fbpx
Ishrana trudnice

Kofein u trudnoći: Kafa u trudnoći

Neki stručnjaci sugerišu da se prestanete da unosite kofein u trudnoći potpuno. Dugi smatraju da je dozvoljeno popiti i do 3 šoljice kafe dnevno. Šta kažu istraživanja kada je kofein u trudnoći u pitanju – koliko je zaista preporučljivo i bezbedno?

Kako bi unos kofeina održali na razumnoj meri, potrebno je da naučite koja sve hrana i pića ga sadrže. Nije samo stvar u tome da li ćete piti kafu jer se kofein nalazi i u: čaju, gaziranim pićima, čokoladi, energetskim pićima i nekim lekovima.

Šta je umerenost kada je kofein u trudnoći u pitanju?

Sa kofeinom morate biti umereni. Časopis March of Dimes, priznajući da niko zapravo ne zna da li je kofein, čak i u umerenim količinama štetan za trudnoću ili ne, sugeriše da je siguran nivo kofeina ne više od 200 miligrama dnevno ili manje, odnosno, oko dve šoljice kafe.

“Istraživanje je još uvek nejasno”, kaže Sara Kaulan, nutricionista koja radi u New Yorku. “Ako možete da odustanete od kofeina, to je verovatno najbolji izbor, ali radila sam sa puno žena koje imaju velikih poteškoća u tom odustajanju. Treba reći da postoji mnogo dokaza da je kofein OK u malim količinama. Ne može svako da odustane od svega”.

kofein u trudnoci
Kafa u trudnoći

Kako kofein utiče na vas i vašu bebu tokom trudnoće?

Kofein blago povećava vaš krvni pritisak i broj otkucaja srca i količinu urina koje vaše telo proizvodi. On može uzrokovati da se osećate nervozno, da imate loše varenje, osećate pojačanu mučninu ili da imate problema sa spavanjem. U trudnoći će vam možda trebati nešto više vremena da telo ukloni kofein iz organizma.

Kada uzimate kofein tokom trudnoće, on prolazi kroz placentu sve do vaše bebe.

Možda ste do sada imali prilike da čujete da kofein može da izazove spontani pobačaj, prevremeni porođaj ili da beba ima malu telesnu težinu. Neke studije su iznele dokaze na ovu temu, dok su ih druge opovrgle. Stoga ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kakav je uticaj kofeina u trudnoći.

Najbolje bi bilo da ograničite unos kofeina na 200 mg svakog dana što je oko 1 1/2 šoljice kafe. Ako pijete dve šoljice kafe, trebalo bi da pripazite na unos kofeina iz drugih izvora.

Kafa u trudnoći- koja vrsta kafe koliko kofeina sadrži?

Nivo kofeina može da veoma varira u zavisnosti od toga o kom se brendu radi, koja je vrsta kafe i na koji način je pripremljena. Uz to je važno i koliku šoljicu kafe pijete. Na primer, espreso ima manje kofeina od turske kafe, a filter kafa ga ima najviše. Ovo se dešava iz razloga što kofeinu treba vreme i kada se pravi espreso voda brzo prolazi kroz kafu, za razliku od filter kafe, koja duže stoji.

kafa u trudnoci
Pronalaženje skrivenog kofeina

Nikad nemojte pretpostaviti da nešto nema kofein samo zato što nije poznat izvor – čitajte etikete! Na primer, sok od narandže (tipa Fanta) je generalno bez kofeina, ali zapravo sadrži 42 miligrama – više od neke kole. Popiti ovakav napitak pored dve šoljice kafe (približno 280 miligrama) i 100g čokolade (oko 10 mg) je daleko preko ograničenja. Evo nekoliko drugih iznenađenja:

Sladoled i kofein u trudnoći:

Kofein je sastojak kafe, ali poslužen kao sladoled sa ukusom kafe ili smrznuti jogurt može da sadrži više kofeina nego neki gazirani sok.

Voda:

Ne obična vode, ali bilo koja voda koja je aromatizovana ili sa oznakom “vitaminska” voda može da sadrži kofein. Neki brandovi sadrže količine kofeina jednake ili veće od šoljice kafe. Osim toga, ova pića često sadrže druge dodatke i dodatke za koje se ne zna da li su sigurni za konzumaciju tokom trudnoće.

Energetska pića:

Ako vam nedostaje energije, pokušajte da dremnete, umesto da posegnete za energetskim pićem. Ona sadrže visoku koncentraciju kofeina, kao i dodatke koji se ne smatraju sigurnim za trudnice. Guarana se često nalazi u sastojcima ovih proizvoda.

Lekovi protiv bolova:

Neki lekovi za glavobolju sadrže velike količine kofeina. Prebacite se na ibuprofen ili paracetamol jer su oni bez kofeina. Naravno, nikakav suplement ili lek, bez obzira na sastojke, ne treba uzeti bez odobrenja lekara.

Kafa u trudnoći: Saveti za smanjenje kofeina

Čak i ako ne možete ili nećete da prestati u potpunosti da pijete kafu, postoji strategija za smanjenje količina kofeina u ishrani. Cilj je držati ga ispod 200 miligrama po danu.

  • Prebacite se na belu čokoladu. To je još uvek bogat ukus, ali nema kofeina.
  • Prebacite se na sokove i kafe bez kofeina. Međutim, izbegavajte prazne kalorija iz tih proizvoda kako ne biste dobili drugi problem – prekomerno gojenje u trudnoći. Više: Težina u trudnoći
  • Umesto kupovne vode sa ukusom, iscedite malo limuna ili limete u vodu.
  • Napravite napitak mešanjem obične kafe i kafe bez kofeina.
  • Dodajte više mleka u kafu. Ugrejte ga u mikrotalasnoj da ne ohladi kafu previše. U kafićima, poručite latte ili kafu sa nemasnim mlekom umesto redovne šoljice kafe.
  • Prebacite se sa gaziranog na ceđeni sok.
  • Smanjite vreme držanja kesice čaja u vrućoj vodi i tako ga oslabite malo.
kofein u trudnoci
Kofein u trudnoći

Ako se odlučite da se odreknete kofeina u potpunosti, učinite to postupno uklanjajući jednu dozu dnevno. To će olakšati neizbežno pojavljivanje simptoma naglog prestanka unošenja kofeina, a i olakšati prestanak.

Photo by Burst

Save

Save

Objavljen: 8. jun 2013. godine, ažuriran: 23. februar 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button