fbpx
Novorođenče

Prva kontrola bebe u savetovalištu

Prva kontrola bebe u domu zdravlja obavlja se nakon što beba napuni mesec dana. Nije važno ni ako prođe par dana nakon toga, odnosno treba odvesti bebu onda kada se dogovorite sa medicinskim osobljem u domu zdravlja.

Prvi odlazak u dom zdravlja sa novorođenčetom

Na prvu kontrolu u dom zdravlja, ukoliko ranije nije bilo potrebno, vodićete dete kada napuni mesec dana. Pregled se obavlja u savetovalištu za bebe, odvojenom delu doma zdravlja, kako se zdrava deca ne bi mešala sa bolesnom.

Ponesite torbu sa bebinim stvarima u kojoj će između ostalog biti:

  • 2 tetra pelene (jedna da stavite ispod bebe kada je presvlačite i druga da je stavite na vagu za merenje i doktorov sto, pre nego spustite bebu),
  • 2 jednokratne pelene (tražiće vam da bebu pre ulaska kod lekara presvučete u čistu pelenu, ali može se desiti da se beba ukaki baš u vreme pregleda, pa će biti potrebno da opet menjate pelenu).

Zdravstvena knjižica za bebu

Zdravstvena knjižica možda neće biti gotova kada dođe vreme da se obavi prva kontrola bebe. Ovo nije uvek ni tehnički izvodljivo, zbog potrebnih dokumenata koje prethodno trebate izvaditi da bi došli do zdravstvene knjižice, mada je poslednjih godina procedura dosta brža.

Na kontrolu sa mesec dana, pa čak i onu narednog puta (raspitajte se u svom domu zdravlja da li je dozvoljeno), možete doći sa zdravstvenom knjižicom majke. Bitno je da zdravstvena knjižica bude uredno overena.

Pored toga, kada se obavlja prva kontrola bebe u savetovalištu, neophodna je i bebina otpusna lista iz iz porodilišta.

prva kontrola bebe
Prva kontrola bebe u savetovalištu

Otvaranje kartona bebe u ambulanti

Otvaranje bebinog kartona ćete obaviti na šalteru kod medicinske sestre. Ona će podatke koje bude imala preneti iz bebine otpusne liste (datum rođenja, težinu, dužinu, ocenu na rođenju), zatim će uz vašu pomoć popuniti ostatak podataka (Vaše, partnerovo ime, zanimanje, podatke druge dece).

Prva kontrola bebe i izbor pedijatra u domu zdravlja

Prilikom otvaranja kartona, potrebno je da se odlučite i za pedijatra koji će voditi Vaše dete do polaska u školu. Dobro bi bilo da se raspitate kod prijatelja, rodbine, u komšiluku, kog pedijatra bi bilo dobro da odaberete. Ako imate starije dete, verovatno ćete se odlučiti za istog pedijatra.

 Merenje novorođenčeta

Kada uđete u ordinaciju, sestra će vam pokazati gde da raspremite bebu. Obično je potrebno da za merenje bebu potpuno skinete, a negde će Vas savetovati da je ostavite u čisto jednokratnoj peleni. Suva pelena je teška oko 20g pa neće bitno uticati na težinu bebe.

Pedijatrijska sestra će izvršiti merenje bebine telesne težine, zatim meri dužinu i obim glave.

Prvi pregled pedijatra u savetovalištu

Pedijatar će prvo pročitati podatke iz otpusne liste i uporediti ih sa sadašnjim bebinim merama. Zatim će prvo proveriti fontanelu, opipati bebinu glavu, proveriti pupak i opipati vrat, stomak i mošnice kod dečaka. Sledi provera bebinih refleksa i kako se beba pomera, kako reaguje na stomaku, kako na leđima.

Kazaćete pedijatru da li i koliko često dojite bebu, ako ne dojite, koji je razlog tome. Koje, u tom slučaju, adaptirano mleko koristite i koliko mililitara beba pije po obroku. Lekara će zanimati i koliko beba spava, kako se ponaša, da li ima problema sa grčevima.

Daće vam uput za ultrazvučni pregled kukova, ako ga već ranije niste obavili. 

Pitanja za savetovalište prva kontrola bebe

U toku prvog meseca bi bilo dobro da zapisujete sva pitanja koja vas zanimaju, zatim taj spisak pitanja revidirate pre odlaska i budete spremni za razgovor sa pedijatrom. Tako nećete zaboraviti neka pitanja koja vas muče.

Isti blokčić možete koristiti i da zapišete savete lekara.

Nemojte se ustručavati da pitate pedijatra i otklonite sve nedoumice oko brige o novorođenčetu.  

Pedijatar i njegova uloga u bebinom razvoju

Vakcina na prvoj kontroli

Beba će ovog puta primiti vakcinu protiv Hepatitisa B. Zapravo, revakcinu, jer je prva vakcina data još u porodilištu.

Dobićete i karton vakcinacije u koji će se upisivati svaka naredna vakcina koju dete bude primalo.

Roditelji su obično preplašeni pre prve kontrole. Strepe da li je beba dovoljno napredovala, da li će lekar nešto loše reći, kako će podneti vakcinu. Pritom ne znaju tačno šta ih sve čeka. Nemojte brinuti bez razloga.

Prva bebina kontrola je događaj koji bi bilo lepo da podelite sa partnerom i ovekovečite fotografijom ispred doma zdravlja. 

Objavljen: 8. maja 2012. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godineSave

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button