fbpx
Razvoj detetaVaspitanje

Kako da naučite dete da bude timski igrač

Story Highlights
  • Pripadnost timu dete uči sportskom duhu, ispunjavanju zajedničnog cilja i odgovornosti.
  • Pozitivan stav, poštovanje drugog igrača i skromnost znače da uspevate da naučite dete da bude dobar timski igrač.

Dobro je za dete da bude timski igrač. Bilo da se bavi timskim sportom ili će mu ova veština biti potrebna za posao, a čak i ako ništa od toga nije u pitanju, značiće mu. Nisu svi ljudi po prirodi dobri saigrači. Neki teže individualnim aktivnostima i ne uklapaju se u tim. Kako da naučite dete da bude timski igrač?

Naučite dete da bude timski igrač

Ako se vaše dete bavilo timskim sportom, znate koliko je ovo korisno za njegovo učenje i razvoj. Pripadnost timu dete uči sportskom duhu, ispunjavanju zajedničnog cilja i odgovornosti.

Izvor: MDPI

Važno je da radite na tome da dete postane saigrač, ako krene da se bavi sportom, jer će kvalitetnije učestvovati u igri, ali će mu to značiti i u mnogim aspektima života kasnije.

dete i sport 3

Koje su prednosti timskog sporta?

Timski sportovi imaju mnoštvo razvojnih prednosti za decu. Ove prednosti uključuju bolju koordinaciju ruku ili nogu i očiju, različite motoričke veštine, socijalne veštine sa vršnjacima i veštine komunikacije. Pored razvojnih prednosti, bavljenje sportom decu uči da budu lideri, ali i da slede lidere, te da nauče da se nose sa porazima i pobedama. Uče ih i tome da je potrebna posvećenost i teški rad i da ne treba brzo da odustanu. Uz sport deca lakše uče kako da se nose sa situacijama koje nisu idealne.

Dete koje voli sport će provoditi dosta vremena vežbajući, da bi vremenom postajalo sve bolje, a ova veština će mu pomoći da se bolje pripremi za izazove koji ga očekuju u odraslom dobu. Iako mnogi nisu ljubitelji, veoma je dobra stvar što u svakoj osnovnoj školi u našoj zemlji u okviru fizičkog vaspitanja deca imaju i timske sportove. Oni im pomažu i da budu zdraviji, ali i da se uče različitim veštinama.

Šta je dobar timski igrač?

Dobar timski igrač ima izgrađen sportski duh koji podrazumeva da daje podršku svojim saigračima i kada su dobri, ali i kada pogreše. Lako je bodriti svoj tim kada pobeđujete, ali važno je naučiti kako da prihvatiš poraz. Način na koji se igrač nosi sa gubitkom i neuspehom utiče na sve, a posebno na uspešnost deteta kako u sportu, tako i u mnogim sferama života.

Pozitivan stav, poštovanje drugog igrača i skromnost znače da uspevate da naučite dete da bude dobar timski igrač.

dete i sport 2

Kako da naučite dete da bude timski igrač i da se dobro ponaša?

Dobro sportsko ponašanje se uči na terenu i nešto treba prepustiti i treneru, ali i roditelji imaju svog udela u ponašanju deteta.

Jedan od načina da podstaknete dobro ponašanje deteta jeste način na koji detetu dajete pohvale. Treba da ih hvalite zbog toga što se bave sportom i podržavaju svoje saigrače, a ne samo zato što su postigli poen u igri.

Pitajte dete šta misli u kom momentu se pokazao kao dobar saigrač i koga bi on okarakterisano kao timskog igrača u svom timu. Postavite mu pitanje i zašto tako misli. Ovaj tip razgovora podstiče decu da razmišljaju o tome i uči dete da bude timski igrač.

Najmanje što roditelji treba da rade jeste da kontrolišu ishod utakmice. Da ne pričamo o tome da ne treba da viču na dete, tim, sudiju i slično, kada dođu da prisustvuju utakmici. Roditelj može da kontroliše svoj stav i donekle to da li će dete zavoleti određeni sport. Ako unesete pozitivan stav i dete oseća dobru energiju, imaće isti pozitivan stav i lakše prevazilaziti prepreke. Elan će ga nositi da napreduje i prelazi preko poraza i da sa strašću ide ka uspehu.

Dete – dobar saigrač

Često je najbolji način da deca nešto usvoje da im to i pokažete svojim primerom. Roditelji mogu da budu dobri timski igrači i pokažu deci kako se to radi i kroz igranje karata, video-igrica ili monopola. Još bolje je da im pokažu kako je sjajno biti timski igrač u košarci ili fudbalu sa komšijama ili porodicom. Lako je da bodrite svoj tim kada pobeđuje, ali treba naučiti da budete podrška i kada se promaši slobodno bacanje, na primer.

Praćenje sporta sa detetom

kako da naucite dete da bude timski igrac
Kako da naučite dete da bude timski igrač?

Dobro je da pratite sport sa detetom, bez obzira da li gledate prenos utakmice na televiziji ili idete na stadion sa njim. Navedite detetu primere dobrog sportskog ponašanja. Istaknite trenutak u kome jedan igrač bodri drugog kada promaši poen. Negovanje ovih vrlina kod dece se najbolje podstiče primerom i uči dete da bude timski igrač.

Timski sportovi imaju veliki benefit za razvoj dece, ali nije uvek lako biti deo tima. Ponašanje saigrača je važno kako bi deca počela da grade međusobne odnose. Nije svako dete – dobar saigrač prirodno, ali važno je da to može da postane.

Pročitajte: 9 saveta za bolji odnos roditelja i tinejdžera

Objavljen: 4. novembra 2022. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godine

Izvor
MDPIVeryWellFamily

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button