fbpx
Kalendar razvoja deteta

8 godina 6. mesec – Kalendar razvoja deteta

8 godina 6. mesec – Gotovo pa imate dete od osam i po godina. Može se reći da ste sada u jednom mirnom periodu između polaska u školu i početka puberteta.

Dete – 8 godina  6. mesec

Još jedna stvar sa kojom se više ne susrećete konstantno jeste plakanje i cvilenje svaki čas zbog nečega. Deca to više ne rade neprestano. Deca u ovom uzrastu nekada kopiraju ponašanje mlađe braće i sestara ili su mrzovoljni ponekad zbog umora ili bolesti, ali retko se još uvek ovako ponašaju.

Ovo je takođe period u kome bi deca trebalo da uče o bezbednosti životinja bez obzira da li imaju ljubimca ili ne. Pobrinite se da dete zna da ne ugrožava druge životinje, kao i da ne uznemirava životinju koja jede. Pokažite detetu kako da priđe nepoznatoj mački ili psu – sa otvorenim dlanom da bi životinja mogla da ga njuška.

Nadarena i talentovana deca i učenje

Prijateljstva: Osmogodišnjak 6. mesec

Ovo je uzrast u kome deca često imaju najbolje prijatelje ili nekoga po prvi put tako identifikuju. U ranijim godinama deca su bila egocentrična i bilo im je teško da nekoga prihvate za prijatelja. Međutim, sada se to menja i počinju da uvažavaju tuđe gledište i osećanja. Sada su pod većim uticajem van porodice i njihove sklonosti su jasnije definisane. Nemojte detetu određivati čega će se igrati, ali mu pomozite da bude dobar domaćin i da se igra malo u jednoj, a malo u drugoj kući.

Nemojte brinuti zbog toga što će se prijatelji u ovom uzrastu menjati. To može biti neko iz odeljenja ili naselja, drug ili drugarica sa treninga.

8 godina 6. meseci: Razvoj sopstvenog identiteta

Deca u osnovnoškolskom uzrastu imaju potrebu da se igraju u kućicama na drvetu, šatorima, da se izdvoje i imaju svoju privatnost prema polu i startosti. Psiholozi veruju da je razlog tome što im je potrebno mesto za razvoj sopstvenog identiteta pre turbulencije u pubertetu. Deca vole da se druže sa vršnjacima jer ih oni u potpunosti razumeju.

Roditelji treba da se odupru impulsu da im ne upadaju i ne insistiraju na tome da uključuju mlađeg brata ili sestru. Nemojte im nametati svoja pravila i lebdeti nad njima. Pustite ih i dajte im njihov prostor.

Kad dete kaže „Mrzim te“

Nekada je bolno čuti da vam dete kaže da vas mrzi. Nekada deca to viču kao odgovor na podsmevanje ili time pokazuju da ne žele da se povinuju vašim naređenima i odlukama. Vaše dete je možda negde čulo to i rešilo da kopira u datom trenutku jer mu je delovalo efektno i moćno.

Osmogodišnjaci žive u krajnostima. Od toga da će vas obožavati do toga da će zaista misliti da vas mrze. Kod njih nijanse između još uvek nisu definisane. Važno je da imate na umu da vas ne mrze zaista već je to izraz njihove nesrećnosti u datom trenutku.

Što vi više budete ignorisali ovu izjavu to će pre popustiti. Posebno ako kažete detetu da ga vi volite.

Vaš život sa detetom od 8 godina 6. mesec

Dete sa 8 godina 6. mesec ima mogućnost da sagleda stvari iz drugog ugla i stanovišta. Uveliko zna da se svet ne vrti samo oko njega. Međutim, ta zrelost još uvek ne obuhvata percepciju kada su u pitanju braća i sestre. Da je tako, ne bi bili toliki rivali kao što zapravo jesu, ali to je predvidiv i normalan deo njihovog života. Možete da očekujete da ponekad pokazuju užasan bes i da se svakog časa koškaju. Možete možda naći način da smanjite borbu, ali gotovo da ne postoji način da ona nestane.

Pročitajte još: Dečaci se stalno koškaju

8 godina 6. mesec

Dete još uvek premalo da bi uživalo u aktivnom odmoru i obilasku evropskih prestonica uz obilazak mnoštva lokaliteta i muzeja. Sa druge strane, lepa porodična putovanja koja uključuju više boravka u prirodi, a manje obilazaka su idealna u ovom uzrastu. Bilo da se radi o izletima, vikendima ili dužim putovanjima, ukoliko ste u mogućnosti.

Literatura: MedilinePlus: https://medlineplus.gov/ency/article/002017.htm

Objavljen: 17. februara 2023. godine, ažuriran: 1. februara 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button