fbpx
Zdravlje deteta

Ultrazvučni pregled kukova: Redovan UZ pregled kukova

Ultrazvučni pregled kukova je jedna od metoda ranog otkrivanja razvojnog poremećaja kuka (“iščašenje kuka”).

uz kukova1

Ultrazvučni pregled kukova

Skrining se sprovodi kao primarni i sekundarni. Primarni skrining je pregled ultrazvukom kukova još u porodilištu, u prvim danima po rođenju, a najkasnije do navršenih mesec dana. Sekundarni skrining je ultrazvučno snimanje obično u drugom mesecu života, a najkasnije do puna tri meseca.

Svaka sledeća kontrola zavisi od prethodnih nalaza i obično je vezana za period početka sedenja (oko 6.meseca) odnosno period prohodavanja deteta (oko prvog rođendana).

Pri kontroli dobijaju se saveti oko pripreme deteta za sedenje odnosno hodanje, o koriščenju šetalice, nosiljki, korišćenju prvih cipelica.

ultrazvučni pregled kukova
Photo by Pexels

Roditelji pri otpustu iz porodilišta obično dobiju savet o korišćenju širokog povoja a koji služi kao preventivna mera da bi se uticaj spoljašnjih faktora koji mogu da utiču na razvoj nestabilnih kukova, u maksimalnoj meri smanjio.

Svako dalje lečenje ako je potrebno zavisi od ultrazvučne klasifikacije zgloba kuka.

Klasifikacija zgloba kuka korišćenjem ultrazvuka se zasniva na kombinaciji morfoloških i morfometrijskih kriterijuma, a u odnosu na uzrast deteta.

Ultrazvučni pregled kukova – tabela

ultrazvučni pregled kukova
Ultrazvučni pregled kukova – tabela

Objavljen: 31. maj 2012. godine, ažuriran: 24. januar 2024. godine

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button