fbpx
Novorođenče

Provereni načini da tata smiri uplakanu bebu

Pustite da tata smiri uplakanu bebu. Verujte da su oni nekada čak bolji od mame ili bake u tom poslu, a i lepo je kada mogu da učestvuju i povežu se sa bebom. Posebno kada mame doje, a oni su na poslu, pa nekada mogu osećati i frustraciju zbog isključenosti.

Kako sve tata može da umiri bebu? 

Tate sve više učestvuju u brizi o bebi. Pojedine evropske zemlje su uvele i obavezno porodiljsko odsustvo za tate u trajanju od tri meseca kako bi aktivno mogli da budu uključeni u brigu o bebi tokom prvih dana. Uobičajeno je i da tate budu prisutne na porođaju. Obzirom da su uglavnom uskraćeni za hranjenje bebe koju majka doji, ponekad očevi budu i ljubomorni. 

Međutim, tate su se pokazale kao neko ko je odličan u umirivanju bebe koja plače. Neke od tehnika koje koriste za smirivanje su vrlo efikasne i preko potrebne mami koja je dan provela sa uplakanom bebom i već je preumorna i nervozna. 

tata smiri uplakanu bebu

Načini da tata smiri uplakanu bebu

Kada je beba sita i pelena joj je promenjena, a ona i dalje plače, tata mora naći druge načine da je umiri. Šta može da proba sledeće? 

Mali prst

Probajte da bebu umirite tako što ćete oprati ruke i ponuditi bebi mali prst. Vodite računa da prst okrenete naopako, tako da joj noktom ne povredite osetljivo nepce. Bebe nekada jednostavno odbijaju cuclu (varalicu), ali dodir prave kože će je lako umiriti. 

Ljuljanje

Bebe vole da se ljuljuškaju. To ih podseća na period kada su bili u materici. A ima li udobnijeg mesta od tatinog naručja? Šetajte sa bebom u naručju, možete i plesati, polako se krećite napred-nazad. Možete i proizvoditi i neki zvuk ”šššššš” i slično, nije važno kakav zvuk proizvodite, ali je važno da bude jednoličan i sa ponavljanjima. Postepeno smanjujte zvuk svog glasa, kako se beba bude stišavala. 

Napravite malo zajedničke buke

Verovali ili ne ova tehnika funkcioniše. Beba ovaj zvuk povezuje sa onim u materici. Dok je boravila u maminom stomaku, beba je mogla da čuje otkucaje maminog srca, kao i zvuke varenja i druge zvuke koje su dopirali do nje kroz vodu. tata smiri uplakanu bebu

Bilo šta što pravi belu buku može biti od pomoći. To su zvuk upaljenog usisivača, fena, ventilatora ili veš mašine. 

Nosite bebu

Bebu možete nositi i uz pomoć neke moderne marame za nošenje. Smiriće je toplina vašeg tela, kao i otkucaji srca, ali i vaše disanje i kretanje, pa će verovatno zaspati za nekoliko minuta. 

Sačekajte 

Ne paničite ako ništa ne pomaže. Ni vi niste svemogući i nema mesta nervozi. Bebe nekada jednostavno nisu ni umorne, mokre, gladne i ništa ih ne boli, a opet plaču. Sačekajte par minuta, možete otići do toaleta, na primer,  i može se dogoditi da se beba u međuvremenu smiri sama i čak zaspi. 

Pročitajte još: Kako se nositi sa grčevima novorođenčeta? 

Photo by Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button