fbpx
Dojenje

Dojenje i davanje mleka na flašicu

Dojenje i davanje mleka na flašicu zna da bude veoma izazovno jer treba uklopiti količine tako da dojenje ne smanjujete već povećavate, ako je moguće. Sa druge strane, ako se radi o davanju mleka na flašicu zbog vašeg odsustva zbog posla ili nekog drugog razloga i to je posebna priča.

hipotireoza kod beba
Photo by Marcel Fagin on Unsplash

Kako kombinovati dojenje i davanje majčinog ili adaptiranog mleka na flašicu?

Mnoge majke se zasipaju različitim informacijama, sa jedne strane o svim prednostima dojenja, sa druge strane još od prvog dana imaju jako malu podršku (gotovo pa nikakvu) da doje i svi ih ubeđuju da nemaju dovoljno mleka, što uglavnom nije istina.

Slična je situacija i sa davanjem mleka na flašicu, bilo da je u pitanju majčino ili adaptirano.

Mnogi tvrde da će beba odbijati dojku, ako proba mleko na flašicu što nije istina. Dokaz tome su milioni žena u SAD koje imaju samo šest nedelja porodiljsko odsustvo, a nastavljaju da kombinovano doje i daju svoje mleko na flašicu nekada i dve godine nakon porođaja.

Kombinovano davanje bebi da sisa i mleka na flašicu je moguće, ali ima par dodatnih saveta na koje bi trebalo da obratite pažnju.

beba 13
Photo by Tara Raye on Unsplash

Saveti za kombinovano dojenje i davanje na flašicu

Ako je moguće, sačekajte da beba bude stara najmanje osam nedelja pre nego što počnete davanje mleka na flašicu, jer ranije korišćenje i flašice može uticati na snabdevanje mlekom.

Potrudite se da dojite koliko god da uspevate. To što se vama čini malo je svakako bolje nego da beba samo pije adaptiranu formulu. Majčino mleko ima fantastičan uticaj na bebin kasniji imunitet, te nemojte olako odustajati od njega.

Davanje vašeg mleka na flašicu može tati dati mogućnost da se oseća važan i da podjednako učestvuje u gajenju bebe. Očevi su srećni kada imaju tako važnu ulogu.

Dojenje i davanje mleka na flašicu

Kombinovano hranjenje je opcija koja će vam odgovarati ako se vratite na posao ili morate da boravite odvojeno od bebe par sati iz nekog razloga.

Ako treba da se vratite na posao, a isključivo dojite bebu na zahtev, postepeno smanjujte broj podoja da biste izbegli da dobijete mastitis. Potrebno je između tri i sedam dana da bi grudi prilagodili tome da nije potreban određeni podoj, pa se savetuje smanjivanje po jednog podoja nedeljno. Kada obrok zamenite adaptiranim mlekom, za par dana, mleko u vašim dojkama u to vreme neće biti problem.

Dojenje i davanje mleka na flašicu
Dojenje i davanje mleka na flašicu – Photo by Lucy Wolski on Unsplash

Iako prestanete da dojite tokom dana, mleko će se i dalje praviti ujutru i uveče, pa ćete tada moći da uživate u podojima sa svojom bebom. Saznajte više: Povratak mame na posao i dojenje

Između šest meseci i godinu dana, beba će biti u stanju preko dana da polako pređe na čašu i tada ćete moći da joj bilo svoje, adaptirano mleko ili vodu dajete iz trening ili obične čaše. 

Retko koja beba će voljno preći na flašicu nakon sisanja. Uglavnom bebe odbijaju flašicu, pa ćete možda morati da probate sa različitim modelima i vrstom cucle (neke bebe koje sisaju prednost daju cucli od kaučuka). Današnje flašice imaju oblik koji imitira dojku, rupica na cucli je toliko mala na nekom modelu da mleko čak sporije teče nego dok beba sisa, pa se ove cucle savetuju lenjim bebama u početku kako ne bi navikle na flašicu.

Ipak većina beba daje prednost dojci upravo zbog bliskosti, kontakta na kožu majke i utehe koju joj ona pruža. 

Jedan od načina da pomognete bebi da prihvati flašicu je da je držite u položaju za dojenje i tako hranite. Na ovaj način će beba lakše prihvatiti flašicu. 

Objavljen: 12. oktobar 2017. godine, ažuriran: 8. maja 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button