fbpx
Ishrana deteta

Dete neće da jede ništa

Mnogi roditelji, pre ili kasnije dođu u fazu da dete jako malo jede. Imate utisak da dete neće da jede skoro ništa. Ovo ume veoma da frustrira i roditelji pribegavaju različitim metodama da privole dete da nešto pojede. Ali, dokle god dete normalno raste, sve je u redu, nema razloga za paniku i nervozu. 

Šta da radite kada deluje da dete neće da jede ništa?

Sigurno će doći vreme kada će vam se činiti da vaše dete ne jede dovoljno. Postoje i ekstremne situacije kada dete ima veću telesnu masu nego što bi se očekivalo, ali roditelj i dalje misli da treba da napreduje više. 

Većina dece predškolskog uzrasta (dve do šest godina) ima problem da sedne za sto i prihvati bez pogovora da jede hranu koja mu se servira. 

Deca su uglavnom izbirljiva i može se često dogoditi da budete u iskušenju da ih primorate da jedu, ali nemojte. Što više budete terali dete da jede, to ćete veći otpor stvoriti, a ješće još manje i samo kada mora. 

Ponudite detetu različite zdrave namirnice i spremajte ih na različite načine. Budite uporni da ne dajete zamensku hranu, kao ni nagradne slatkiše. Važno je da vi budete primer svom detetu. Ne možete očekivati da dete traži zdravu hranu dok vi jedete picu ili hamburger. 

Najvažnije – ne brinite, dete neće umreti od gladi sigurno.

Normalan rast je najbolji pokazatelj adekvatne ishrane. Moguća su blaga odstupanja od proseka rasta, ali ako dete prati manje-više krivulju rasta sve vreme, znači da je sve u redu.

Dobar imunitet je još jedan pokazatelj, ali on često zavisi i od drugih faktora – kvalitetnog sna, boravka na svežem vazduhu, da li dete ide u vrtić i slično. dete neće da jede ništa

Važno je da povedete računa da dete dobija hranu iz kvalitetnih izvora. Možete jedne nedelje zapisivati njegov jelovnik kako bi stekli bolju sliku. Možda tada shvatite da jede više nego što ste mislili. Ako primetite deficit neke hrane, pokušajte da nudite drugu hranu sličnih svojstava. Ako ni to ne pomaže, pokušajte da se obratite pedijatru da vam preporuči odgovarajući kompleks multivitamina. 

Pročitajte još: Dete neće da jede meso

Photo by Alexander Dummer from Pexels

Related Articles

Back to top button