fbpx
Ishrana deteta

Uobročavanje bebe

Uobročavanje bebe je tema kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje, iako se zna da je uspešno uobročavanje bebe dobro ne samo zbog nje, nego i zbog cele porodice jer se sa “uobročenom bebom” mogu lakše organizovati i planirati aktivnosti u i van kuće. 

Postupak: Uobročavanje bebe

Uobročavanje bebe je postupak kojim se postepeno mlečni obroci (podoji) zamenjuju sa kašastimnemlečnim obrocima.

Svakako do prve godine života mleko (majčino ili adaptirano) mora ostati glavna namirnica u ishrani deteta.

stolica za hranjenje bebe
Uobročavanje bebe

Oko šestog meseca odojče treba da ima 2-4 dodatna obroka dnevno (osim mleka), a oko 7. meseca 4-6 obroka, plus dojenje ili adaptirana formula (u obroke se računa i užina, a u mleko odnosno mlečni obrok i mlačna kaša sa žitaricama). Na kraju prve godine dete treba da koristi hranu kao i odrasli raspoređenu u 5 obroka: 2 obroka sa porodicom, jedan obrok mlečne kaše obogaćene žitaricama i 2 užine.

Samostalnim obrokom čvrste hrane se smatra 6-8 kašičica kaše koje nakon jela ne zahtevaju dodatni neposredni unos mleka.

Na samom početku, davanje čvrste hrane ( najčešće je to instant mlečne kaše) je vezano za vreme podoja, tako da se bebi prve kašice nude u vreme kad bi otprilike trebala da sisa. Tako se formira ručak. Kako beba sve više raste, vremenom se javlja potreba za formiranjem večere, jer beba počinje češće noću da se budi. Ona se onda obično daje oko pola sata do sat vremena pre večernjeg kupanja i podoja. Postepeno se oko sedmog i osmog meseca uvode još popodnevna i prepodnevna voćna užina koje mogu ali i ne moraju biti pripremljena sa žitaricama. Doručak se nešto kasnije.

Najbolje je da pratite ritam svoje bebe i da je nadasve hranite svojom ljubavlju i svakodnevnim strpljenjem.  

(deo teksta iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte)


Uobročavanje bebe
Uobročavanje bebe

Knjiga „Kuvarski dnevnik bebe Marte” dr msr med. Marije Mandić, predstavlja priručnik o uvođenju nemlečne dohrane kod odojčadi, njihovom postupnom uobročavanju i ishrani bebe od prvog zalogaja do godinu dana. Ovo je prvi kuvar za bebe na našim prostorima koji je, jednim svojim delom, pisan u obliku dnevnika. U Dnevniku je prikazana ishrana bebe u obliku dnevnih menija koje je beba Marta, inače treće dete autorke, dobijala svakodnevno od svog prvog zalogaja do godinu dana (kad i kako je uvedena koja namirnica, prikazan je svaki obrok, svaki dan, dan za danom).

Za svaki dan, pored dnevnog menija, postoji i mamin komentar koji prati Martinu reakciju na hranu i mamine nedoumice koje kasnije nađu svoj put kao i kod svake mame u ovoj fazi života njenog čeda. Praktični saveti iz knjige će čitateljima biti od ogromne koristi, a beba će uživati u svim zdravim i finim obrocima koji se spreme za nju. 

Knjiga sadrži 160 strana, pisana je latinicom, prvo izdanje je izašlo u novembru 2013. god, a osmo avgust 2017. Do sada je otišla u 31 zemalju sveta na 4 kontinenta.

Od istoga autora: Bundeva u bebinoj ishrani (uzrast 4-6 meseci)

Objavljen: 15. avgust 2018. godine

 

Related Articles

Back to top button