fbpx
Nega trudnice

Da li je bezbedno farbanje u trudnoći?

Ograničene činjenice i dokazi koji su dostupni sugerišu da je verovatno sigurno farbanje u trudnoći. Udruženje koje se zove Organization of Teratology Information Services (OTIS), i koja pruža informacije o potencijalnim rizicima za reproduktivno zdravlje, kaže da su studije na životinjama ohrabrujuće i da nema izveštaja da boje za kosu uzrokuju promene tokom ljudske trudnoće.

OTIS takođe ističe da se vrlo malo hemikalija iz boje za kosu zapravo apsorbuje u vaš sistem.

U skladu sa tim, ako ste još uvek zabrinuti, razmotrite opciju da sačekate na farbanje svoje kose do drugog tromesečja, kada je razvoj bebe manje osetljiv. Takođe umesto da farbate celu kosu, razmislite o procesima kao što su pramenovi, šatiranje, kolorisanje, u kojima hemikalije imaju malo ili nimalo kontakta sa vašim vlasištem. (Kod bilo kojeg bojanje kose agensi se apsorbuju u vaš sistem kroz kožu, a ne kroz dlake.)

Možda ste čuli da su biljne boje dobar izbor ako želite da izbegnete korištenje sintetičkih hemijskih supstanci tokom trudnoće. Ali pri kupovini treba da se bude na oprezu: proverite sastojake tih tzv. prirodnih i biljnih preparata pre kupovine. Uz razne “prirodne” stvari navedene među sastojcima, često ćete videti jedan ili više istih sintetskih hemijski sastava (kao što su P-fenilenediamine, dihidroksibenzen i aminofenol) koji glavne kozmetičke firme stavljaju u njihove trajne i polutrajne boje.

farbanje u trudnoći

Čista kana (Lawsonia inermis) – polutrajna biljna boja koji se koristi hiljadama godina – smatra se sigurnom u trudnoći. Imajte na umu da proizvodi od kane koji dolaze u drugim bojama ili su sa brzim delovanjem nisu čiste kane i mogu da sadrže sintetičke hemikalije ili potencijalno rizične spojeve sa metalima.

Farbanje u trudnoći i fizički izgled trudnice

Važno je da se žene osećaju dobro tokom trudnoće u vezi svog izgleda. Bilo da ćete se zbog bojenja kose osećati dobro ili će to prouzrokovati da se nepotrebno brinete devet meseci, ovo je tema za razmišljanje.

Ako se odlučite za farbanje svoje kose, obavezno nosite rukavice i radite to u dobro provetrenom prostoru kako bi se smanjila izloženost hemikalijama koje se koriste pri bojenju. Ne ostavljajte boju na kosi duže nego što je potrebno i temeljno isperite glavu na kraju procesa.

Save

Pročitajte: Rak dojke i farbanje kose: Da li je farbanje rizično?

Objavljen: 9. januara 2012. godine

Related Articles

Back to top button