fbpx
Razvoj deteta

Pedijatar i njegova uloga u bebinom razvoju

Roditelji često čak imaju i tremu od prve posete pedijatru, a pre svega kako da odaberu ko žele da bude bebin pedijatar, posebno kada im je to prvo dete. Mame brinu pre svega oko toga šta će reći vaga i da li je beba napredovala, a ovo je trenutak kada se najčešće i obavlja prvi detaljan pregled novorođenčeta posle onog u porodilištu. Na posetu savetovalištu nikako ne treba da gledate kao na svojevrstan ispit. Pedijatar u savetovalištu je važan član vašeg tima koji pomaže u razvoju deteta. Ne treba da imate nikakve tajne i važno je da pitate sve što vas zanima.

Odlazak sa bebom u savetovalište

Tokom prve godine, na pregled u savetovalište ćete ići bar 5 do 6 puta. U tom periodu je i najosetljiviji razvoj deteta, vreme kada se motorički, intelektualno i socijalno najviše razvija, a veoma je važno i da se pravilno hrani i napreduje.

beba 12
Photo by Chris Anderson on Unsplash

Uloga pedijatra

Pedijatar nije tu da bi vas osuđivao i propitivao, već da vam pomogne da budete dobar roditelj. On je podrška da odgajite zdravo i srećno dete. Kod njega odlazite prvi put kada beba bude imala dve nedelje ili mesec dana (patronažna sestra će vas uputiti kada je vreme za prvi odlazak pedijatru). Odabrani lekar će vaše dete i kada je zdravo, ali i bolesno pratiti sve do upisa u prvi razred.

Pedijatar će vas tokom ovog perioda savetovati u vezi sa:

 • detetovim fizičkim i emotivnim razvojem, 
 • pomoći će da stvori zdrave navike kada je spavanje u pitanju, 
 • savetovaće vas vezano za dojenje,  
 • preporučiće na osnovu bebinog razvoja i napredovanja kada je pravo vreme da se uključi čvrsta hrana (svaka beba je u različito vreme spremna), 
 • lečiće dete kada se razboli, 
 • slaće vas kod drugih lekara na specijalističke i sistematske preglede (oftamolog, ORL, stomatolog, logoped…), 
 • otvaraće vam i zaključivati bolovanje, kada to bude potrebno zbog nege deteta.

Možda ćete se vi lako snaći u ulozi roditelja i imaćete sreće da dete bar tokom prve godine bude zdravo, pa se nećete previše često obraćati za pomoć. Svakako je normalno da pedijatra pitate za sve detaljne savete oko brige o detetu. Nemojte se ustručavati da postavite pitanje i iznesete potencijalni problem. Najjednostavnije je da zapišete pitanja, pre odlaska, kako nešto ne biste zaboravili ili izostavili.

pedijatar

Situacija je takva da su pedijatri uglavnom prebukirani, posebno u većim gradovima i ne možete očekivati da zna ko ste i sve o vašem detetu. Sve više se pojavljuju privatne ordinacije i pedijatri kod kojih bi mogli da idete, ali to je većini građana, nažalost, još uvek nedostupno. Sve ovo ne treba da vas obeshrabri da potražite pomoć kada vam je potrebna i pobrinete se da neko stručan brine o vašem detetu.

Na kraju svake posete, pedijatar će vam reći kada je vreme za novu kontrolu, kada treba da idete na sistematski kod nekog od specijalista i uputiće vas kada da planirate vakcinaciju.

Koliko često ćete odlaziti u savetovalište kod pedijatra?

Uglavnom ne postoji striktna praksa. Nekada je bilo manje dece i uobičajeno je bilo da se na pregled odlazi jednom mesečno tokom prve godine. Sada su ti pregledi ređi, prosto jer nema potrebe da svaki čas odlazite, a i lekari su uglavnom prebukirani.

Ako izuzmemo odlazak sa dve nedelje, koji se retko gde praktikuje i na kom se proveravaju pupak i težina bebe, sledeća kontrola je kada beba napuni mesec dana. Pročitate više: Prva kontrola bebe u savetovalištu

Nakon toga, pedijatar će vam zakazati sledeću kontrolu kada dete bude trebalo da primi prvu dozu vakcine Pentaxim/Infanrix sa oko dva i po do 3 meseca. A zatim i drugu dozu iste vakcine između 5 i 6 meseci. Ako vakcinu primite sa 5 meseci, onda će biti još jedan sistematski sa 6 meseci, a nakon toga sa 9 kada nije potrebno primiti vakcinu.

Obično se zakazuje naredni pregled nakon prvog rođendana, a najčešće to bude između 13 i 14 meseci kada se prima MMR vakcina.

U zavisnosti od prakse neki lekari nakon toga naglase roditeljima da jednom godišnje dovode dete na sistematski, dok drugi praktikuju da sa godinu i po imaju pregled koji obuhvata i stomatologa, oftamologa, logopeda i fizijatra. A zatim i isti takav pregled između 3 i 4 godine, pa onda pred upis u školu. U međuvremenu je važno da dete redovno vodite na stomatološke preglede, kao i druge, onako kako vas upute iz vrtića ili po potrebi.

Pedijatar i postporođajna depresija

Pedijatar ima važnu ulogu i u tome da prepozna znake postporođajne depresije kod majke. Na osnovu pitanja koja lekar postavi vezano za brigu o bebi i osećanja roditelja, kao i ponašanje, moći će da zaključi da li je sve u redu i eventualno posavetuje da se konsultuje sa drugim specijalistom.

Postoporođajna depresija može da bude ozbiljan problem, ne samo za ženu, već i za njen odnos sa partnerom, a ponekad i da ima uticaj na bebu.

Pročitajte više: Postporođajna depresija

pedijatar u domu zdravlja
Dobijanje na težini bebe

Veoma je važno da se redovno prati napredovanje bebe jer je to jedini način i najbolji pokazatelj da li je beba sita. Vaganje na dnevnom nivou nema nikakvog osnova i može veoma da zbuni. Ali pedijatri savetuju da je najbolje ako se bebina telesna težina meri:

 • jednom nedeljno tokom prva dva meseca (najkasnije do dve nedelje beba treba da vrati težinu koju je imala na rođenju),  
 • jednom mesečno do navršenih šest meseci (do tada najkasnije beba treba da duplira težinu na rođenju),  
 • jednom u dva meseca do prvog rođendana (do rođendana bi dete trebalo da utrostruči kilažu – izuzetak su prevremeno rođena deca), 
 • jednom u tri meseca tokom druge godine i
 • jednom godišnje do polaska u školu.

Pročitajte više: Napredovanje bebe u prvoj godini

Ukoliko se pokaže da dete ne napreduje dovoljno (minimum je 500 grama tokom prva 4 meseca), lekar vas posavetovati da li da se obratite savetnici za dojenje ili patronažnoj sestri, ukoliko sumnja da dojenje nije dobro uspostavljeno ili oko eventualnih dodataka u vidu adaptiranog mleka i kada je vreme da krenete sa čvrstom hranom. 

Zašto su važni pregledi sa devet meseci i, naredni, sa godinu dana?

Roditelji se često pitaju zašto je tako važan taj sistematski sa 9 meseci, obzirom da tada nema vakcine. Ovaj pregled, kao i naredni, najvažniji su kada je u pitanju razvoj motorike. Lekar proverava koliko je beba napredovala, da li čvrsto i stabilno sedi, da li puzi, da li pokušava da ustane na noge.

Osim toga, proverava kako dete reaguje na ljude, razgovor, da li je reklo prvu reč. Ovi pregledi su od ključnog značaja jer je oko rođendana trenutak kada se pojavljuju prvi znaci autizma. Važno je utvrditi da li se samo sa detetom ne radi dovoljno i lekar će skrenuti pažnju na koji način roditelji treba da rade ili dete iz drugih razloga ne reaguje na glas, komande, ne razume, izbegava kontakt očima.

Važno je da zapamtite da je pedijatar vaš saveznik i najvažnije stručno lice kada je razvoj i napredovanje vašeg deteta do polaska u školu u pitanju.

Photo by Pexels

Objavljen: 30. januar 2017. godine, ažuriran: 16. april 2024. godine

Related Articles

Back to top button