fbpx
Dojenje

Dojenje i odlazak na posao – Povratak mame na posao i dojenje

Posle skoro godinu dana „zajedništva“ mame i bebe, dođe momenat da se mama vrati sa porodiljskog bolovanja na posao. Kako organizovati dojenje i odlazak na posao?

Dojenje i odlazak na posao

To prati često gomila manje lepih emocija, pogotovo za mamu, dok pokušava da nekako preupredi moguće posledice za bebu tog odvajanja. Mame često osećaju sa jedne strane krivicu što ostavljaju bebu sa nekom drugom osobom, što ne doje dok su na poslu, što možda propuštaju važne događaje u detetovom životu. A opet, sa druge, jer osećaju olakšanje što se vraćaju na posao.

Mama se i brine da li će i kako ta neka druga osoba (ili u vrtiću) brinuti o njenoj bebi, tuguju jer im nedostaje dete, ali se osećaju i ljubomorno što neko drugi ima privilegiju da je više sa njenom bebom od nje.

zelena stolica kod dojene bebe
Photo by Grace O’Driscoll on Unsplash

Povratak na posao i dojenje – kako se mame često osećaju?

Zbog svega toga mame treba da priznaju sebi i ta neka druga osećanja, da ne pokušavaju da idu protiv sebe, već da pokušaju da stvore neku stalnu, stabilnu okolinu svom detetu a time i sebi olakšaju.

Što se tiče dojenja bebe a mama se vraća na posao, uz dobro organizovanje i podršku, i to se može nastaviti.

dojenje nocu
Dojenje noću – Photo by Vitalii Khodzinskyi on Unsplash

Kako pripremiti mamu i bebu na razdvajanje?

Po pravilu se zna otprilike kad će se mama vratiti na posao, pa neki period pre toga (negde oko mesec dana) mama treba da počne da pravi rezerve svog mleka. Dovoljno da se izmlaza jednom dnevno, a to se zamrzne i popiše datum.

Tih dana pre povratka na posao, mama treba da pomalo odsustvuje iz kuće bez bebe, neka 2-3 sata. To se radi da bi se beba polako navikla na tu drugu osobu koja će je čuvati.

Flašicu sa majčinim mlekom treba da nudi ta druga osoba koja će čuvati bebu. Bebe imaju neverovatnu sposobnost da nanjuše mamu, i pride da teško prihvate flašicu iz njene ruke (a i zašto bi kad je tu mekana dojka?), stoga mama treba da je van sobe dok traje hranjenje.

Takođe, bebi nuditi flašicu kad je gladna, jer je tako veća verovatnoća da će je i prihvatiti. Problem je što se sisanje dojke i sisanje cucle razlikuje i to predstavlja poteškoću u navikavanju sa jedne na drugu.

Temperatura treba da bude kao temperatura tela ili nešto niža.

Ako beba neće nekoliko dana da prihvati cuclu, treba eksperimentisati sa flašicama drugog oblika, različitim materijalima cucli (kaučuk, silikon), kao i položajima pri davanju flašice da sisa (nekome odgovara da je u položaju kao pri podoju, neke bebe baš to odbijaju)

dojenje i odlazak na posao
Dojenje i povratak na posao – Photo by Jan Kopřiva on Unsplash

Bitno je zadržati rutinu po povratku kući sa posla. Beba će najverovatnije odmah sa vrata da traži da sisa. Dajte joj. Takođe, može tražiti češće da sisa noću ili da se više mazi i nosa u naručju. Beba samo želi da zna da je mama tu, stoga joj ništa ne uskraćujte. Češći podoji će pomoći da se laktacija održi.

Milena Kostić, vršnjačka savetnica za dojenje

Udruženje Roditelj

Mileni možete postaviti pitanje na: dojenje@demetra.rs

Save

Objavljen: 13. septembar 2013. godine, ažuriran: 13. maj 2024. godine

Related Articles

Back to top button