fbpx
Ishrana trudnice

Gestacijski dijabetes i ishrana

Ishrana trudnice sa dijabetesom

Kada žena prvi put oboli od dijabetesa u trudnoći, smatra se da ona ima gestacijski dijabetes. Ovo je uglavnom prolazno stanje ali ono može biti potencijalno opasno i po majku i po dete ukoliko mu se ne pristupi na pravi način.

Više o gestacijskom dijabetesu pročitajte u posebnom tekstu.

2 jabuke p

Gestacijski dijabetes najčešće se javlja oko 24. nedelje trudnoće, a testira se najčešće rutinski u tom periodu trudnoće. Ponekad i ginekolog zatraži analizu tolerancije na glukozu (OGTT) kada primeti neke promene tokom pregleda trudnice među kojima su najčešće brže napredovanje ploda ili povećana količina plodove vode.

Pročitajte: Koje trudnice imaju veći rizik da obole od gestacijskog dijabetesa

Trudnice sa gestacijskim dijabetesom, kao i one koje imaju preddijabetično stanje moraju da se pridržavaju određenih pravila u ishrani.

Detaljan plan svaka trudnica dobija od svog lekara, a mi ćemo vam navesti neke osnovne smernice:

–    ishrana mora biti izbalansirana i pre svega zdrava
–    poželjno je jesti 5 manjih obroka u toku dana, tri glavna i dve užine. Preskakanje obroka izaziva nagle oscilacije nivoa šećera u krvi što šteti i majci i plodu
–    iz ishrane je potrebno prvenstveno izbaciti šećer, odnosno slatkiše i proizvode od belog brašna
–    potrebno je smanjiti unos ugljenih hidrata i pratiti takozvani glikemijski indeks namirnica

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Koliko će rasti nivo šećera u krvi nakon obroka, zavisi od glikemijskog indeksa namirnice, od količine hrane koju unesemo, ali i od toga kako spremamo hranu. Što je veći glikemijski indeks hrane, brže se povećava nivo šećera u krvi što je potrebno izbeći.

Pogledajte tablicu glikemijskih indeksa. Namirnice iz prve kolone (levo)poželjno je izbegavati ili jesti retko, u maloj količini. Namirnice iz druge kolone mogu se jesti ali u manjoj količini, a poželjno je ishranu što više zasnovati na namirnicama iz poslednje dve kolone (desno) koje imaju glikemijski indeks 35 i niži.

KLIKNITE NA TABELU DA JE UVELIČATE

Glikemijski indeks mala

e

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button