fbpx
Škola

5 saveta za opuštenije jutro pre škole

Svako jutro pre škole u većini domova nastaje opšti kolaps. Suprotno roditeljima koji su sve iscrpljeniji zbog silne užurbanosti, deca imaju sve veću tendenciju da budu sve sporiji. Spadate u retke porodice, ako se ovo kod vas ne dešava i sve protiče u miru, a opet na vreme. Pokušaćemo da vam pomognemo kako da jutro pre škole prođe što opuštenije, koliko je to moguće, posebno ako imate više od jednog dete mlađeg školskog uzrasta.

Jutro pre škole sa decom

Važno je da isplanirate da jutro pre škole prolazi sa što manje zadataka, posebno ako postoje stvari koje mogu da se urade ranije. Najbolje je da sve što možete pripremite već veče pre.

1.     Šta sve možete da uradite veče pre škole?

Uvek imajte naviku da uveče decu naučite da pakuju knjige, kao i da spremaju šta će obući sutradan u školu. Ukoliko im vi još uvek pomažete u tim pripremama, tim je važnije da to činite uveče, jer ćete im svojim primerom pokazati kada je pravo vreme za to.

Nemojte zaboraviti ni da prirpemite obuću (proverite ako treba da se očisti), adekvatnu jaknu, te šnalice i gumice za kosu. Sve ovo će vam ujutru skratiti posao priprema.

Možete čak i spremiti dobar deo namirnica za doručak ili sutrašnju užinu. Uveče možete sve što treba narezati, spremiti smesu za palačinke ili proju, na primer. Ujutru samo izvadite iz frižidera i pripremite. Voće i povrće može u posudama sa poklopcem već narezano i oprano da prenoći u frižideru.

caj u trudnoci
Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

2.      Lezite na vreme

Više puta smo pričali o tome koliko je za sve važno da budu dovoljno naspavani. Deci je zdrav san koji podrazumeva da ne ležu suviše kasno jedan od glavnih faktora rasta i prevencije gojaznosti. Detetu je sam neophodan za rast, energiju, ali i strpljenje za predstojeći dan.

Pročitajte više:

3.     Planirajte jutro pre škole

Deca, čak više od odraslih uživaju u rutini. Oni vole da postoji jasan sled događaja koji se svakodnevno ponavlja. Trebalo bi da ujutru steknu naviku šta će se dešavati i šta sve, kojim redosledom, treba da obave pre nego što izađu iz kuće.

Ako deca tek polaze u školu, nacrtajte im raspored za jutro pre škole. Čak i starijima će možda skiciran raspored sa nekim stikerima biti zanimljiviji, a možete ga praviti i svi zajedno. Možete napraviti i neku tabelu u koju ćete popunjavati šta ko tog dana treba da obavi.

Ne zaboravite da odvojite nešto više vremena nego što ste planirali jer se uvek možete sresti sa nekih par minuta koji će otići na nešto neočekivano. A i ako želite da ne jurite, potrebno je ipak više vremena.

jutro pre škole
Opuštenije jutro pre škole
4.     Učite decu samostalnosti

Onog trenutka kada krenu u školu, što znači da imaju više od 6 i po godina, oni će sigurno biti dovoljno samostalni da većinu jutarnjih zadataka vezanih za sopstvene pripreme sami obave. Normalno je da u domovima gde deca već idu u školu, pa makar to bio i prvi razred roditelj nema potrebu da se bavi detetovim spremanjem i oblačenjem, već za to vreme vrši sopstvene pripreme, na primer.

Čak je važno da što pre deci kupite budilnik, kako bi sami počeli da se bude kada je vreme za školu, a ne da to bude obaveza roditelja. Ako ih stalno budete podsećali i opominjali, neminovno je da atmosfera bude nešto napetija, a da se spremanje odvija uz trku.

jutro pre škole
Jutro pre škole

Jutro nije ni vreme kada trebate voditi rasprave ili razgovarati o „teškim temama“. Takve razgovore ostavite za veče.

5.      Neka doručak bude jednostavan

Radnim danima gledajte da doručak ne bude komplikovan i previše složen, već nešto što će deca moći da pojedu za par minuta. Podrazumeva se da treba da bude zdrav i balansiran tako da ih dovoljno dugo drži site i uključuje mleko, jogurt i druge mlečne proizvode.

Ukoliko se tek susrećete sa školskim obavezama, dajte sebi vremena, a pre svega detetu vremena da se svi naviknete i prilagodite na novonastali režim funkcionisanja. Deci koja su već išla u obdanište,  sigurno će ova promena biti manje izazovna jer već imaju određenu jutarnju rutinu.

  Objavljen: 17. septembar 2021. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godine

  Photo by August de Richelieu from Pexels

  Tamara Petkovic

  Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

  Related Articles

  Back to top button