fbpx
Zdravlje deteta

Zimska beba

 

Beba rođena zimi

Roditelji beba rođenih u zimu suočavaju se sa brojnim nedoumicama: kada i kako izvesti bebu prvi put napolje, da li je dovoljno toplo u domu, da li je vazduh previše suv, kako zaštititi novorođenče od virusa?!

Prva šetnja bebe zimi

Da biste krenuli u šetnju zimi, poželjno je sačekati da se beba adaptira na spoljnu sredinu i izvesti je tek kada napuni mesec dana. Podrazumeva se da je potrebno da ovako dugo čekate samo ako su temperature ispod 0 stepeni konstantno. Najbolje bi bilo, da je moguće da to bude miran dan, bez vetra i sa malo sunca. 

Idealan trenutak za prvu šetnju bebe se smatra momenat kad je bebi otpao pupak i kada je toplije vreme. Nekoj bebi se to dogodi već posle 3, dok druge moraju da čekaju i desetak dana. Prvo ih možete izvesti na terasu, ispred kuće ili u dvorište, a onda postepeno povećavati vreme.

Prvu šetnju ograničite na 15 minuta, a svakog narednog dana povećavajte za po 5 minuta. Šetnja će bebi prijati da bolje spava i ima apetit.

Bebu za izlazak obucite slojevito. Najpogodniji izolator je nekoliko tankih slojeva odeće. Potrebno je bebu i dodatno utopliti do trećeg meseca, jer one još uvek nemaju dobru termoregulaciju.

Beba se može izvoditi do temperature koja iznosi -10 stepeni. Ukoliko je niža, bilo bi dobro da odložite izlazak. Takođe, ibegavajte da izvodite bebu ukoliko duva jak vetar, pada kiša ili sneg i posebno ako je magla.

Bebu za izlazak obucite slojevito. Najpogodniji izolator je nekoliko tankih slojeva odeće. Potrebno je bebu i dodatno utopliti do trećeg meseca, jer one još uvek nemaju dobru termoregulaciju.

Ukoliko vreme ne dozvoljava izlazak, trudite se da što češće provetravate prostorije u kojima beba boravi.

 

Beba i suv vazduh

Zimi je u većini stanova suv vazduh. Deca koja borave u takvom prostoru imaju skolonost isušivanja kože, koja postaje suva, crvenkasta i počinje da se peruta.

Suva sluzokoža nosa prouzrokoje smanjenu otpornost na prehlade.

Temperatura vazduha ne bi trebala prelaziti 22 stepena danju i 18 stepeni noću. Na radijatorima ili peći obavezno držite posude sa vodom ili obezbedite električni osveživač vazduha.

Vodite računa da svakodnevno, čak i više puta dnevno, a posebno u vreme prehlade, čistite fiziološkim rastvorom bebine oči i nosić. Ušni kanal čistite uvijenom maramicom ili vrhom peškira umočenim u toplu vodu.

 

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button