fbpx
Kalendar razvoja deteta

13 meseci 3. nedelja  – Kalendar razvoja deteta

Dete staro 13 meseci 3. nedelja

13 meseci 3. nedelja – Dete u ovom uzrastu ide okolo i sve istražuje. To što vama deluje da ne sluša i samo razbacuje, sve što ono zapravo radi je istraživanje svakog kutka. Njegovo ponašanje je veoma nepredvidljivo, a često radi i stvari kojima zapravo želi da izazove vašu reakciju i otkrije kakva će ona biti.

Mala deca nemaju predstavu o tome da nešto vredi više ili manje, kao što ne znaju i kada je nešto opasno. Stoga je vaša uloga da ih zaštitite.

Sada ćete polako početi da primećujete i da dete počinje da menja, a češće smanjuje vrste hrane koju želi da jede. Moći ćete da uočite i promene u apetitu. Sada će dete biti sve izbirljivije, a nekada ćete imati utisak da „ništa“ ne jede. Pročitajte više: Dete neće da jede ništa

kalendar razvoja deteta demetra 1

Testiranje vaših granica – 13 meseci 3. nedelja

Ovo je period u kom često nećete moći da predvidite svaki pokret i ponašanje svog mališana koju ne staje dok je budan. Nekad će vam se činiti da je oduševljeno što vidi dragu osobu, nekada da mu je jedini cilj da drugom detetu otme igračku, nekada da povredi životinju. Imajte na umu da dete u ovom uzrastu druga živa bića ne vidi kao nekoga ko ima osećanja. Oni su za njega samo objekti istraživanja.

Često će se dešavati da nešto sruše, povuku stolnjak, prospu vodu i slično iako vi sve vreme ponavljate da to ne rade. Ovo je jedan vrlo stresan period jer detetova želja da otkrije šta će se dogoditi je mnogo veća od svesti da je nešto zabranjeno ili da će snositi posledice svojih postupaka.

Dete sada uči pravila, ali ima veoma malo samokontrole. Skretanje pažnje na druge stvari i nuđenje alternativa za zanimanje će pomoći da stvari koliko je moguće držite pod kontrolom i učite dete granicama.

Socijalne veštine jednogodišnjaka – 13 meseci 3. nedelja

Dete je sada na samom početku učenja socijalnih veština. Možda već možete uvideti da li je više uzdržano ili uživa da se druži sa različitim osobama. Ovo je pravo vreme da se igrate žmurke, jedne od omiljenih aktivnosti trinaestomesečne dece. Druga aktivnost koju vole je dodavanje lopte na igralištu ili u kući. Oni će uživati i u tome da im dodate igračku, a zatim očekujete da vam je vrati. I obrnuto. Pored toga, dete sada uči igru ogledala, ponavljaće ono što radite, na primer podignete ruke, tapšete, češljate kosu. Sve je učenje i vaše ponašanje je ono što će dete najviše i najlakše kopirati i usvojiti.

Dete u ovom uzrastu voli da ga roditelji gledaju i da mu aplaudiraju. Mini predstave koje izvodi pred vama su nešto u čemu uživa. Međutim, koristite to i da skrenete pažnju da ispravite negativna ponašanja poput gaženja hrane i slično. Izvor: BabyCentre

kalendar razvoja deteta demetra 8
Izbirljivost pri hranjenju – 13 meseci 3. nedelja

Sada se čini da dete nema vremena da jede i samo bi se kretalo. Čak i pet minuta mu je previše da bude na jednom mestu. Uz to, počeće da bira šta želi da jede što će vas frustrirati, posebno ako je dete ranije jelo sve. Sve ovo je normalno. Dete je sada toliko poraslo da mu se apetit polako smanjuje i više mu nije potrebno toliko hrane.

Obrok ne treba davati na silu i terati dete da jede. Samo činite da svima bude neprijatno i nervirate se. Ponudite mu obrok, ali i zdravu užinu između obroka. Kada dete počne da se igra sa hranom ili je baca, shvatite to kao kraj obroka i sklonite hranu. Ako odbije da proba obrok, odložite ga u frižider i kasnije probajte ponovo.

Dete staro 13 meseci 3. nedelja i vaš život
13 meseci 3. nedelja

Deca u ovom uzrastu još uvek ne znaju za opasnost i vrednost. Za par meseci će situacija biti drugačija. Ovo jeste naporan period za vas, ali je i period kada dete intenzivno intelektualno i motorički napreduje. Ubrzo će mnogo više pričati i više razumeti.

Sada je veoma važno da obezbedite okruženje da  ne bude opasnosti za dete poput štekera u koje može staviti prstić i ošrih uglova. Pripazite i da mu ne bude dostupno nešto otrovno poput sredstava za čišćenje kuće.

Objavljen: 10. mart 2023. godine, ažuriran: 1. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button