakosta.
Pročitajte još: Vakcinacija i planiranje trudnoće

Objavljen: 4. jun 2021. godine, ažuriran: 26. januar 2024. godine

Related Articles

Back to top button