fbpx
Ishrana deteta

Bundeva u bebinoj ishrani (uzrast 4-6 meseci)

Kako i kada bebi dati bundevu?   

Bundeva u bebinoj ishrani se uvodi već na samom početku uvođenja čvrste hrane, oko petog-šestog meseca. Na zadovoljstvo mnogih beba bundeva se može koristiti za pravljenje i slanih i slatkih kaša, za ručak ili pak za užinu, ili doručak.

Sezona bundeve počinje s jeseni, a završava pred kraj zime kada se još može pronaći na pijačnim tezgama, i u veletrgovinama. Postoje rezličite vrste bundeve, a najpoznatije su muskatna i hokaido tikva (bundeva). Muskatna bundeva je duguljasta, „sa stomakom“, oblikom podseća na tamburicu. Hokaido bundevu opisuju kao narandžastu bundevu loptastog oblika, crvene kore sa tvrdim tkivom, koje ukusom podseća na kesten.

Bundeva u bebinoj ishrani 

Svakom jelu dodaje određenu količinu slatkoće i čini ga hranjivijim. Obzirom na svoju boju, prema Multimiks principima formiranja obroka, najbolje ju je kombinovati sa povrćem drugih boja (krompir, blitva…), pirinčem i raznim vrstama mesa koja se daju bebi. Dužina kuvanja zavisi ne samo od vrste bundeve nego i od veličine komada na koje je bundeva isečena pre kuvanja. Naravno veći komadi se mogu kuvati i dvadesetak minuta dok su kockice bundeve skuvane za nepunih 5 minuta.

bundeva u bebinoj ishrani
Bundeva u bebinoj ishrani – Kuvarski dnevnik bebe Marte

 

Zimska (ukusna šarena) čarolija

Zimska čarolija je veoma zdravo i šareno jelo čiji se sastojci mogu naći u svakom domaćinstvu, naročito tokom zime. Bebi se daje nakon što je svaki sastojak posebno uveden (ovo se posebno odnosi na grašak). Potrebni sastojci:

  • krompir
  • šaka smrznutog graška
  • bundeva
  • jaje

Priprema:

  1. Staviti jedan sitno iseckan krompir u malo vode da se kuva. Kad provri dodati šaku graška i kuvati dvadesetak minuta. Kad je grašak skoro gotov dodati bundevu nasečenu na kocke i kuvati još pet minuta.
  2. Posebno TVRDO obariti jaje i zatim žumance i povrće izgnječiti viljuškom.
  3. Ukoliko je beba starija od godinu dana u gotovo jelo može da joj se izrenda celo tvrdo kuvano jaje i skoro sigurno će uživati u njemu.

Knjiga „Kuvarski dnevnik bebe Marte” dr msr med. Marije Mandić, predstavlja priručnik o uvođenju nemlečne dohrane kod odojčadi, njihovom postupnom uobročavanju i ishrani bebe od prvog zalogaja do godinu dana. Ovo je prvi kuvar za bebe na našim prostorima koji je, jednim svojim delom, pisan u obliku dnevnika. U Dnevniku je prikazana ishrana bebe u obliku dnevnih menija koje je beba Marta, inače treće dete autorke, dobijala svakodnevno od svog prvog zalogaja do godinu dana (kad i kako je uvedena koja namirnica, prikazan je svaki obrok, svaki dan, dan za danom).

Za svaki dan, pored dnevnog menija, postoji i mamin komentar koji prati Martinu reakciju na hranu i mamine nedoumice koje kasnije nađu svoj put kao i kod svake mame u ovoj fazi života njenog čeda. Praktični saveti iz knjige će čitateljima biti od ogromne koristi, a beba će uživati u svim zdravim i finim obrocima koji se spreme za nju. 

Knjiga sadrži 160 strana, pisana je latinicom, prvo izdanje je izašlo u novembru 2013. god, a osmo avgust 2017. Do sada je otišla u 31 zemalju sveta na 4 kontinenta.
Naručivanjem u inbox
www.facebook.com/kuvarskidnevnikbebemarte knjiga se može nabaviti za 450din plus ptt troškovi.

27605262 10213923966550072 1832279464 o
Bundeva u bebinoj ishrani

 

 

Više od istoga autora: Uobročavanje bebe

Ads

Related Articles

Back to top button