fbpx
Nega trudnice

Opadanje kose u trudnoći

Opadanje kose u trudnoći se ne događa tako često. Obično se žene sa opadanjem kose susreću tek nakon porođaja, ali i ukoliko se ono dogodi u trudnoći, nema razloga za brigu. Uglavnom je sasvim normalna pojava. Ovo su neki od razloga zašto kosa opada i na koji način možete da rešite taj problem.

Oko 90% vaše kose raste u bilo kojem trenutku, dok je ostalih 10% u fazi mirovanja. Svaka dva do tri meseca kosa ispadne i omogućuje da nova kosa raste na tom mestu. Telogena effluvium je prekomerno opadanje kose koje se javlja jedan do pet meseci nakon trudnoće. To nije neuobičajeno, uoči ga negde između 40 do 50% žena, ali kao i većina promena tokom trudnoće, to je privremeno. Saznajte više: Opadanje kose i kako da rešite problem

Postoji li abnormalan gubitak kose u trudnoći?

Gubitak kose koji je povezan sa trudnoćom obično se javlja tek nakon porođaja. Tokom trudnoće, povećan broj dlaka ide u fazu mirovanja, koja je deo ciklusa normalnog gubitka kose. Ova pojava nije dovoljno ozbiljna da prouzrokuje ćelava mesta na glavi ili trajni gubitak kose, i trebalo bi da počne da se smanjuje u roku od 3-4 meseca nakon porođaja.  Ako mislite da se suočavate sa neobičnim gubitkom kose dok ste trudni to može da bude posledica nedostatka vitamina ili minerala.

kosa u trudnoći

Opadanje kose u trudnoći i nakon porođaja

Najčešći period gubitka kose je otprilike tri meseca nakon porođaja. Porast hormona za vreme trudnoće čuva vas od gubitka kose. Nakon porođaja, hormoni se vraćaju na normalan nivo, koji omogućuje kosi da ispadne i vrati se na normalan ciklus. Normalan gubitak kose koji je bio odgođen za vreme trudnoće može da izgleda kao da ispada sve odjednom.

Do 60% vaše kose koja je u fazi rasta može da uđe u period odmaranja. Gubitak kose 3-4 meseca nakon porođaja omogućuje folikulima kose da se pomlade. Kao što je navedeno pre, ovaj gubitak kose je privremen i vraća se u normalu u roku od šest do dvanaest meseci. Saznajte više: Opadanje kose posle porođaja (VIDEO)

Može li gubitak kose biti u vezi sa drugim pitanjima reproduktivnog zdravlja?

Gubitak kose može da pokrene bilo šta što uključuje promene u ravnoteži hormona estrogena u vašem organizmu. Gubitak kose može da dođe iz bilo kojeg od sledećih razloga:

trudnoca 12
Photo by John Looy on Unsplash
Pozitivan uticaj trudnoće na kosu

Tokom trudnoće se povećava nivo hormona estrogena. Estrogen prouzrokuje da kosa ostane u rastućoj fazi i podstiče rast kose. Dok ste trudni, trebalo bi da očekujete punu glavu prelepe kose.

Preporuke: Kosa za vreme trudnoće i nakon porođaja

Postoji nekoliko stvari koje možete da učinite kako bi imali zdraviju kosu i/ili smanjili gubitak kose za vreme trudnoće i nakon porođaja:

 • posavetujte se sa svojim lekarom kako bi se osigurala odgovarajuća ravnoteža hormona,
 • izbegavajte pletenice, veziivanje kose, punđe, šnale i sve drugo što može da povlači i izaziva stres kose,
 • jedite puno voća i povrća koji sadrže flavonoide i antioksidanse koji mogu da pruže zaštitu za folikul kose i da podstiču rast kose,
 • koristite šampone koji sadrže biotin i silicijum,
 • kosa je krhka kada je mokra, pa budite nežni; izbegavajte tada da je grubo trljate peškirom
 • ako koristite fen i druge aparate za kosu, pokušajte da koristite opciju sa hladnijim vazduhom.

Koristite suplementaciju koja sadrži ove hranljive materije, ali vodite računa da je prilagođena trudnicama. Ukoliko uzimate pojedinačne suplemente, povedite računa da li su odobreni za trudnice:

  • vitamin B kompleks (kategorija A – bezbedno u trudnoći),
  • biotin (kategorija B – verovatno sigurno, oralno i na odgovarajući način),
  • vitamin C (kategorija A),
  • vitamin E (verovatno siguran ako unos ne prelazi preporučene količine),
  • cink (verovatno siguran ako se koristi oralno i na odgovarajući način).
Opadanje kose u trudnoci
Opadanje kose u trudnoći – Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Objavljen: 23. januar 2012. godine, ažuriran: 26. mart 2024. godine

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ads

Related Articles

Back to top button